Senterpartiets landsmøte:Sp vil bruke milliarder på gratis studier for utlendinger i Norge

Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ola Borten Moe får neppe Sp-landsmøtet med på å kutte milliarder av offentlige kroner til utenlandske studenter i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

TRONDHEIM (ABC Nyheter): Spørsmålet om Norge fortsatt - som ett av ytterst få land - skal tilby gratis studier til utenlandske studenter, ble et hett tema på Senterpartiets landsmøte denne helga.

Flertallet i programkomiteen, med nestleder Ola Borten Moe i spissen, går inn for å innføre studieavgift for utenlandske studenter, og å opprette en kvote for gratis studieplasser til u-landsstudenter.

Underveis i debatten fikk forslaget voldsom motbør, ikke minst fra Senterungdommens leder Ada Johanna Arnstad og mange av hennes medlemmer.

- Det er viktig med norske studenter ute og utenlandske studenter hjemme. Men det hadde vært hyggelig om de som kommer hit, ønsker det fordi det norske samfunnet er spennende, våre utdanningsinstitusjoner er av høy kvalitet og fordi de mener at det er noe å lære her – ikke bare fordi det er gratis, sa Borten Moe i sin tale og la til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ingen grunn til at norske skattepenger skal brukes til å betale utdanningen til ungdom fra velstående familier fra velstående land.

Også Akershus Sp markerer seg sterkt mot hans forslag.

Ut fra applaus og innlegg i salen tyder alt på at utenlandsstudentene får ha sine gratisplasser i fred for Senterpartiet.

Milliarder i offentlige utgifter

Spørsmålet dreier seg om milliarder av kroner hvert år.

Utgiftene per studieplass varierer fra 48.000 til 230.000 kroner i året, får ABC Nyheter oppgitt hos Kunnskapsdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gir i gjennomsnitt 139.000 kroner i året for å drive en studieplass.

25.424 utenlandske studenter studerer nå i Norge ifølge departementet.

Ut fra gjennomsnittsprisen gir det årlige utgifter på 3,5 milliarder kroner for den norske statskassa.

Ola Borten Moe opplyser at tall Senterpartiets stortingsgruppe har innhentet, gir kostnader på 5 milliarder kroner i året fra norske skattebetalere til utenlandske studenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I tillegg til prisen for studieplassen gir Lånekassa stipend også til utenlandske studenter. De står først i køen til å få studenthybler, noe som også gir utgifter, sier Borten Moe til ABC Nyheter.

I Oslo har utenlandske studenter nå 70 prosent av studenthyblene. Og antall utenlandske studenter som kommer for å få gratis studieplass i Norge, øker raskt:

I perioden 2012-2016 var økningen på 40 prosent, ifølge Norsk Samfunnsvitenskapelig datatjenestes statistikkbank. Siden 2000 er økningen på 279 prosent. Ca. 10 prosent av alle studenter i Norge er i dag utenlandske.

Les også: Skolepenger skaper mer byråkrati - ikke bedre kvalitet

Bare fordi det er gratis?

Emilie Mehl fra Hedmark var i mindretallet i programkomiteen. Hun minnet om at den blåblå regjeringen tidligere har gått inn for å fjerne gratisprinsippet for utenlandske studenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Regjeringa gjorde en stor feil ved å foreslå studiepenger for utenlandske studenter. Det ble avvist. Men nå går sentralstyret inn for å innføre skolepenger for utenlandsstudenter igjen, sa hun fra talerstolen på landsmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Flertallet i programkomiteen begrunner det med penger for å kunne bedre kvalitet. Men å bruke penger på utenlandske studenter, er å bruke penger på kvalitet i utdanning, framholdt Mehl og forklarte:

- Vi får ungdommer som er kunnskapstørste og vil lære, ikke avhengig av hvor tjukk lommeboka til foreldrene er.

- Hva sier du til argumentene her om at utenlandsstudentene tilfører så mye til studiemiljøet, at det er verdt pengene?

- Argumentet holder ikke helt inn. Vi reiser jo ut og studerer – og betaler for det. Det er ingen grunn til at det skal være veldig annerledes å komme til Norge fra Canada, enn omvendt, mener Borten Moe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er veldig defensivt av rektorene som sier vi ikke får utenlandske studenter hit med mindre det er gratis. Da sier man indirekte at vi ikke er gode nok faglig sett, legger han til.

EØS-studenter går fri

Av de utenlandske studentene kommer 12.849 fra land innenfor EU/EØS og Sveits, og 12.575 fra øvrige land, opplyser Kunnskapsdepartementet til ABC Nyheter.

- Hvis gratis studier for norske studenter skal opprettholdes, er det vel ikke lov å forskjellsbehandle tilreisende fra EØS-land, Ola Borten Moe?

- Nei, det skal være likt. Men mye igjen å ta av likevel med studenter fra alle de andre landene, svarer han.