Meny

Stemmer:

Ikke tråkk på oss med hellige sko, de lukter så vondt!

Illustrasjonsfoto. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Kaltham Alexander Lie
Norsk-irakisk aktivist, åpen homofil og menneskerettighetsforkjemper

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

I møte med niqab-dramaet i 2017, velger Islamsk Råd Norge (IRN) nok en gang å gå i gal retning.

I stedet for å ville representere alle de muslimske kvinner som går i vanlige klær, har denne paraplyorganisasjonen for islamske organisasjoner lykkes i å finne frem til en kvinne som velger å kle seg i de aller mest konservative muslimske plagg som er å oppdrive.

Kvinnen som nå velger å kalle seg Leyla Hasic, er ansatt for å gjøre oppgaver som det normalt finnes svært mange kompetente søkere som kan gjøre.
IRNs ledere har åpnet en ny dør som gir dem tilgang til offentlig oppmerksomhet med sine konservative og undertrykkende holdninger, og media-aktørene står i kø. Ingen trenger å være i tvil om hva som er IRNs hensikt. De vil skyve norske muslimer i reaksjonær retning, og gi moralpolitiet ryggdekning for å herje med muslimer som blir for «vestlige».
Det er flott at flere muslimer har latt seg intervjue på gata og har vist seg kritiske til niqab. Støtten til niqaben synes egentlig å være sterkest blant norske feminister. Og blant islamister med sin listige agenda, da.
Det er interessant å se at enkelte av medlemsorganisasjonene vurderer å melde seg ut av IRN, som en reaksjon på ansettelsen av den niqabkledte. Hvorvidt det handler om at de lytter til den liberale muslimske mann og kvinne på gata, tviler jeg sterkt på. Flere av de som fronter de organisasjonene som vil melde seg ut, har vist seg som sterke forkjempere for konservative muslimske holdninger.
Jeg tenker at dette egentlig handler om de langvarige konfliktene innen IRN. Den krigerske tilstanden mellom Sunnimuslimer og Shiamuslimer i arabiske land, kan vise seg å smittet over på de norske forhold. Om det blir to paraplyorganisasjoner i stedet for en, kan man håpe at de vil kappes om å bli mest relevante for moderne muslimer. Men faren er at de i stedet vil kappes om å være de mest konservativt rett-troende.

Det er få - om noen - muslimske organisasjoner i Norge som har vært tydelige stemmer mot islamistene og muslimske reaksjonære krefter.

Islam Net får drive i fred og ro, og norske imamer har hittil ikke gått i bresjen for å nyansere debatten om bruk av de muslimske plagg som skaper provokasjoner i det norske samfunnet. Samtlige forsvarer tradisjonelle muslimske verdier fullt ut, og få kjemper for de personer som blir undertrykket av ekstremisters holdninger.
IRN har aldri gjort noe positivt for de som faller utenfor den konservative muslimske normen, og de har i lange tider hatt store problemer med å ta avstand fra dødsstraff for homofile muslimer. I stedet har muslimske menigheter i Norge lykkes i å konvertere en rekke nordmenn, og islamistene har fått godt fotfeste. Jeg tipper at de muslimske organisasjonene som nå fremstår som moderate og/eller liberale i media, i realiteten ikke vil vise seg særlig annerledes enn IRN.
Uansett ser det ut til at IRN har valgt å fremme de verste holdningene innen konservativ islam.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland bør derfor slå hardt ned på denne organisasjonen og dens kvinneundertrykkende aktiviteter.

Og imens så velger jeg heie å på de moderne, kunnskapsrike og skamløse muslimske kvinnene. Det er de som gir håp for fremtiden!


Kaltham Alexander Lie er en norsk-irakisk aktivist best kjent for å være den første muslimen som har stått offentlig fram som homofil i Norge.

Les også:

Ønsker man et yrkesforbud for kvinner som bærer niqab?

Ny norsk islamsk organisasjon kan bli større enn Islamsk råd

Planlegger ny norsk islamsk organisasjon

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Stemmer
Populært