Tyrkia avfeier kritikken fra EU

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har langet ut mot flere europeiske land de siste dagene, først og fremst Nederland og Tyskland. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har langet ut mot flere europeiske land de siste dagene, først og fremst Nederland og Tyskland. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Tyrkia avfeier kritikken fra EU, som forsøker å dempe ordkrigen som raser mellom president Recep Tayyip Erdogan og flere europeiske land. 

– EUs kortsynte kunngjøring betyr ingenting. Våre motparter i EU har et selektivt syn på demokratiske verdier, grunnleggende rettigheter og frihet, heter det i en kunngjøring fra tyrkisk UD.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kom sent mandag med et nytt utfall mot europeiske land og anklaget Tysklands statsminister Angela Merkel for å støtte terrorister.

Erdogan viste til at Tyrkia har gitt tyske myndigheter opplysninger om 4.500 "terrormistenkte", blant dem personer som er knyttet til den kurdiske PKK-geriljaen og til det mislykkede kuppforsøket sist sommer.

– Fru Merkel, hvorfor skjuler du terrorister i landet ditt? Hvorfor gjør du ikke noe, sa Erdogan, som også gjentok sin tidligere nazi-anklage.

– Det som skjer i Europa er nazisme. Vi kan kalle det neo-nazisme, en ny nazi-tendens, sa han.

– Absurd, lyder svaret fra Merkel, som ifølge en talsmann ikke akter å delta i noen "provokasjons-konkurranse" med Erdogan.

Roe ned

EU ba mandag Tyrkia tone ned ordbruken og blant annet slutte å slenge om seg med nazi-anklager.

– EU oppfordrer Tyrkia til å avstå fra å komme med overdrevne uttalelser og handlinger som kan gi en risiko for ytterligere eskalering av situasjonen, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini og EUs utvidelseskommissær Johannes Hahn i en felles uttalelse.

EU-talsmann Margaritis Schinas understreker at det nå er viktig å redusere spenningsnivået og roe ned den opphetede konflikten, som blant annet har resultert i at Nederlands ambassadør er kastet ut av Tyrkia.

– Saker som skaper bekymring, kan bare løses via åpen og direkte kommunikasjon, sier Schinas.

USA er også bekymret over striden som har blusset opp mellom flere av landets NATO-allierte.

– Vi har bedt dem om ikke å trappe opp situasjonen ytterligere, men i stedet arbeide sammen for å løse dette, sier en talsmann for amerikansk UD.

Bisarre

Nederlands statsminister Mark Rutte, kaller Tyrkias trusler om sanksjoner for bisarre.

– Jeg finner de bisart at Tyrkia snakker om sanksjoner, når man tydelig kan se at vi har grunn til å være veldig sinte for det som skjedde i helgen, sier Rutte.

Utenriksminister Børge Brende (H) vil nødig ta direkte stilling i konflikten mellom Tyrkia og Nederland, men ber i likhet med Mogherini partene om å roe seg ned.

– Det er viktig at dette nå ikke eskalerer ytterligere. Det ene ordet tar det andre. Vi må greie å håndtere denne typen problemstillinger uten at vi bruker ord om hverandre som ikke hører hjemme det offentlige ordskiftet, sier Brende.

Les også: Tyrkia utviser Nederlands ambassadør og stanser politisk kontakt med landet

Nederland advarer sine borgere i Tyrkia

Ordkrig mellom statsministrene i Nederland og Tyrkia

Populært