Vår nabo slår spionalarm: Forsøker å verve unge finner

<p>VÅRE NABOER: – Særlig Russland ser på Finland som et viktig etterretningsmål, men også andre stormakter anser landet som et viktig, skriver finsk sikkerhetstjenesate i rapport. Her president Sauli Niinisto og Russlands president Vladimir Putin (bak).</p>
VÅRE NABOER: – Særlig Russland ser på Finland som et viktig etterretningsmål, men også andre stormakter anser landet som et viktig, skriver finsk sikkerhetstjenesate i rapport. Her president Sauli Niinisto og Russlands president Vladimir Putin (bak). Foto: Kirill Kudryavtsev / AP

Finlands hemmelige politi advarer i sin ferske årsrapport om at fremmede makter har trappet opp arbeidet med å rekruttere unge finske politikere og forretningsfolk som spioner før de når maktposisjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den finske sikkerhetstjenesten (Supo) skriver i sin årsrapport at «særlig Russland ser på Finland som et viktig etterretningsmål, men også andre stormakter anser landet som viktig».

Finland har som Norge felles grense mot Russland. Sist uke deltok politikere fra alle tre landene på toppmøtet om Arktis i Arkhangelsk.

Ifølge Supo-rapporten er spesielt unge finner som forventes å få fremtredende maktposisjoner i handel og politikk, mål for vervingsforsøk.

– Dette er et eksempel på at statlige etterretningsvirksomheter har langsiktige horisonter, står det i rapporten, ifølge YLE.

Les også: Russland: Forholdet til Norge er ikke holdbart

Finland høyner krigsberedskapen – øker antall soldater

– Aggressive forsøk

Blant dem som skal ha blitt gjenstand for beiling, er ifølge flere finske medier den tidligere lederen ungdomspartiet til det populistiske og nasjonalistiske partiet Sannfinnene, Sebastian Tynkkynen (28). Han er sitert på at han skal ha vært gjenstand for «svært aggressive forsøk».

BEKYMRET: – Jeg er bekymret for hvor lite operasjonelle ressurser Supo har og hva de kan gjøre, spesielt fordi vi vet at det har vært forsøk på å påvirke finsk ungdomspolitikk, sier Sebastian Tynkkynen (28) til avisen Iltalehti.
BEKYMRET: – Jeg er bekymret for hvor lite operasjonelle ressurser Supo har og hva de kan gjøre, spesielt fordi vi vet at det har vært forsøk på å påvirke finsk ungdomspolitikk, sier Sebastian Tynkkynen (28) til avisen Iltalehti.

Tynkkynen deltok blant annet på en arktisk camp arrangert i Russland for noen år siden.

– Jeg var den eneste deltakeren fra Finland. Det var nok av andre fra Sverige, Norge, USA og Canada. Vi diskuterte emner som fremtiden for Nordishavet, og argumenter for og ulemper med oljeboring i regionen, sier han til avisen

Les også: Putin vil møte Trump i Helsinki

Supo: – Har måttet gripe inn

Supo skriver i sin rapport at «de har blitt tvunget til å gripe inn» i aktivitetene til visse etterretningsorganisasjoner.

Dernest forklarer de hvordan de fremmede statene går frem steg for steg:

* Først kartlegger de hvilke behov de har, før de velger personer eller mål som har tilgang til informasjonen de trenger.

* Så blir personens styrker og svakheter vurdert for å se om de kan la seg verve til å jobbe for en fremmed stat.

* Etter denne fasen, tar de kontakt, og forsøker å bygge vennskap med ett mål for øye: Å rekruttere dem til spioner.

Det er ukjent hvor mange konkrete rekrutteringsforsøk det var i fjor – men det er oppsiktsvekkende at sikkerhetstjenesten så tydelig advarer mot forsøkene på å verve unge, fremadstormende finner.

– Jeg vil ikke kommentere detaljene, men det er pågående operasjoner på denne delen av etterretningstjenester til utenlandske regjeringer, sa Supo-direktør Antti Pelttari til YLE da rapporten ble lagt frem sist uke.

Les også: Solberg: Russland-trøbbel er blitt synlig

Økning i cyberspionasje

Et annet viktig avsnitt i rapporten beskriver en «kraftig økning» i cyberspionasje mot finsk utenriks- og sikkerhetspolitikk. Utenlandske statlige aktører er oppdaget når de har forsøkt å hacke seg inn i finske datanettverk for å få tilgang til konfidensiell data. De bruker også finske nettverk for å spionere på tredjepart.

Supo trekker i rapporten spesielt frem forsøk på inntrengning fra APT28 eller Sofacy, et verktøy for såkalt phishing, der brukere forledes til å oppgi passord og annen informasjon, av en beryktet russisk gruppe som gjentatte ganger har hacket finske nettverk uten å forsøke å skjule sine spor.

Det er en utbredt oppfatning blant dem som jobber med cybersikkerhet at denne gruppen er knyttet til Kremls etterretningstjenester, etter omfattende analyse av hackerteknikkene og skadelig programvare.

Les også: Norske politikere advares mot utenlandsk hacking

Norsk Stortingsvalg mulig mål

Vår egen hemmelige tjeneste, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), viser også til dette i sin ferske sikkerhets- og sårbarhetsvurdering:

«Russiske digitale operasjoner er avdekket i flere land. Den tyske innenriksetterretningstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) uttalte i mai 2016 at russiske hackere fra gruppen Sofacy (APT28) sto bak angrep mot blant annet det tyske parlamentet i 2015, der målet skal ha vært person- og virksomhetsopplysninger fra Angela Merkels parti Christlich Demokratische Union (CDU). Angriperne skal ikke ha lykkes i å hente ut informasjon fra CDUs systemer. De russiske angrepene BfV har avdekket, skal i hovedsak ha handlet om spionasje.»

I NSMs risikovurdering viser direktør Kjetil Nilsen til at informasjonsoperasjoner for å påvirke demokratiske prosesser og destabilisere samfunn har fått økt oppmerksomhet, og at NSM tar grep for å hindre at dette vil ramme høstens stortingsvalg i Norge.

– Et av virkemidlene som brukes, er fordekt påvirkning av politiske prosesser, noe som har blitt aktualisert gjennom hendelser i den amerikanske valgkampen, skriver Nilsen, og legger til:

– I 2017 skal det gjennomføres flere valg i Europa, blant annet i Norge. For å avverge at liknende hendelser skal skje i Norge, er det viktig å skape motstandsdyktighet og redusere sårbarheter.

Les også: Senator: – Putin prøvde å undergrave valget i USA

Innblanding i USA-valget

SIST UKE: Presidentene Vladimir Putin og Sauli Niinisto på konferansen om Arktis i Arkhangelsk - samtidig som finsk etterretning la frem sin rapport. Foto: Sergei Karpukhin / Pool / EPA
SIST UKE: Presidentene Vladimir Putin og Sauli Niinisto på konferansen om Arktis i Arkhangelsk - samtidig som finsk etterretning la frem sin rapport. Foto: Sergei Karpukhin / Pool / EPA

Programvaren ATP28 er den samme som ble funnet i det amerikanske demokratiske partiets nettverk i mai 2016 i forkant av presidentvalget. E-post og talemeldinger som ble hentet - de fleste relatert til Hillary Clintons kampanje - ble deretter videresendt til Wikileaks.

«Systematisk cyberspionasje via APT28 har blitt koblet av amerikansk etterretning til russisk innblanding i valget i USA, sammen med utvisning av 35 russiske diplomater og andre sanksjoner mot russiske etterretningstjenesten», skriver den finske storavisen Helsingin Sanomat.

Analyser av ATP28 viser at hacking-gruppene bak blant annet bruker falske internettadresser og spredning av falsk programvare for å skaffe seg sensitiv informasjon. Gruppen er kjent for å utnytte sårbarhetene i Adobe Adobe Flash Player, Java og Windows. Dessuten registrerer de domener som ligner vanlige nettadresser for å få ofrene til å oppgi passordet sitt på falske innloggingssider.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:46 Burrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:38 Mann knivstukket i Oslo sentrum23:30 Benzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19 Ett av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18 Stefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12 Martin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05 Ronaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45 Drammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16 15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38 USA har utvist kinesiske diplomater21:33 Dette hendte i verden i 201921:20 Martin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56 Erdogan truer med å stenge sentral flybase20:13 TV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02 Ny smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen
Siste nytt
23:46SportBurrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:38NorgeMann knivstukket i Oslo sentrum23:30SportBenzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19NorgeEtt av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18SportStefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12SportMartin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05SportRonaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45NorgeDrammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16Norge15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38VerdenUSA har utvist kinesiske diplomater21:33VerdenDette hendte i verden i 201921:20SportMartin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56VerdenErdogan truer med å stenge sentral flybase20:13NorgeTV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02SportNy smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen
Populært