KrF kan hindre avgradering av hemmelig terror-rapport

KrFs Line Henriette Hjemdal.
KrFs Line Henriette Hjemdal. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Stortingets presidentskap er delt i synet på avgradering av sammendraget fra Riksrevisjonens beredskapsrapport. KrF kan sikre flertall for hemmelighold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har ikke tatt endelig stilling til spørsmålet ennå. Men det er en veldig alvorlig sak å overprøve regjeringen når den sier at en avgradering kan sette rikets sikkerhet på spill, sier KrFs Line Henriette Hjemdal.

Hun er medlem av Stortingets presidentskap, som under sitt møte torsdag tok saken opp til vurdering. Der ble administrasjonen bedt om å forberede en delt innstilling før et nytt møte i presidentskapet etter påske, onsdag 19. april.

Delt syn

Arbeiderpartiets Marit Nybakk sier det legges opp til stortingsbehandling uka etter. Regjeringspartiene Høyre og Frp motsetter seg avgradering og kan i stortingssalen få følge av KrF. Partiets leder Knut Arild Hareide har allerede slått fast at han er skeptisk til offentliggjøring, mens Arbeiderpartiet er beredt til å skrive parlamentarisk historie.

– Etter min mening er det ingen opplysninger i sammendraget, som setter rikets sikkerhet i fare. Derfor er det grunn til å spørre om det er helt andre vurderinger som ligger bak regjeringens ønske om hemmelighold, sier Nybakk.

Hun medgir at framgangsmåten er høyst uvanlig.

– Det har ikke skjedd før at Stortinget overprøver regjeringens vurdering når det gjelder spørsmål om avgradering. Stortinget valgte å avgradere rapporten fra Lundkommisjonen i sin tid, men den var det Stortinget selv som oppnevnte, sier hun.

Ber om avgradering

Bakgrunnen for saken er et brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen. Komiteens flertall mener Stortinget bør overprøve regjeringens beslutning om å hemmeligholde et sammendrag fra en rapport fra Riksrevisjonen. Sammendraget handler om politiets og Forsvarets mangelfulle evne til å forsvare sentrale bygninger og infrastruktur i en krisesituasjon.

– Før vi mottok brevet fra kontrollkomiteen gjorde presidentskapet alt som sto i vår makt for å få regjeringen til å avgradere sammendraget fra Riksrevisjonen, sier Nybakk.

Det vil kreve en særlov fra Stortinget å gjøre som komiteen ber om, til tross for at innholdet i sammendraget er lekket til og offentliggjort av Dagens Næringsliv.

– Stortinget må ta stilling til om de virkelig ønsker å avvike fra den funksjonsdelingen vi har mellom Stortinget og forvaltningen i dag, sa Høyres Michael Tetzschner til NTB i forrige uke.

Han peker på at sikkerhetsloven er tydelig på at det er utsteder av et dokument som skal ta stilling til hvilken sikkerhetsgradering dokumentet skal ha.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy