Advarer KrF og Venstre

Om Venstre og KrF heller vil støtte en politikk de «bekjenner seg til», står døra til Knut Storberget og Ap på vidt gap. Foto: Hilde Unosen
Om Venstre og KrF heller vil støtte en politikk de «bekjenner seg til», står døra til Knut Storberget og Ap på vidt gap. Foto: Hilde Unosen

Hvis sentrumspartiene velger å støtte regjeringen i tolvte time, kan det gi irreversible endringer i norsk landbruk, frykter Knut Storberget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag forrige uke lå det meste til rette for at næringskomiteen på Stortinget skulle vedta landbruksmeldingen dagen etter. Som Dagsavisen omtalte, lå landbruksminister Jon Georg Dale an til å gå på flere nederlag. Det så ikke ut til at han ville få med seg Stortinget på å kutte avløsertillegget og tidligpensjonsordningen. Ei heller på at hovedmålet for norsk landbruk skal være en kostnadseffektiv matproduksjon og at prosentmålet for andelen økologisk produksjon skal fjernes.

Men etter hektisk møtevirksomhet mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre kom kontrabeskjeden: Det blir ingen innstilling fra Stortinget. De borgerlige trenger mer tid på seg. Og ikke bare en dag eller to. Meldingen er utsatt til 6. april, rett før påskeferien.

– Jeg har vært på Stortinget i 16 år. Dette er særsyn, sier Arbeiderpartiets Knut Storberget.

– Landbruksmeldingen inneholder dramatiske forslag som reverserer fundamentet for den norske modellen. Vi har jobbet med meldingen i flere måneder, og når da regjeringen må be om mer tid fordi de ikke har klarert og forankret politikken sin med samarbeidspartiene på Stortinget, vitner det om dårlig politisk håndverk, sier Storberget.

Forhandlinger

Ifølge Nationen blir forhandlingene på borgerlig side nå løftet opp et nivå, nemlig til de parlamentariske lederne. Både i opposisjonen og i landbruket frykter man at Venstre og KrF i forhandlingene på overtid likevel vil gå med på flere av regjeringens forslag.

Storberget kommer derfor med en advarsel:

– KrF og Venstre må kjenne sin besøkelsestid. Det hviler nå et stort ansvar på dem. Hvis flere av Dales forslag går igjennom, vil det gi irreversible endringer for norsk landbruk, sier Storberget.

Geir Pollestad, saksordfører og leder av næringskomiteen på Stortinget, karakteriserer det hele som «veldig synd». Også han understreker KrF og Venstres ansvar:

– Nå står Venstre og KrF over for et viktig valg: Vil de støtte landbruket eller landbruksministeren? Det er det som er realitetene i saken nå, sier Pollestad.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Åpen dør

Etter det Dagsavisen forstår, er det knyttet spenning til hvordan KrF og Venstre stiller seg overfor regjeringens forslag om å gjøre omfattende endringer i markedsreguleringsordningene, som å avvikle samvirkebasert ordninger for korn og egg, og om å redusere antallet melkeregioner fra 18 til 10.

– Fra vår side står døra åpen til KrF og Venstre. Vi har lagt inn våre merknader, så får vi se hva det blir flertall for til slutt. KrF og Venstre må tenke seg grundig om. De må gjerne bli med å støtte politikken de åpent sier de bekjenner seg til. Jeg blir overrasket om KrF og Venstre nå begir seg inn på liberaliseringer, sier Storberget.

Stortingsdebatten og selve vedtaket om landbruksmeldingen kommer nå 25. april. Dagen før jordbruket skal levere inn sine krav foran årets jordbruksforhandlinger. Også det skaper hodebry.

– I våre merknader peker vi på jordbruksoppgjøret og legger inn en del føringer. Denne prosessen er ikke heldig, og den skaper usikkerhet i landbruket, sier Storberget.

Les også: Omstridte grep skal gi mer konkurranse i landbruket

Denne saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Personvernpolicy