Senterpartiets landsmøte:Sp lar Norges største bønder beholde Listhaugs millionstøtte

LOPPER IKKE: Senterpartiets Geir Pollestad lover å ikke ta statsstøtte fra de aller største brukene i Norge.
LOPPER IKKE: Senterpartiets Geir Pollestad lover å ikke ta statsstøtte fra de aller største brukene i Norge. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som landbruksminister 32-doblet Sylvi Listhaug statsstøtten til de største bøndene - og tok pengene fra de små. Hva skjer med tilskuddene til de store hvis det blir regjeringsskifte?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

TRONDHEIM (ABC Nyheter): - Ingen skal frykte en landbruksminister fra Senterpartiet. Jeg er opptatt av at de som har innrettet seg etter dagens rammevilkår, skal ha sikkerhet for sin investering.

Det sier Senterpartiets næringspolitiske talsmann, og leder i Stortingets næringskomité, Geir Pollestad, til ABC Nyheter.

Han har også en oppfordring til landets bønder og bondeorganisasjoner:

- Slutt å dulle med KrF og Venstre! De har jo sagt at de vil ha Frp ut av regjering etter valget. Hvorfor skal de dulle med dem nå?

Han har striden om Frp-statsråd Jon Georg Dales forslag til jordbrukspolitikk i baktankene - der de to støttepartiene må velge mellom eller alternativ politikk.

Omfordeling igjen?

Men etter fire år med Frp bak landbruks-rattet i norsk politikk, er det også spørsmål om hvor mye av det de har gjennomført, Sp kan presse tilbake på tuben dersom de skulle komme i posisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiet går i sitt valgprogram som ble diskutert på landsmøtet denne helgen, inn for å favorisere de små og mellomstore gårdsbrukene mer igjen.

Det skjer etter at den blåblå regjeringen med daværende landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) i spissen i jordbruksoppgjøret i 2014 gjorde det motsatte:

En storstilt omfordeling av statlige tilskudd fra små og mellomstore bruk, til de aller største.

Hva skjer da med tilskuddene til storbønder som kanskje har investert og innrettet seg på de nye, store tilskuddene, dersom Senterpartiet etter høstens stortingsvalg kommer i regjering?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Sylvi Listhaug 32-dobler støtten til de største

- De har tatt fra hvert eneste bruk

Spørsmålet er om Senterpartiet ønsker å gjeninnføre tak på tilskudd til store bruk. Det var denne grensen Listhaug fjernet, og fikk tilslutning til av Norges Bondelag og støttepartiene på Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gjorde at enkelte grønnsaksprodusenter kunne få 1,4 millioner kroner i tilskudd.

- Jeg mener prinsippet om tak på hvor mye tilskudd man kan få, er viktig. Så skal man ha respekt for dem som har innrettet seg for det systemet som gjelder. Det må vi finne en modell for å gjøre, sier Pollestad.

Han mener feilen med de som styrer nå, er at et bruk med 70 melkekyr har fått økt støtten med 75.000 kroner per år.

- For å finansiere det, har de tatt 15.000 kroner fra hvert eneste gjennomsnittsbruk på 26 melkekyr. Det er en veldig klar omfordeling, konstaterer Pollestad.

Les også: Utløste stor omfordeling i norske bygder

Tollvernet for de store

- Så mener jeg at de store først og fremst skal leve av markedet og ha tollvernet som sitt viktigste rammevilkår. Så får støtten over statsbudsjettet gå til dem som driver mindre, fortsetter Pollestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tollsatsene Norge har for import av landbruksvarer som produseres innenlands, sikrer at prisene bonden får i Norge, ligger godt over dumpingnivået på verdensmarkedet.

- Når du produserer 900.000 liter melk, er regnestykket så enkelt at dersom du har en regjering som opprettholder tollvernet, er det noe helt annet enn hvis du skal konkurrere på verdensmarkedspriser. Da står millioner på spill. Derfor er tollvernet så viktig for de store. Og skal du begrunne et tollvern, må du også ha de små brukene. Det skaper enheten i landbruket, sier Sp-politikeren.

Få av de store

- Hvilke modeller tenker du på framover for de største?

- Det er ikke noe problem at de store får 75.000 kroner i tilskudd. Men når vi får nye penger heretter, skal det gå til de mindre brukene.

- Men hva med gartnerier som får over 1 millioner i tilskudd?

- Vi var imot det som ble innført. Det må være mulig å drive grønnsaksproduksjon i mindre skala. Men det er få av de veldig store, svarer han.

Les også: Nye sjokktall for Stortingets omfordeling til storbøndene