Spenning mellom Tyrkia og EU:Tyrkia truer med å slippe løs flykningestrøm igjen

GRENSEVAKTER: EUs grensevaktorganisasjon Frontex, der Norge deltar, kan få mer å speide etter på landgrensa mot Tyrkia.
GRENSEVAKTER: EUs grensevaktorganisasjon Frontex, der Norge deltar, kan få mer å speide etter på landgrensa mot Tyrkia. Foto: Frontex
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia vurderer å åpne grensene sine for migranter som vil ta seg inn i Bulgaria og Hellas over land, som reaksjon på konflikten med Nederland og andre EU-stater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For øyeblikket har vi ingen forpliktelse til å overholde avtalen med EU om å hindre irregulære migranter å krysse grensene.

Det slo Tyrkias EU-minister Ömer Çelik fast på en pressekonferanse i hovedstaden Ankara mandag, skriver den tyrkiske avisa Hürriyet.

Fra mars 2016 trådte en avtale mellom Tyrkia og EU om at tyrkerne skal hindre migranter fra å krysse grensene til EU, fast. Men etter den opphetede striden med Nederland og Tyrkias forgjeves appell til EU om å slå ned på nederlenderne, truer Tyrkia altså med å slippe migrantstrømmen løs igjen.

Les også: Tyrkia utviser Nederlands ambassadør og stanser politisk kontakt med landet

Frontex beroliger

Men Erdogan-regimet begrenser seg i denne omgangen til å åpne landrutene. De vil ikke slippe løs båtflyktningene over til de greske øyer.

– Når det kommer til grensepassering over land, er jeg av den oppfatning at Tyrkia bør revidere situasjonen fordi Europa ikke gjør sin del, sa Çelik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I så fall anser ikke EUs grensevaktorgan Frontex, der Norge er med, situasjonen som dramatisk.

– Vi kommenterer aldri politiske utsagn. Men jeg kan si at landruten har hatt svært lite trafikk. Noe har det vært, derfor vi har utplassert folk i Bulgaria og Hellas på grensa mot Hellas, sier pressetalskvinne Ewa Moncure til ABC Nyheter.

– Vi har et godt samarbeid med Tyrkia, og har ikke registrert noen endring, legger hun til.

Mens imgrantstrømmen til Europa de siste årene har dreid seg om hundretusener, kom det i 2016 bare drøyt 6000 over land fra Tyrkia til Bulgaria og Hellas, ifølge Frontex sin risikoanalyse for 2017.

Les også: Stoltenberg ber Erdogan og Rutte om å roe seg

Menneskehetens ære

Den tyrkiske ministeren påberoper seg å forsvare menneskehetens ære ved ikke å slippe løs migrantene på den farefulle veien til sjøs.

Når det gjelder avtalen med EU, påpeker han at EU ikke fullt ut har oppfylt noen av sine forpliktelser: Visumfri adgang for tyrkere til EU, finansiell støtte og fortgang i behandlingen av Tyrkias søknad om EU-medlemskap.

­