Brende og Lavrov ved samme bord i Arkhangelsk

Utenriksminister Børge Brende (H) har hatt samtaler med kollega Sergej Lavrov. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (H) har hatt samtaler med kollega Sergej Lavrov. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Børge Brende (H) hadde onsdag kveld samtaler med sin russiske kollega Sergej Lavrov i Arkhangelsk nord i Russland. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Møtet kom i stand da Brende bestemte seg for å takke ja til å komme til en Arktis-konferanse i byen og dermed besøke Russland for første gang siden 2014.

– Det har vært en krevende tid etter det som skjedde i Ukraina og annekteringen av Krim, sa Brende onsdag kveld ifølge Aftenposten.

Ifølge avisen understreket han overfor russerne at sanksjonene mot Russland er en del av en bred internasjonal reaksjon.

– Det har ikke vært et bilateralt spørsmål mellom Norge og Russland, sier Brende.

Da møtet startet, uttrykte Lavrov glede over at "folk igjen begynner å ta til fornuft".

Les også: Brende: - Uaktuelt å gå med på russisk kompromissforslag

Bredt samarbeid

Fra norsk side blir det i forbindelse med konferansen understreket hvor viktig det er å videreføre det tosidige samarbeidet mellom Norge og Russland, til tross for uenigheten om Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norsk-russiske samarbeidet omfatter blant annet fiskeriforvaltning, atomopprydning i nord og en rekke lokale og regionale prosjekter innen utdanning, forskning, helse, næring, urfolk og kultur.

– Konferansen i Arkhangelsk gir en god ramme for å videreføre den politiske dialogen med Russland om spørsmål av felles interesse, sa Brende på forhånd.

Han sier han fikk forsikringer fra Lavrov da de to møttes i Bonn nylig om at det ikke er noen store problemer i forholdet mellom Norge og Russland.

Les også: Brende: Verdensordenen kan slå sprekker

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stridssaker

Det er imidlertid ikke bare Ukraina-krisen som har skapt dårlig stemning mellom Norge og Russland den siste tiden.

I februar ble det klart at profilerte stortingspolitikere er blitt nektet visum til Russland. Samtidig anklaget Politiets sikkerhetstjeneste russiske miljøer for forsøk på å hacke viktige norske institusjoner. På toppen av det hele gikk den russiske ambassadøren til Norge til frontalangrep på norsk Russland-politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den storpolitiske konteksten peker eksperter på at Russland har latt seg provosere av flere norske beslutninger, ikke minst at amerikanske soldater skal drive "rotasjonsbasert trening" på Værnes.

I tillegg har Russland reagert med skarpe uttalelser på meldinger om at Norge vurderer et bidrag til NATOs rakettskjold, og på norsk militær øvingsaktivitet i Finnmark, nær grensen til Russland.