Stemmer:Nye stridsuniformer eller bare keiserens nye klær?

Illustrasjonsbildet er fra en øvelse.
Illustrasjonsbildet er fra en øvelse. Foto: Christina Gjertsen / Forsvaret / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aldri før har vi hatt en tilsvarende situasjon der uttrykket «keiserens nye klær» kan bedre anvendes om forsvarsmakten i landet, skriver Rune Svendsen (Sp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Rune Svendsen
Organisatorisk nestleder i Oslo Sp

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste tids høring rundt objektsikring av kritiske samfunnsinstallasjoner sår alvorlig tvil om nasjonens evne til å ivareta den nødvendige sikkerhet ved hendelser som terror og andre kriser.

Onde tunger vil påstå at situasjonen for både forsvar og politi er så graverende at nasjonen ligger åpen for en opportunistisk aggressor.

Hvorvidt vi skal møte fremtiden i usynlige keiserklær eller ekte uniformer, vil avgjøres av «Langtidsplan for forsvaret» (LPT). Størrelsen på bevilgningen vil være avgjørende. Vil man bevilge 120, 160 eller 200 milliarder de neste 20 årene?

Når vi ser på tallene angående LTP blir det en årlig ekstrabevilgning på i overkant av åtte milliarder per år i dagens penger (ved 160 milliarder). Da er inflasjon ikke innberegnet. Beløpet blir betydelig mindre etter som årene går og inflasjonen øker. Vi må heller ikke glemme at kostnadene både på materiell og mannskaper vil øke slik at de reelle bevilgningene blir mindre og mindre ettersom tiden går. Og fremdeles ligger vi langt under to prosent av BNP, som er prosentmålet til NATO.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enda verre blir det når det er tvil om forsvaret skal spare inn 40 milliarder på samme tidsrom og om dette skal tas av de samme bevilgningene.

LMU eller LandmMaktUtredningen ligger også i støpeskjeen og det fagmilitære utvalget skal konkludere og legge frem sin innstilling i løpet av April. Skal et finansieringsforslag om LMU være mulig å fremlegge til statsbudsjettet til høsten må dette være ferdig i god tid før sommerferien.

Jeg håper at LMU blir ferdig tidsnok til å skape god debatt.

Norges mest erfarne offiser Robert Mood kaller Høyres virkelighetsforståelse i møte med forsvarssatsningen for en «ønskedrøm», mens Norges Offisersforbund mener Høyre trikser med tall og generalsekretæren i Institutt for Forsvarsopplysning mener situasjonen er uholdbar. Riksrevisjonens rapport angående objektsikring bruker ordet «alvorlig», som er det sterkeste ordet Riksrevisjonen har i sitt vokabular og som derfor sier en god del om tingenes tilstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under krigsutbruddet i 1940 ble min morfar mobilisert. Han bodde på Espeland utenfor Bergen og mobiliseringssted var Voss. Siden det ikke var noe transport tilgjengelig, tok de apostlenes hester i bruk og gikk langs jernbaneskinnene sammen med ni andre. Da de endelig kom til Voss, ble de mottatt og fikk utlevert en Colt pistol som hele gruppen skulle dele på å bruke. Unødvendig å si, men de gikk alle hjem igjen og deltok i motstandskampen på andre måter.

Er det den «brukkne geværs-taktikk» som Høyre nå styrer mot ?

Senterpartiets politikk er glassklar – hevde norsk suverenitet og sikre nasjonale interesser, sikre et forsvar som er til stede over HELE landet. Hovedoppgaven skal være å trygge norsk territorium og våre havområder. Sammen med forsvaret skal vi legge til rette for en trygg og harmonisk samfunnsutvikling i en verden preget av urolighet, skiftende dynamikk og usikker geopolitisk utvikling.

Les flere kommentarer, tips råd og analyser her

Les også:

HV-sjefen med krass kritikk mot utredning

Det amerikanske forsvaret kaller dødsfallene i Mosul "tragedie"