Kulturministeren kaller Islamsk Råd inn på teppet

Kulturminister Linda Hofstad Helleland vil ha svar på hvordan Islamsk Råd skal «fremme samhold blant muslimer og tilhørighet til det norske samfunnet». Samtidig åpner hun for at Rådet kan miste statsstøtten. 

Kulturminister Linda Hofstad Helleland vil ha svar fra Islamsk Råd.
Kulturminister Linda Hofstad Helleland vil ha svar fra Islamsk Råd. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har innkalt IRN til et møte for å høre deres vurdering av den alvorlige situasjonen de har satt seg selv i, sier kulturministeren til NTB.

Islamsk Råd Norge (IRN) fikk bevilget nesten en halv million kroner av Kulturdepartementet for å hjelpe organisasjonen i å styrke dialogen med storsamfunnet og samholdet muslimer imellom.

På årsmøtet i helga god­kjente Rådet og årsmøtet ansettelsen av Nikab-kledde Leyla Hasic som administrasjonskonsulent.

Debatten har rast etter ansettelsen. Statsråd i departementet som bevilget pengene til stillingen, kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), refset IRN tirsdag.

Nå kaller statsråden inn IRN til et møte.

På møtet vil statsråden be dem si noe om hvordan de vil forholde seg til tverrpolitisk mistillit til organisasjonen, og hvordan de tenker å innfri vilkårene for støtten, skriver TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: – De gjør norske muslimer til latter

Kan miste statsstøtten

Til NTB opplyser kulturministeren at hun har bedt juristene i departementet om å se på om Islamsk Råd fortsatt oppfyller betingelsene for å få statsstøtte.

– Jeg har bedt juristene i departementet se på om Islamsk Råd er i stand til å ivareta vilkårene for bevilgningen de har fått av et enstemmig Storting, sier Hofstad Helleland.

Ansettelsen av Leyla Hasic (32) ble gjort mulig etter at et enstemmig Storting høsten 2015 vedtok å øke statsstøtten til IRN fra 816.000 til 1,3 millioner kroner. Det var IRN selv som søkte om ekstra penger til en ny stilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ytterst uklokt

– Tror IRN dette bidrar til å være en bedre brobygger og dialogpartner med andre tros- og livssynssamfunn? Jeg mener dette er ytterst uklokt og provoserende, sa kulturministeren tirsdag til NTB.

I et brev som NTB har en kopi av, der departementet midlertidig holder tilbake økningen, blir det understreket flere steder at de økonomiske tilskuddene til IRN gis under forutsetning av at organisasjonen skal «fremme samhold blant muslimer og tilhørighet til det norske samfunnet».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nikab gjør meg fri

Hasic som ble ansatt søndag, har offentlig forsvart bruken av heldekkende plagg som nikab og burka.

– Jeg mener at nikab gjør meg fri fra veldig mye. Motepress, skjønnhetspress og kroppspress, noe som er et økende problem i verden rundt, ikke bare i Norge, sa hun under Debatten på NRK i oktober.

Generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge (IRN) avviste tirsdag at Leyla Hasic skal fronte organisasjonen utad. Han avfeier også kritikken av ansettelsen.

Generalsekretær i IRN, Mehtab Afsar. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Generalsekretær i IRN, Mehtab Afsar. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Hennes fremste arbeidsoppgaver blir på kontoret. Dette er en kontorjobb. Jeg synes det er utrolig at de samme menneskene som er så opptatt av ytringsfrihet, reagerer på at en kvinne med nikab kommer seg ut av huset og deltar i arbeidslivet, sa Afsar til TV 2.

Etter det Klassekampen erfarer går det mot «full splittelse i Islamsk Råd Norge».

Avisen erfarer at sentrale aktører, som gjennom mange år har hatt et sterkt engasjement for Islamsk Råd, holdt kriseråd i går.

Les også: Kulturministeren sterkt kritisk til at Islamsk Råd ansatte nikabkledd kvinne