Venstre samler seg om borgerlig samarbeid

Venstre har landsmøte i Ålesund denne helgen. Partiet og lederen Trine Skei Grande ønsker et borgerlig flertall, men mangler fortsatt en plan B.
Venstre har landsmøte i Ålesund denne helgen. Partiet og lederen Trine Skei Grande ønsker et borgerlig flertall, men mangler fortsatt en plan B. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Et samlet Venstre går inn for å satse fullt og helt på en blågrønn regjering etter høstens stortingsvalg – men åpner også for borgerlig samarbeid. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et enstemmig landsmøte gikk lørdag inn for å søke samarbeid på borgerlig side etter valget.

Vedtaket sier imidlertid ingenting om hvem partiet vil samarbeide med eller hvem de kan støtte i regjering.

Plan A

Det er full oppslutning i Venstre om plan A, en regjering bestående av Høyre, Venstre og KRF. Det er plan B, eller mangelen på en slik, om hva Venstre vil gå inn for dersom parhestene Høyre/Frp blir større enn deres foretrukne trekløver etter valget, det har vært strid om i partiet.

Les også: Erna Solberg til forsvar for Trine Skei Grande

Enkelte representanter ville stryke punktet i uttalelsen om at «Venstre er nøkkelen til en borgerlig flertall, og at vi vil søke å samarbeide på borgerlig side etter valget».

– Fjerne tvil

– La oss fjerne all tvil om hva vi vil og stryke setningen, sa en av forslagsstillerne, Nils Bjarne Voll.

– Det er viktig å ikke lukke noen dører, men å si ja til å få gjennomslag for få politikk, var et annet argument fra landsmøtets talerstol.

Les også: Venstre sier nei til norsk EU-medlemskap

Men både redaksjonskomiteen og et stort flertall på landsmøtet gikk lørdag inn for å avvise forslaget.

– Det å få et borgerlig flertall er avgjørende for å få en borgerlig regjering, sier leder av redaksjonskomiteen Iselin Nybø.

Strid

Venstre-leder Trine Skei Grande har gjort det klart at Venstre ikke vil gå til valg på en ny samarbeidsavtale. Til VG tidligere denne uka sa hun at Venstre vil bruke sin makt til å velte en blåblå regjering.

Les også: Venstre vil beholde fraværsgrensen i skolen

Det fikk partifelle Abid Raja til å rykke ut og kreve at Venstre fortsatt må være en garantist for en borgerlig regjering.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden