– Utvalg mener norsk politi ikke skal bære våpen

Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk politi skal ikke være permanent bevæpnet, konkluderer det regjeringsoppnevnte bevæpningsutvalget, etter det NRK erfarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært knyttet stor spenning til innstillingen til bevæpningsutvalget, som skal komme med sine anbefalinger onsdag formiddag. Utvalget ble satt ned i mai i fjor.

Ifølge NRK anbefaler flertallet i et splittet utvalg at norsk politi skal være ubevæpnet.

Politiet har i dag en ordning med såkalt fremskutt lagring, der politiets skytevåpen ligger låst i en kasse i politibilen. Tidligere måtte våpen hentes ut på politihuset. Utvalget er bedt om å evaluere både denne ordningen, som har eksistert siden 2013, og den ekstraordinære perioden mellom 25. november 2014 til 3. februar 2016, da politiet var midlertidig bevæpnet på grunn av et skjerpet trusselbilde.

Kritisk

Lederen for Politiets Fellesforbund (PF), Sigve Bolstad, håpet at utvalget ville komme fram til motsatt konklusjon.

– Hvis man kommer ut for en skarp hendelse og det står om sekunder, kan det å være bevæpnet eller ikke være utslagsgivende for liv eller død, sa Bolstad til NTB tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener fremskutt lagring ikke er en god nok ordning.

– Hvis en patrulje blir sendt til en bolig eller en boligblokk på grunn av husbråk, og så plutselig befinner seg midt i en skarp situasjon, da hjelper det lite at våpenet ditt ligger låst i bilen nede på gata, sier Bolstad.

Motstand

På Stortinget er det i dag bare Frp som ønsker generell bevæpning av politiet. Arbeiderpartiet har tidligere uttalt at de vil vente på utvalgets anbefalinger før de konkluderer, mens de øvrige partiene er avvisende til bevæpning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres landsmøtevedtak om at norsk politi som hovedregel skal være ubevæpnet, balanserer ulike hensyn, påpeker Høyres justispolitiske talsmann Hårek Elvenes.

– I dag løsner politiet skudd svært sjelden. Man kan ikke se bort fra at det kan ha sammenheng med at vi har et ubevæpnet politi. Spørsmålet om bevæpning av politiet må imidlertid vurderes løpende i lys av økt terror i Europa, sier Elvenes til NTB.

Tunge politifaglige instanser som Politidirektoratet (POD), Politihøgskolen, Det kriminalitetsforebyggende råd og Norges politilederforbund, har også vendt tommelen ned for bevæpning, senest under en høringsrunde i 2014.

Bevæpning av politiet:

* Norsk politi er som hovedregel ubevæpnet, i motsetning til politiet i de andre nordiske landene.

* I 2013 ble politiets våpeninstruks endret slik at politiet fikk anledning til å oppbevare skytevåpen låst i politibilene istedenfor å måtte hente det på politistasjonen før bruk.

* Et regjeringsoppnevnt utvalg ble i mai i fjor bedt om å evaluere ordningen med såkalt fremskutt lagring, samt vurdere om norsk politi bør bli permanent bevæpnet, enten på generell basis eller på særlig utsatte steder og for enkelte grupper av politiansatte.

* I perioden 25. november 2014 til 3. februar 2016 var politiet midlertidig bevæpnet på grunn av et skjerpet trusselbilde. Utvalget er også bedt om å evaluere denne perioden.

* Utvalget har vært ledet av tidligere departementsråd Anne Kari Lande Hasle.