Trump betalte 38 millioner dollar i skatt i 2005

AP-reporter i Det hvite hus, Jill Colvin, forklarer hvordan Trumps selvangivelse fra 2005 ble avslørt, hva den forteller oss og hva som kan skje fremover. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hvite hus frigir skatteopplysninger om president Donald Trump for å komme en TV-lekkasje i forveien. Men bare for året 2005.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Programlederen Rachel Maddow i TV-stasjonen MSNBC skrev tirsdag kveld på Twitter at hun har fått se Trumps selvangivelse fra 2005, og kanalen meldte at den ville komme med mer informasjon innen kort tid.

Ikke lenge etter publiseringen av twittermeldingen opplyste Det hvite hus at Trump hadde ført opp en inntekt på nærmere 1,3 milliarder kroner dette året, og at han betalte rundt 327 millioner kroner i skatt av dette.

Bare 46 millioner kroner av skatten Trump betalte, var føderal inntektsskatt. Dette tilsvarer en skatteprosent på under 4 prosent, konstaterer gravejournalisten David Cay Johnston, som fikk tilgang til dokumentet.

Det øvrige var såkalt "alternativ minimumsskatt", kjent som AMT, en skatteordning som opprinnelig ble innført for å hindre de rikeste fra å utnytte smutthull og som Trump tidligere har ivret etter å avskaffe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forsøk på å tvinge Trump til å vise selvangivelsen stanset

– Fullstendig ulovlig

Det hvite hus har ikke lagt fram dokumentasjon, men friga opplysningen om Trumps 2005-skatt for å komme MSNBC i forkjøpet. Samtidig langer de ut mot TV-kanalen.

–Du vet du er desperat etter gode seertall når du er villig til å bryte loven for å sende en sak om to sider av en selvangivelse som er over ti år gammel, sier en kilde i Trump-administrasjonen.

Ifølge kilden har Trump ikke betalt mer skatt enn han er lovpålagt.

–Det er fullstendig ulovlig å stjele og offentliggjøre selvangivelser, sier kilden, som nekter å bli navngitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strafferammen ligger på opp mot fem års fengsel eller en bot på 5.000 dollar, drøyt 43.000 kroner.

Rachel Maddow i MSNBC avviser kritikken og sier TV-stasjonen benytter seg av ytringsfriheten.

Les også: Trump nektet å vise frem selvangivelsen sin

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sendt til journalist

Trump har nektet å offentliggjøre selvangivelsen, noe som har vært tradisjonen for presidentkandidater fra alle politiske partier. 200.000 personer har skrevet under på et opprop om at presidenten skal frigi dokumentene.

David Cay Johnston hevder han fikk utdraget fra Trumps 2005-selvangivelse tilsendt i posten og spekulerer på om det var Det hvite hus, eller Trump selv, som sto bak lekkasjen.

– Donald har en lang historie når det gjelder å lekke ting om seg selv, når han tror at det er i hans egen interesse, konstaterer Johnston.

Les også: Den nakne sannhet om USAs potensielle førstedame