Stortingspresidenten slo hardt tilbake mot kritikken

<p>Stortingspresident Olemic Thommessen får en skrape etter håndteringen av den såkalte EOS-saken.</p>
Stortingspresident Olemic Thommessen får en skrape etter håndteringen av den såkalte EOS-saken. Foto: NTB scanpix

Stortingspresidenten sier kontroll- og konstitusjonskomiteen driver med overrumplingstaktikk og grove beskyldninger etter at han selv fikk en formell skrape. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En samlet kontroll- og konstitusjonskomité mener stortingspresident Olemic Thommessen (H) handlet feil og uskjønnsomt i håndteringen av EOS-utvalgets evaluering. Dette er utvalget som representerer folkevalgt tilsyn med de hemmelige tjenestene.

Thommessen ser liten grunn til å beklage framgangsmåten – snarere tvert imot.

– Hvis denne saken er betegnende for hvordan den interne dialogen på Stortinget skal foregå fremover har vi et stort problem, sa Thommessen i sitt innlegg i Stortingssalen mandag.

Han beskriver uttalelser i pressen og fra enkelte komitémedlemmer som "voldsom retorikk".

– Overrumplingstaktikk og grove beskyldninger om lovbrudd uten rot i virkeligheten hører ikke hjemme i en slik dialog. Jeg håper kontrollkomiteen i det lange løp også vil se seg tjent med en annen form i den interne samtalen i Stortinget, sa Thommessen.

Komiteens leder Martin Kolberg (Ap) understreket fra Stortingets talerstol at det var nødvendig å få avklart presidentskapets rolle og myndighet. Komiteen har gått til det ekstraordinære skritt å minne presidentskapet på at man skal holde seg til Stortingets forretningsorden.

Les også: Alvorlige anklager mot stortingspresidenten

Stortingspresidenten glad for gransking

Stortingspresidenten fulgte ikke aksjeregelverket

Personvernpolicy