USA: Det syriske folket må bestemme Assads framtid

BESTEMME: USAs utenriksminister Rex Tillerson mener det syriske folket skal bestemme. Foto: Sait Serkan Gurbuz / AP / NTB scanpix
BESTEMME: USAs utenriksminister Rex Tillerson mener det syriske folket skal bestemme. Foto: Sait Serkan Gurbuz / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister Rex Tillerson sier at det syriske folket selv må bestemme hvorvidt president Bashar al-Assad blir sittende eller ei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener at den langsiktige statusen til president Assad vil bli avgjort av det syriske folket, sa Tillerson da han torsdag holdt pressekonferanse i Tyrkias hovedstad Ankara.

Med på pressekonferansen var også Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

Spørsmålet om Assads skjebne har splittet verdenssamfunnet og gjort det svært vanskelig å finne en politisk løsning på konflikten.

Både Tyrkia og USA har tidligere gått inn for at Assad går av, mens Russland og blant annet Iran krever at han blir sittende.

Obama-administrasjonens linje var at Assad ikke lenger har noen legitimitet som Syrias leder som følge av overgrep mot egen befolkning.

Tillerson sa også at det ikke er noen "avstand" mellom USA og Tyrkia når det gjelder nødvendigheten av å nedkjempe IS. Samtidig sa han at de to landene må gjøre noen vanskelige valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tillerson lot være å kommentere det som etter alt å dømme er det vanskeligste spørsmålet for USA og Tyrkia å bli enige om når det gjelder Syria: forholdet til den kurdisk-syriske YPG-militsen som deltar i kampen mot IS.

Mens YPG er en av USAs nærmeste støttespillere på bakken i Syria, mener tyrkiske myndigheter at YPG er en terrorgruppe med bånd til den kurdiske PKK-geriljaen.

Ifølge Tillerson har han under Tyrkia-besøket hatt åpenhjertige samtaler med president Recep Tayyip Erdogan og andre tyrkiske ledere.