Tyrkia avfeier kritikken fra EU

Tyrkia avfeier kritikken fra EU, som forsøker å dempe ordkrigen som raser mellom president Recep Tayyip Erdogan og flere europeiske land. 

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har langet ut mot flere europeiske land de siste dagene, først og fremst Nederland og Tyskland. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har langet ut mot flere europeiske land de siste dagene, først og fremst Nederland og Tyskland. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– EUs kortsynte kunngjøring betyr ingenting. Våre motparter i EU har et selektivt syn på demokratiske verdier, grunnleggende rettigheter og frihet, heter det i en kunngjøring fra tyrkisk UD.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kom sent mandag med et nytt utfall mot europeiske land og anklaget Tysklands statsminister Angela Merkel for å støtte terrorister.

Erdogan viste til at Tyrkia har gitt tyske myndigheter opplysninger om 4.500 "terrormistenkte", blant dem personer som er knyttet til den kurdiske PKK-geriljaen og til det mislykkede kuppforsøket sist sommer.

– Fru Merkel, hvorfor skjuler du terrorister i landet ditt? Hvorfor gjør du ikke noe, sa Erdogan, som også gjentok sin tidligere nazi-anklage.

– Det som skjer i Europa er nazisme. Vi kan kalle det neo-nazisme, en ny nazi-tendens, sa han.

– Absurd, lyder svaret fra Merkel, som ifølge en talsmann ikke akter å delta i noen "provokasjons-konkurranse" med Erdogan.

Roe ned

EU ba mandag Tyrkia tone ned ordbruken og blant annet slutte å slenge om seg med nazi-anklager.

– EU oppfordrer Tyrkia til å avstå fra å komme med overdrevne uttalelser og handlinger som kan gi en risiko for ytterligere eskalering av situasjonen, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini og EUs utvidelseskommissær Johannes Hahn i en felles uttalelse.

EU-talsmann Margaritis Schinas understreker at det nå er viktig å redusere spenningsnivået og roe ned den opphetede konflikten, som blant annet har resultert i at Nederlands ambassadør er kastet ut av Tyrkia.

– Saker som skaper bekymring, kan bare løses via åpen og direkte kommunikasjon, sier Schinas.

USA er også bekymret over striden som har blusset opp mellom flere av landets NATO-allierte.

– Vi har bedt dem om ikke å trappe opp situasjonen ytterligere, men i stedet arbeide sammen for å løse dette, sier en talsmann for amerikansk UD.

Bisarre

Nederlands statsminister Mark Rutte, kaller Tyrkias trusler om sanksjoner for bisarre.

– Jeg finner de bisart at Tyrkia snakker om sanksjoner, når man tydelig kan se at vi har grunn til å være veldig sinte for det som skjedde i helgen, sier Rutte.

Utenriksminister Børge Brende (H) vil nødig ta direkte stilling i konflikten mellom Tyrkia og Nederland, men ber i likhet med Mogherini partene om å roe seg ned.

– Det er viktig at dette nå ikke eskalerer ytterligere. Det ene ordet tar det andre. Vi må greie å håndtere denne typen problemstillinger uten at vi bruker ord om hverandre som ikke hører hjemme det offentlige ordskiftet, sier Brende.

Les også: Tyrkia utviser Nederlands ambassadør og stanser politisk kontakt med landet

Nederland advarer sine borgere i Tyrkia

Ordkrig mellom statsministrene i Nederland og Tyrkia

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden