Stemmer:Ønsker man et yrkesforbud for kvinner som bærer niqab?

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å velge bort Leyla Hasic ville ha vært like mye diskriminering som når Merete Hodne nektet Malika Bayan inngang til sin frisørsalong, skriver Qasim Ali.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Qasim Ali
Frilansjournalist og skribent.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Islamsk Råd Norge (IRN) har ansatt en niqab-kledd kvinne, Leyla Hasic, i en stilling som administrasjonskonsulent. Ifølge generalsekretær i IRN, Mehtab Afsar, går Hasics jobb ut på å drive søknadsskriving, IT-drift og kommunikasjonsarbeid. Kulturminister, Linda Hoffstad Helleland, mener at ansettelsen vil skape «større avstand» og «mindre forståelse». Ifølge Venstrepolitiker, Abid Raja, er dette «ingen god dag for muslimer i Norge». En fremtredende norsk samfunnsdebattant, Espen Goffeng, fremstiller ansettelsen av Leyla Hasic som en «stor spyttklyse» mot skattebetalerne.

Her må vi som samfunn ikke være bevæpnet med fordommer og heller tenke at det er sunt at en kvinne med niqab deltar i arbeidslivet og kan være med på å styrke forståelsen, samt minske avstanden til det fremmede. Fordi det er fremmed, selv for mange muslimer, å se en kvinne med niqab i Oslos gater. Niqab-kledde er en minoritet i minoriteten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å gå med niqab er et kontroversielt valg i dagens samfunn, men det er et valg man bør respektere.

Jeg er født og oppvokst på Søndre Norstrand og har hatt venner med mødre som gikk med niqab, derfor er dette ikke et uvant syn for meg. For ikke-muslimer og selv mange muslimer fremstår niqab som noe fremmed og uvant, slik hijab fremstår for endel som ikke har vært eksponert for dette.

På samme dag som Islamsk råd ansetter en kvinne med niqab kan Se og Hør fortelle oss at «prinsesse Martha Louise har fått en ny hoffdame som bruker hijab». Om en kvinne kan jobbe ikledd hijab i en så fremskutt posisjon, hva er da det problematiske ved at IRN ansetter en kontormedarbeider med niqab? For hvor ellers skal en niqab-kledd kvinne jobbe? Det er mange som reagerer på at «skattebetalernes penger» skal gå til å lønne en med niqab.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om hun ikke får jobbe, hva ellers skal hun gjøre? Gå på Nav og motta «skattebetalernes penger»?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hadde vært svært nyttig, om de som er opprørt over at Leyla Hasic har blitt administrasjonskonsulent, kunne være behjelpelige med å utarbeide en liste over hvilke arbeidsgivere som kan ansatte niqab-kledde kvinner uten at det fører til slike hysteriske reaksjoner som vi har vært vitne til.

Etter en EU-dom som tillater arbeidsgivere å nekte å ansette kvinner med hijab, samt utspill fra Frp-politikere som ønsker å forby hijab for kommunalt ansatte, viser islamsk råd, med sin ansettelse av Leyla Hasic, vei i en betent debatt. De viser at kvinner i niqab ikke er begrenset til å sitte hjemme bak husets fire vegger, eller til å bli beglodd og pekt på når de beveger seg ute. Med ansettelsen viser Islamsk Råd at kvinner i niqab, i det store og hele, kan delta i arbeidslivet på lik linje med alle andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er modig gjort av Islamsk Råd i en tid der samfunnet er bevæpnet med fordommer mot det fremmede.

Islamsk Råd har ansatt Leyla Hasic i en stilling som administrasjonskonsulent, noe kulturministeren frykter vil bidra til å «skape mer avstand» . Selv er hun medlem av en regjering som har ansatt Per Sandberg, en mann som har blitt dømt for vold mot en innvandrer og sier at «forskjellige raser, religioner og kulturer ikke må blandes hvis vi skal ha et harmonisk samfunn i Norge». I stillingen som justisminister har regjeringen ansatt Per Willy Amundsen som har sagt at «et nytt korstog kan bli nødvendig». Og ikke minst Sylvi Listhaug som ønsker råd fra islamofoben, Ayan Hirsi Ali, i forhold til integrering. Alt dette er egnet til å skape avstand til muslimer i Norge, men det er altså signalene islamsk råd sender ut kulturministeren er opptatt av?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om Islamsk Råd fulgte de samme ansettelsekriteriene som regjeringen, kunne de ha ansatt en fra profetens Ummah med god samvittighet, men det er ikke det de har gjort. Ifølge Mehtab Afsar har Islamsk råd ansatt den mest kvalifiserte kandidaten i en stilling som man vanligvis ville beskrevet som en kontorarbeider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Å velge bort Leyla Hasic ville ha vært like mye diskriminering som når Merete Hodne nektet Malika Bayan inngang til sin frisørsalong.

Det er ulovlig å diskriminere på bakgrunn av klesplagg eller religiøs overbevisning når man søker jobb! Derfor må valget til IRN applauderes, og ikke kritiseres. I Norge skal alle få muligheten til å jobbe, og her baner IRN vei for norske niqab kledde kvinner.

Mediene tegnet et bilde av den nyansatte som islamsk råds ansikt utad. Det er feil. Her har den fjerde statsmakt forsømt sin rolle og ført befolkningen bak lyset. Jeg håper at den nyopprettede faktasjekk portalen Faktisk.no kan være med på å forhindre lignende feil i fremtiden.

Moskeene som benytter seg av muligheten til å trekke seg ut av IRN nå, bør vite at de bidrar til å forsterke fordommer mot niqab-kledde kvinner. Dette bør de tenke på. At de kynisk bruker storsamfunnets, og enkelte muslimers negative holdning til niqab som en brekkstang i en pågående maktstrid i Islamsk Råd levner dem liten ære. Har de i det hele tatt tenk på hvordan denne debatten påvirker Leyla Hasic, og andre muslimer?

Artikkelen fortsetter under annonsen

De høye herrene og deres maktkamp er med på å ødelegge fremtidige muligheter for andre kvinner i niqab som ønsker å jobbe og integrere seg i samfunnet.

Det sendes et tydelig signal: Vi ønsker ikke disse kvinnene på norske arbeidsplasser. Hvis vi som nasjon skal stelle oss bak religionsfriheten, og universale menneskerettigheter, er det mildt sagt dobbeltmoralsk av kulturministeren og en rekke moskeer å være med på å innskrenke friheten til niqab-kledde kvinner.

For jobb er det samme som frihet i dagens Norge

Les flere kommentarer, tips, råd og analyser

Les også:

Kulturministeren kaller Islamsk Råd inn på teppet

Norges største muslimske menighet trekker seg fra Islamsk Råd

Sterke reaksjoner mot nikabkledd rådgiver i Islamsk Råd

Avviser at nikabkledd kvinne skal fronte IRN