Støre: – Erna gir Norge et B-lag i Europa

Arbeiderpartiets leder vil fjerne EU-statsråden.

OSLO 20170322. Jonas Gahr Støre i vandrehallen etter stortingets spørretime onsdag Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OSLO 20170322. Jonas Gahr Støre i vandrehallen etter stortingets spørretime onsdag Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i et intervju med Dagbladet Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at han mener at statsminister Erna Solberg har skrudd sammen laget sitt feil.

– Dagens arbeidsdeling i regjeringen gir Norge et B-lag i forholdet til Europa. Vi har en næringsminister som er ansvarlig for EFTA, en EU-minister som er ansvarlig for EØS og en utenriksminister som er fratatt Europa-porteføljen. Tre dyktige politikere, men de er satt opp dårlig av statsministeren, sier Jonas Gahr Støre.

Om hans parti kommer til makten til høsten ønsker han å fjerne posten som EU-minister, en stilling som Frank Bakke-Jensen (H) har under den sittende regjeringen.

Les også: Støre ser mot sentrum

Vil ha bistandsminister

Støre mener EU-statsråden ikke har den avgjørende tyngden for å nå beslutningstakerne i Europa, og sier det ville vært naturlig at utenriksministeren overtar oppgavene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da jeg var utenriksminister, brukte jeg de anledningene jeg hadde til å ta opp EØS-tema med kolleger som hadde innflytelse. Dagens oppsett svekker Norge, sier han til Dagbladet.

Samtidig åpner han opp for å ha en bistandsminister.

– Man har tatt Europa fra Børge Brende og gitt ham bistand. I min regjering skal utenriksministeren få tilbake Europa. Så skal vi ha en egen bistandsminister som skal forvalte over 30 milliarder kroner, sier Støre.

Les også: Snøkrabbekrangel mellom Norge og EU

Avskaffelsen støttes

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum har også varslet at partiet kommer til å droppe posten som EU-minister dersom partiet kommer i regjering etter valget.

– Vi kommer til å avskaffe EU-ministeren i oktober. Og vi kommer til å styrke utenriksministerrollen. For Norge trenger en sterk utenriksminister som tør å tale Norges sak, sa Vedum i sin tale til landsmøtet i Trondheim fredag.