USA sår ny tvil om engasjementet for NATO

Jens Stoltenberg er generalsekretær i NATO
Jens Stoltenberg er generalsekretær i NATO Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO-sjef Jens Stoltenberg hadde knapt landet i Washington før det ble kjent at USAs utenriksminister planlegger å droppe sitt første ministermøte i alliansen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er høyst uvanlig at USAs utenriksminister skulker NATOs ministermøter. Men det er nettopp det Rex Tillerson nå planlegger å gjøre, ifølge opplysninger som er gjengitt i en rekke amerikanske medier.

Noe slikt har bare skjedd to ganger de siste 21 årene, skriver The Wall Street Journal. Forrige gang var under Irak-krigen i 2003.

Nyheten om Tillersons planer kom kort tid etter at NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg landet i Washington. Besøket er hans første i byen etter at Donald Trump overtok som president.

Les også: Tysklands forsvarsminister langer ut mot Trump

Trump: Tyskland skylder NATO "enorme pengesummer"

Bekymrede allierte

Tillersons nedprioritering av ministermøtet i april vil trolig vekke bekymring hos europeiske allierte, som allerede har begynt å tvile på Trumps engasjement for NATO.

Trump har rettet knallhard kritikk mot europeiske land, som han mener må ta en mye større del av regningen i forsvarssamarbeidet. USAs forsvarsminister James Mattis har varslet at USA kunne komme til å "moderere sin forpliktelse" til alliansen hvis ikke Europa legger mer penger på bordet innen året er omme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidet for å få europeiske allierte til å øke forsvarsbudsjettene er ventet å bli et hovedtema i Stoltenbergs samtaler i Washington.

Under besøket skal Stoltenberg møte både Mattis og andre politiske ledere. Han skal også delta på et møte i koalisjonen som kjemper mot IS i Syria og Irak. Der er Tillerson vert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: NATO-landet Tyrkia drøfter kjøp av russisk rakettsystem

– Urealistisk å tro at Russland vil gi opp Krim

Får ikke treffe presidenten

Stoltenberg får derimot ikke møte president Trump.

Det er riktignok avtalt at de to skal møtes ansikt til ansikt før NATO-toppmøtet i Brussel i mai. Men det arbeides fortsatt med å finne en dato, opplyser NATO. Så langt har Stoltenberg og Trump kun snakket sammen på telefon to ganger.

En tjenestemann i alliansen understreker at Trump i disse telefonsamtalene har bekreftet at han støtter opp om NATO.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Generalsekretæren vil opprettholde sin regelmessige kontakt med den amerikanske administrasjonen, som har bekreftet sin sterke forpliktelse til NATO både i ord og i gjerning, sier tjenestemannen.

Om utenriksministermøtet sier tjenestemannen at dette er "viktig", men at landene selv velger hvilket nivå de skal representeres på. Ifølge nyhetsbyrået AP er det ventet at USA vil sende Tom Shannon, nummer tre i hierarkiet i USAs utenriksdepartement.

Les også: E-sjefen tror ikke nordmenn lar seg påvirke av Russland

Pence til NATO: – Vår tålmodighet har grenser

Viktig møte om IS

Møtet i koalisjonen mot IS holdes på onsdag. Utenriksministre fra en lang rekke land ventes å delta, og fra Norge er utenriksminister Børge Brende (H) på plass.

De 68 landene i koalisjonen skal diskutere neste fase i kampen mot ekstremistgruppen. Harde kamper pågår i Mosul i Irak, og koalisjonen har også en ambisjon om å starte en offensiv mot Raqqa i Syria om ikke lenge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trumps administrasjon har utarbeidet en ny plan for kampen mot IS, men har så langt holdt kortene tett inntil brystet om hva denne går ut på.

Trump er likevel klar på at han skal bekjempe IS, også kjent som ISIL.

– Vi kommer til å kvitte oss med ISIL. Det kommer til å skje. Det er allerede i ferd med å skje, sier han.

Les også: Tyskland advarer Trump mot å så splid mellom europeiske land

Mattis: NATO er en grunnstein