Meny

Vedum: – Senterpartiet snur ikke kappen etter vinden

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ikke vi som har snudd kappen etter vinden, det er vinden som har snudd, hevder Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Sp seiler for tiden på en kraftig medvindsbølge, og har på de siste meningsmålingene klatret forbi Frp, og er dermed Norges tredje største parti.

I sin tale til Senterpartiets landsmøte fredag formiddag tok han et oppgjør med kritikken han har fått fra sine meningsmotstandere.

– Vi blir kalt bakstreverske. Så skjønte våre politiske motstandere at det bet ikke på oss. Så plutselig var det som var bakstreversk, blitt populisme. Det å stå opp for nærhet, for å se hele Norge, for å lytte til folket. Makan til populisme! Men kjære venner: Det er ikke vi som har snudd kappen etter vinden, det er vinden som har snudd, sa Vedum.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Partileder Trygve Slagsvold Vedum Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Kjære Erna Solberg, du kan kalle oss hva du vil. Vi kommer til å mene det samme. Vi tror på nærhet og en politikk som ser hele Norge, sa Vedum.

Han viser til at partiet har vært for lokalsykehus, lokalt politi og mot EU før og kommer til å fortsette å være det.

– Vi var EU-motstandere i 72, var det i 94, vi er det nå og kommer til å være det i framtiden, sa han.

Les også: Sp tredje største parti i ny måling

Lover sentraliseringsstopp

Senterpartiet skal stoppe sentraliseringen av Norge, lover partileder Trygve Slagsvold Vedum.

– Sluttdatoen for dagens sentraliseringsregjering, den har vi satt. Den er 11. september, og jeg gleder meg, sa Vedum da han talte under åpningen av Senterpartiets landsmøte i Trondheim fredag.

Han kaller årets valgkamp for en verdikamp og lover lokalsykehus over hele landet, færre direktorater og politi nær folk dersom partiet kommer til makten. Dessuten skal det være nasjonalt og lokalt eierskap til naturressursene og skatteletter for vanlige folk framfor de rikeste, lover han.

– Det er så mange lokalsamfunn som er blitt oversett og overprøvd av denne regjeringen. Det er tid for et regjeringsskifte. Det er ti

Partileder Trygve Slagsvold Vedum taler til landsmøtet 2017. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Partileder Trygve Slagsvold Vedum taler til landsmøtet 2017. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Vurderer alkolås på oljefondet

Et av temaene som skal opp til drøfting, er Oljefondets disposisjoner. Mindretallet i Senterpartiets programkomité mener at alkohol er så skadelig at oljefondet bør trekke seg ut av hele bransjen.

– Vi investerer ikke i tobakk fordi det er etisk uforsvarlig og alkohol har mye større skadevirkninger enn tobakk har, sier Emilie Enger Mehl. Hun har sittet i programkomiteen i Senterpartiet. For mange er hun også kjent som vinner av realityserien Anno i 2015.

Mehl påpeker at det er produktet i seg selv som er problemet, og det er dermed lite investorer som oljefondet kan gjøre for å gjøre bransjen etisk forsvarlig. At alkohol øker problemer i fattige land, er et viktig argument for Sp-politikeren.

– Da blir det feil at vi skal tjene på det.

Statens Pensjonsfond utland har droppet investeringer i tobakksindustrien og en rekke selskaper innenfor kullindustri, palmeolje, gruveindustri. Nå vil altså Mehl ha alkohol ut av porteføljen. Og flere bransjer kan stå for tur.

– Vi har en stor klimadebatt og noen mener det skal få innvirkning på mandatet, sier hun, men understreker at hun ikke selv har tatt stilling til dette. Hun poengterer også at etiske hensyn må veies opp mot fondets frihet til å investere for å gi størst mulig avkastning.

Les også: Sp vil endre valgordningen 

– Utenrikspolitisk verktøy

Fremskrittspartiets Roy Steffensen steiler over forslaget.

– Oljefondet bør ikke bli et utenrikspolitisk verktøy for å blande seg inn i andre lands alkoholpolitikk. Vi har allerede tapt omtrent 30 milliarder kroner på å trekke oss ut av blant annet tobakk, sier Steffensen.

Han advarer mot å «kaste seg på karusellen» og utestenge alt som er usunt.

– Vår jobb er å sørge for høyest mulig avkastning til moderat risiko, og da må vi være varsom med å komme med så mange politiske og velmenende begrensninger at våre barn og barnebarns fremtidige pensjonsforpliktelser blir ofret på ideologiens alter, mener Frp-politikeren.

Les også: Senterpartiet tror på EU-avtale før sommer og valg

Åpner landsmøtet

I Senterpartiets programkomité har også helsepolitisk talskvinne Kjersti Toppe støttet dissensforslaget om å legge nok en etisk innskrenking på fondets investeringer. Nå blir det opp til landsmøtet å avgjøre om det skal være en del av partiprogrammet.

Til sammen 306 delegater er samlet på Lerkendal i Trondheim fra fredag til søndag, hvor det skal vedtas nytt partiprogram.

Les også: Sp vil bli større enn Frp innen 2019

Populært