– Kan bli mer alvorlig enn Watergate

I hardt vær: USAs president Donald Trumps og hans nærmeste medarbeideres forhold til Russland granskes nå på alle kanter. FOTO:
I hardt vær: USAs president Donald Trumps og hans nærmeste medarbeideres forhold til Russland granskes nå på alle kanter. FOTO: Foto: Evan Vucci / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland-saken kan bli mer alvorlig enn Watergate for president Trump, mener USA-forsker. Men det kan ta tid å få klare svar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den mulige russiske innblandingen i den amerikanske valgkampen og påståtte bånd mellom Trump-kampanjen og Russland etterforskes nå både av FBI og i begge kamrene i den amerikanske Kongressen.

Sist ut var Senatet, som hadde høring torsdag. Hele 20 personer skal utspørres i Senatet, blant dem er Trumps nære rådgiver og svigersønn, Jared Kushner.

Les også: Trump må betale 215 millioner etter søksmål

Flertallet misfornøyd med Trump

Alvorlig

– Det er potensial for at det kan bli mer alvorlig enn Watergate i sin tid var, men jeg må også understreke at det kan komme fram at det ikke har foregått noe ulovlig, sier USA-ekspert Svein Melby ved Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).

I høringen torsdag var det hovedsakelig akademikere og etterretningseksperter som fikk spørsmål om mulig russisk innblanding i valg generelt, og i det amerikanske presidentvalget spesielt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig har Det hvite hus invitert kongressmedlemmer til å komme til Det hvite hus for å undersøke informasjon som skal underbygge president Donald Trumps påstander om at hans telefon ble overvåket under valgkampen.

Les også: Putin vil møte Trump i Helsinki

Trump ga ordre om å fjerne klimatiltak

Vil ta tid

I forkant av granskingen klargjorde den republikanske lederen for Senatets etterretningskomité, Richard Burr, at man ikke kan vente seg raske konklusjoner.

– Dette er ikke noe som kan gjøres raskt. La meg minne dere på at den siste offentlige granskingen vi gjorde, var om Benghazi. Det tok ett år, påpekte Burr under pressekonferansen som ble holdt i forkant av torsdagens høring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FBI-sjef James Comey bekreftet for snaut to uker siden at byrået etterforsker hvorvidt Russland blandet seg inn i valget med formål om å hjelpe Trump og skade Hillary Clinton, og han bekreftet også at FBI ser på mulige bindinger mellom Trump-leiren og Russland i forkant av presidentvalget i fjor høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har på det sterkeste avvist påstandene, og det samme har Trump selv ved gjentatte anledninger.

Les også: Bilutslippene kan bli politisk storkonflikt

Trump mener han forutser situasjoner

Mer seriøst i Senatet

Melby har tro på at Senatets etterretningskomité vil etterforske på en edruelig måte, til tross for motsetningene mellom republikanere og demokrater i komiteen.

– I motsetning til tilsvarende komité i Representantenes hus, virker det som at man i Senatet får til et tverrpolitisk samarbeid mellom partiene for å få mest mulig fakta på bordet. I Representantenes hus er det åpenbart at republikanske ledere forsøker å trenere og hindre en etterforskning, og ufordelaktige fakta kommer fram om Trump-administrasjonen. Resultatet fra Senatet vil trolig bli langt mer seriøst enn hva som kommer ut av Representantenes hus, sier han til Dagsavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tysklands forsvarsminister langer ut mot Trump

Trump raser etter skatteavsløring

– Ytterst alvorlig

Etterforskningen har allerede skadet Trump og svekket den amerikanske presidentens posisjon, mener Melbye.

– Det å være under etterforskning både i Kongressen og hos FBI om mulig samarbeid om russiske forsøk på å manipulere valgprosessen i USA, er ytterst alvorlig. Vi vet jo ikke hvor alvorlig dette er, men å ha dette hengende over seg er skadelig, og det svekker hans allerede svake politiske posisjon ytterligere, mener Melbye, som har den amerikanske kongressen, amerikanske valg og forholdet mellom USA og Nato, Europa og Russland som sine fremste kompetanseområder.

Les også: – Presidenten kan skyte ut tusenvis av atombomber med bare én telefonsamtale

Trump betalte 38 millioner dollar i skatt i 2005

– Tett businesskontakt

Melbye tror ikke Trump tar lett på anklagene som nå er under etterforskning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er nok en ubehagelig prosess. Saken er alvorlig. I verste fall dreier det seg om et samarbeid mellom en valgkampanje i USA og en fremmed, fiendtlig innstilt stat, sier han.

– Generelt virker det jo som om businesskontakten mellom Trump og hans samarbeidspartnere og miljøer i Russland, har vært rimelig tett.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)