Meny

Vår nabo slår spionalarm: Forsøker å verve unge finner

<p>VÅRE NABOER: – Særlig Russland ser på Finland som et viktig etterretningsmål, men også andre stormakter anser landet som et viktig, skriver finsk sikkerhetstjenesate i rapport. Her president Sauli Niinisto og Russlands president Vladimir Putin (bak).</p>
VÅRE NABOER: – Særlig Russland ser på Finland som et viktig etterretningsmål, men også andre stormakter anser landet som et viktig, skriver finsk sikkerhetstjenesate i rapport. Her president Sauli Niinisto og Russlands president Vladimir Putin (bak). Foto: Kirill Kudryavtsev / AP

Finlands hemmelige politi advarer i sin ferske årsrapport om at fremmede makter har trappet opp arbeidet med å rekruttere unge finske politikere og forretningsfolk som spioner før de når maktposisjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den finske sikkerhetstjenesten (Supo) skriver i sin årsrapport at «særlig Russland ser på Finland som et viktig etterretningsmål, men også andre stormakter anser landet som viktig».

Finland har som Norge felles grense mot Russland. Sist uke deltok politikere fra alle tre landene på toppmøtet om Arktis i Arkhangelsk.

Ifølge Supo-rapporten er spesielt unge finner som forventes å få fremtredende maktposisjoner i handel og politikk, mål for vervingsforsøk.

– Dette er et eksempel på at statlige etterretningsvirksomheter har langsiktige horisonter, står det i rapporten, ifølge YLE.

Les også: Russland: Forholdet til Norge er ikke holdbart

Finland høyner krigsberedskapen – øker antall soldater

– Aggressive forsøk

Blant dem som skal ha blitt gjenstand for beiling, er ifølge flere finske medier den tidligere lederen ungdomspartiet til det populistiske og nasjonalistiske partiet Sannfinnene, Sebastian Tynkkynen (28). Han er sitert på at han skal ha vært gjenstand for «svært aggressive forsøk».

BEKYMRET: – Jeg er bekymret for hvor lite operasjonelle ressurser Supo har og hva de kan gjøre, spesielt fordi vi vet at det har vært forsøk på å påvirke finsk ungdomspolitikk, sier Sebastian Tynkkynen (28) til avisen Iltalehti.
BEKYMRET: – Jeg er bekymret for hvor lite operasjonelle ressurser Supo har og hva de kan gjøre, spesielt fordi vi vet at det har vært forsøk på å påvirke finsk ungdomspolitikk, sier Sebastian Tynkkynen (28) til avisen Iltalehti.

Tynkkynen deltok blant annet på en arktisk camp arrangert i Russland for noen år siden.

– Jeg var den eneste deltakeren fra Finland. Det var nok av andre fra Sverige, Norge, USA og Canada. Vi diskuterte emner som fremtiden for Nordishavet, og argumenter for og ulemper med oljeboring i regionen, sier han til avisen

Les også: Putin vil møte Trump i Helsinki

Supo: – Har måttet gripe inn

Supo skriver i sin rapport at «de har blitt tvunget til å gripe inn» i aktivitetene til visse etterretningsorganisasjoner.

Dernest forklarer de hvordan de fremmede statene går frem steg for steg:

* Først kartlegger de hvilke behov de har, før de velger personer eller mål som har tilgang til informasjonen de trenger.

* Så blir personens styrker og svakheter vurdert for å se om de kan la seg verve til å jobbe for en fremmed stat.

* Etter denne fasen, tar de kontakt, og forsøker å bygge vennskap med ett mål for øye: Å rekruttere dem til spioner.

Det er ukjent hvor mange konkrete rekrutteringsforsøk det var i fjor – men det er oppsiktsvekkende at sikkerhetstjenesten så tydelig advarer mot forsøkene på å verve unge, fremadstormende finner.

– Jeg vil ikke kommentere detaljene, men det er pågående operasjoner på denne delen av etterretningstjenester til utenlandske regjeringer, sa Supo-direktør Antti Pelttari til YLE da rapporten ble lagt frem sist uke.

Les også: Solberg: Russland-trøbbel er blitt synlig

Økning i cyberspionasje

Et annet viktig avsnitt i rapporten beskriver en «kraftig økning» i cyberspionasje mot finsk utenriks- og sikkerhetspolitikk. Utenlandske statlige aktører er oppdaget når de har forsøkt å hacke seg inn i finske datanettverk for å få tilgang til konfidensiell data. De bruker også finske nettverk for å spionere på tredjepart.

Supo trekker i rapporten spesielt frem forsøk på inntrengning fra APT28 eller Sofacy, et verktøy for såkalt phishing, der brukere forledes til å oppgi passord og annen informasjon, av en beryktet russisk gruppe som gjentatte ganger har hacket finske nettverk uten å forsøke å skjule sine spor.

Det er en utbredt oppfatning blant dem som jobber med cybersikkerhet at denne gruppen er knyttet til Kremls etterretningstjenester, etter omfattende analyse av hackerteknikkene og skadelig programvare.

Les også: Norske politikere advares mot utenlandsk hacking

Norsk Stortingsvalg mulig mål

Vår egen hemmelige tjeneste, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), viser også til dette i sin ferske sikkerhets- og sårbarhetsvurdering:

«Russiske digitale operasjoner er avdekket i flere land. Den tyske innenriksetterretningstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) uttalte i mai 2016 at russiske hackere fra gruppen Sofacy (APT28) sto bak angrep mot blant annet det tyske parlamentet i 2015, der målet skal ha vært person- og virksomhetsopplysninger fra Angela Merkels parti Christlich Demokratische Union (CDU). Angriperne skal ikke ha lykkes i å hente ut informasjon fra CDUs systemer. De russiske angrepene BfV har avdekket, skal i hovedsak ha handlet om spionasje.»

I NSMs risikovurdering viser direktør Kjetil Nilsen til at informasjonsoperasjoner for å påvirke demokratiske prosesser og destabilisere samfunn har fått økt oppmerksomhet, og at NSM tar grep for å hindre at dette vil ramme høstens stortingsvalg i Norge.

– Et av virkemidlene som brukes, er fordekt påvirkning av politiske prosesser, noe som har blitt aktualisert gjennom hendelser i den amerikanske valgkampen, skriver Nilsen, og legger til:

– I 2017 skal det gjennomføres flere valg i Europa, blant annet i Norge. For å avverge at liknende hendelser skal skje i Norge, er det viktig å skape motstandsdyktighet og redusere sårbarheter.

Les også: Senator: – Putin prøvde å undergrave valget i USA

Innblanding i USA-valget

SIST UKE: Presidentene Vladimir Putin og Sauli Niinisto på konferansen om Arktis i Arkhangelsk - samtidig som finsk etterretning la frem sin rapport. Foto: Sergei Karpukhin / Pool / EPA
SIST UKE: Presidentene Vladimir Putin og Sauli Niinisto på konferansen om Arktis i Arkhangelsk - samtidig som finsk etterretning la frem sin rapport. Foto: Sergei Karpukhin / Pool / EPA

Programvaren ATP28 er den samme som ble funnet i det amerikanske demokratiske partiets nettverk i mai 2016 i forkant av presidentvalget. E-post og talemeldinger som ble hentet - de fleste relatert til Hillary Clintons kampanje - ble deretter videresendt til Wikileaks.

«Systematisk cyberspionasje via APT28 har blitt koblet av amerikansk etterretning til russisk innblanding i valget i USA, sammen med utvisning av 35 russiske diplomater og andre sanksjoner mot russiske etterretningstjenesten», skriver den finske storavisen Helsingin Sanomat.

Analyser av ATP28 viser at hacking-gruppene bak blant annet bruker falske internettadresser og spredning av falsk programvare for å skaffe seg sensitiv informasjon. Gruppen er kjent for å utnytte sårbarhetene i Adobe Adobe Flash Player, Java og Windows. Dessuten registrerer de domener som ligner vanlige nettadresser for å få ofrene til å oppgi passordet sitt på falske innloggingssider.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Iransk ministerbesøk vekker harme06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 Høyre vil utrede samferdselsbehovet for Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Måling: Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Frp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 Rekordmange branner i Brasils regnskog13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Over 2.000 innstilte tog på 15 dager
Siste nytt
06:17NorgeAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01NorgeIransk ministerbesøk vekker harme06:00NorgeMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55VerdenTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeHøyre vil utrede samferdselsbehovet for Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47NorgeNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58NorgeAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56NorgeFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20VerdenFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01VerdenWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41VerdenTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42NorgeMåling: Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36VerdenVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkFrp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55VerdenRekordmange branner i Brasils regnskog13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08ReiseOver 2.000 innstilte tog på 15 dager
Populært