Slaget om siste IS-bastion, Raqqa:– IS vil bli knust

Menn fra gruppen «Syrias demokratiske styrker» holder opp våpnene nord for Raqqa by. Raqqa er et hovedsete for Den islamske staten (IS).
Menn fra gruppen «Syrias demokratiske styrker» holder opp våpnene nord for Raqqa by. Raqqa er et hovedsete for Den islamske staten (IS). Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kappløpet om å erobre Raqqa er i gang. Byen er IS’ siste store holdepunkt, og utfallet vil få konsekvenser for regionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

JERUSALEM: Kurdiske styrker nærmer seg fra vest, og gjør seg klare til det avgjørende slaget om hovedstaden til Den islamske staten.

– Kurderne ser ut til å bli de store vinnerne her. Hvis de vet å begrense sine politiske ambisjoner, uten å provosere Tyrkia, vil de kunne bygge seg opp inne i Syria. Men det vil bli blodig. For vi vil se omfattende hevnaksjoner, advarer professor Joshua Landis, kanskje den ledende Syria-kjenneren i Vesten.

Les også: USA: Syrerne må selv avgjøre Assads fremtid

– Slektninger av IS-krigere flykter fra Raqqa

– Klart vi er redde

Den franske regjeringen sa for få dager siden at offensiven mot Raqqa vil begynne i løpet av noen dager. Planen er å slå til i løpet av den første uken i april.

Lege Ammar Issah kommer fra Raqqa, men har ikke vært hjemme siden IS tok over i 2014. Han følger utviklingen i hjembyen nøye, vel klar over at hans venner som lever under IS-styret fremdeles er i fare. Mens han selv skjuler seg sør for Damaskus, er hans familie i sikkerhet i Tyrkia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er de sivile jeg er bekymret for, sier Issah til Dagsavisen.

– Det er klart vi er redde for det som snart vil skje, sier han.

Før borgerkrigen som startet i 2011, bodde rundt 220.000 mennesker i Raqqa. Ingen har full oversikt i dag. Det var nettopp i Raqqa at IS først gjennomførte sine bestialske henrettelser som kom til å vekke skrekk og gru verden over.

Les også: USA sender flere soldater til Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrike: Offensiven mot IS' viktigste by Raqqa begynner snart

– USA gjør jobben for Iran

Kurdernes frammarsj forandrer det regionale bildet. Styrker som er lojale til president Bashar Assad har også nærmet seg sørfra, men er ikke i posisjon til å ta byen.

Opprinnelig var USAs plan å ta Mosul i Irak først, og deretter fokusere på Raqqa. Men nå vil angrepet mot den syriske byen trolig komme langt tidligere.

– Kurderne er i førersetet nå, sier professor Landis. Også Tyrkia, den store makten i nord, krever en rolle i Raqqa. Ankara frykter kurdisk uavhengighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge professor Landis gjør imidlertid USA en stor feil i Mosul som de ligger an til å repetere i Raqqa.

– USA gjør utrolig nok jobben for Iran. Iran, som dominerer Irak, vil bli enda sterkere etter Mosul, sier Landis til Dagsavisen.

Professor Landis, som leder senteret for Midtøsten-studier ved universitetet i Oklahoma, har selv vokst opp i Saudi-Arabia og Libanon, og bodde også fire år i Syria. Han var i Syria under opprøret i Hama i 1982, da president Hafez Assad, faren til dagens president Bashar Assad, slo ned på et tidligere islamistisk opprør i Hama, der opp til 20.000 mennesker ble drept.

Les også: – USA-støttede styrker har kuttet viktig forsyningslinje til Raqqa

USA: – Mosul og Raqqa trolig gjenerobret om et halvt år

Den USA-ledede koalisjonen advarer i en løpeseddel sivile i Raqqa om ikke å bruke båter på elven Eufrat, ettersom koalisjonen bomber IS-krigere som transporterer våpen og krigere langs elven. Foto: AP
Den USA-ledede koalisjonen advarer i en løpeseddel sivile i Raqqa om ikke å bruke båter på elven Eufrat, ettersom koalisjonen bomber IS-krigere som transporterer våpen og krigere langs elven. Foto: AP

– Iran er en farlig makt

andis er sterkt kritisk til det han kaller en inkonsekvent amerikansk utenrikspolitikk vis-a-vis Iran, som i dag dominerer Syria, Irak, Libanon og Jemen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– På den ene siden sier USA at Iran er en farlig makt som må begrenses, som prøver å dominere arabiske stater. Men militært gjør USA akkurat det motsatte: Washington følger en militærstrategi som faktisk kun vil styrke Iran og de sjiamuslimske grupperingene. Og det er det samme som vil skje også etter Raqqa, sier professor Landis, og legger til at USA ikke er alene om å mobilisere sjiamuslimene mot sunnimuslimene.

– På mange måter er Russland i Syria blitt et speilbilde av USA i Irak. Både Russland og USA bevæpner nå sjiamuslimske grupper for å drepe sunnimuslimske ekstremister, sier han.

Les også: Svekket IS-maskin

Her bombes et av IS’ hovedkvarter i Mosul

IS-leder på flukt

Avstanden fra Mosul i Irak til Raqqa i nordlige Syria er kun rundt 370 kilometer, og Midtøsten går inn i en dramatisk periode. Opprinnelig lå IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi i skjul i Mosul, men han skal ha forlatt byen før offensiven begynte i september. Han er imidlertid ikke forventet å ha nådd Raqqa, og mange tror han er i grenseområdet mellom Syria og Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Abel Amir Yarallah, en irakisk general som leder jakten på IS-lederen, hevder at al-Baghdadi i dag er ute av stand til å lede en militær kamp, og må bruke sine ressurser på å holde seg skjult.

– De som kjemper, kjemper nå under et desentralisert lederskap. Al-Baghdadis rolle er uansett over, sier han til det irakiske nettstedet Youm 7.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Har lært av bin Ladens skjebne

IS planlegger neste fase i krigen

Irakiske spesialstyrker under fremrykking i Mosul. Foto: Felipe Dana / AP
Irakiske spesialstyrker under fremrykking i Mosul. Foto: Felipe Dana / AP

– IS blir knust

Ifølge satellittstasjonen al Arabiyah, har al-Baghdadi innrømmet og akseptert at Mosul er tapt, og skal, i det som ble kalt en «avskjedstale», ha oppfordret områdets utenlandske krigere til å reise hjem til sine hjemland og fortsette kampen der.

Professor Landis tror derimot at borgerkrigen i Syria går inn i sin siste fase. Men han er ikke optimistisk av den grunn.

– I dag dreier det seg ikke om demokrati. Dette er ikke lenger en kamp for verdighet og brød. I dag er det en krig mellom forskjellige nasjonale ambisjoner, som kurderne, tyrkerne og forskellige arabere. Og det går da knapt å si at det dreier seg om frihet lenger, bare makt. IS vil bli knust. Og det er bare snakk om tid før de andre opprørsgruppene vil bli knust. Vi er inne i sluttfasen. Men Syria vil aldri lenger være det samme, sier Landis.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Les også: Det var en gang en skole

General: USA var "sannsynligvis" involvert i drap på sivile i Mosul