FBI bekrefter at de etterforsker Trumps bånd til Russland

Artikkelen fortsetter under annonsen

FBI-sjef James Comey bekrefter for første gang offentlig at Russlands angivelige forsøk på å påvirke utfallet av presidentvalget i USA blir etterforsket. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Trumps bånd til Russland

* Representantenes hus i Kongressen besluttet i januar å granske den påståtte kontakten mellom Russland og Donald Trump og hans medarbeidere i forkant av presidentvalget i USA.

* I februar skrev New York Times at avlyttede telefonsamtaler viste at valgkampmedarbeidere og andre personer med tilknytning til Trump i 2016 gjentatte ganger hadde kontakt med høytstående russiske etterretningsagenter.

* I februar viderebrakte CNN og New York Times ubekreftede opplysninger om at russerne skal ha forsøkt å påvirke Trump i minst fem år, blant annet ved å tilby ham lukrative forretningsavtaler.

* I februar måtte Trump sparke sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn etter at det kom fram at han hadde hatt kontakt med Russlands ambassadør Sergej Kisljak i desember, uten å informere om dette.

* I mars ble justisminister Jeff Sessions anklaget i Washington Post for å ha hatt kontakt med Russlands ambassadør to ganger i løpet av 2016 uten å ha opplyst om det.

Comey sa dette under en høring i etterretningskomiteen i Representantenes hus i Kongressen mandag, og understreket at han var instruert av det amerikanske justisdepartementet til å legge kortene på bordet.

FBI direktøren James Comey under høringen i Kongressen mandag. Foto: Nicholas Kamm / AFP
FBI direktøren James Comey under høringen i Kongressen mandag. Foto: Nicholas Kamm / AFP

De påståtte båndene mellom personer i Trumps valgkampstab og russiske tjenestemenn er en del av etterforskningen, opplyste Comey.

Les mer: Kongressen krever svar om Trumps påståtte bånd til Russland

Ble ikke avlyttet

Samtidig avviste han Trumps påstander om at forgjengeren Barack Obama skal ha avlyttet ham i valgkampen.

– Det foreligger ingen informasjon som støtter opp om påstanden om at FBI avlyttet Donald Trumps kontor, sa Comey.

– Ingen beviser

FBI anklaget i januar Russland for å ha hacket Demokratenes nasjonalkomité før presidentvalget i USA, angivelig for å sverte Hillary Clinton og hjelpe Donald Trump til seier.

Lederen for etterretningskomiteen i Representantenes hus, Trumps republikanske partikollega Devin Nunes, hevdet søndag at det ikke foreligger beviser for noen slik hemmelig kontakt med Russland, men demokratene i Kongressen vil nå ha svar på hva amerikansk etterretning egentlig vet om saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ble sparket

Amerikanske medier har tidligere avdekket at valgkampmedarbeidere og andre personer med tilknytning til Trump gjentatte ganger før valget hadde kontakt med russiske etterretningsagenter.

Flere medier har også meldt at Russland ifølge ubekreftede opplysninger tilbød Trump lukrative forretningsavtaler i årene før han besluttet å stille til valg, angivelig for å kjøpe seg framtidig innflytelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I februar ble Trump tvunget til å sparke sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn etter avsløringer om at han hadde hatt skjult kontakten han hadde hatt med Russlands USA-ambassadør Sergej Kisljak.

I forrige måned ble det også avdekket at justisminister Jeff Sessions hadde hatt kontakt med den russiske ambassadøren uten å opplyse om dette.

Demokratisk påfunn

Trump er lite glad for høringen i etterretningskomiteen, noe han ga tydelig uttrykk for i en Twitter-melding mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Demokratene fant opp og pushet denne Russland-historien som en unnskyldning for at de førte en helt forferdelig valgkamp, lød kraftsalven fra den amerikanske presidenten.

Trump viste videre til en uttalelse fra USAs tidligere etterretningssjef James Clapper, som i et TV-intervju søndag tilsynelatende renvasket Trump og sa at det ikke foreligger beviser for kontakt mellom hans valgkampstab og Russland.

– James Clapper og andre har slått fast at det ikke foreligger beviser for at Potus (USAs president) hadde et hemmelig samarbeid med Russland. Dette er FALSKE NYHETER, noe alle vet, tvitret Trump.