– Presidenten kan skyte ut tusenvis av atombomber med bare én telefonsamtale

<p>Slik ser det ut når en atombombe går av. Her i Mexico. Foto: Wikimedia Commons</p>
Slik ser det ut når en atombombe går av. Her i Mexico. Foto: Wikimedia Commons

Amerikanske eksperter tror sannsynligheten for et atomangrep er større med Donald Trump i Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det vi snakker om er slutten på hele sivilisasjonen, sier William Perry, tidligere forsvarsminister under Bill Clinton, til CNN. Han forklarer at verden kan gå under på bare noen sekunder om en atombombe slippes.

Lest denne? Nord-Korea: Simulerte angrep mot amerikanske baser

Større fare for atomkatastrofe

Nord-Koreas siste missiltest og aggressive fremvisning av sin voksende kjernekraft gir ifølge Perry grunn til bekymring.

– Muligheten for en slags atomkatastrofe er trolig større i dag enn den noen sinne har vært, større enn den noen gang var under den kalde krigen, sier han til CNN.

Nord-Korea har siden 2011 sakte, men sikkert bygget opp og utvidet sitt atom- og rakettprogram og gjennomførte i fjor to atomtester og en rekke rakettoppskytinger, melder NTB.

Landet hevder det har gjort flere store tekniske gjennombrudd i arbeidet som har som mål å utvikle langdistanseraketter som kan nå det amerikanske fastlandet.

Kombinert med dagens politiske klima i USA fører dette til at verdens atomtrusselnivå øker, mener Perry.

Les også: Kina ber Nord-Korea og USA droppe provokasjonene

– Stoler ikke på dømmekraften til Trump

Tidligere offiser i USAs rakettstyrke, Bruce Blair, er også redd for hvordan atomvåpnene kan påvirke landets fremtid. Han vet godt hvilken enorm makt presidenten sitter med.

– Hvis presidenten ga ordren måtte vi skyte ut rakettene, sier han til CNN.

Hans bekymring er ikke bare Nord-Koreas president Kim Jong-Un, men også Donald Trump.

– Denne personen er uberegnelig, impulsiv, aggressiv, feilinformert. Han er den eneste personen med autoritet til å bestemme at det skal skytes ut tusenvis av atombomber på bare noen minutter med én eneste telefonsamtale. Jeg har rett og slett ikke tillit til hans dømmekraft. Jeg lever i frykt for at han vil ta en farlig avgjørelse og at den avgjørelsen vil være slutten på sivilisasjonen, sier Blair til kanalen.

Han var under valgkampanjen med i en anti-Trump reklame for Hillary Clinton, men presiserer at han snakker som fagmann.

Les også: Kan Nord-Koreas raketter nå Europa og USA?

– Trump forstår ansvaret

På bakgrunn av Nord-Koreas fremskritt og også Russlands stadige fremvisning av sin kjernefysiske kapasitet har Trump-administrasjonen lovet å styrke USAs kjernefysiske arsenal.

Trump har tidligere sagt at landet trenger mer atomvåpen for å sikre posisjonen som verdensleder.

Hans supportere, som tidligere Navy Seal Carl Higbie, sier Trump til tross for sin opphetede retorikk forstår makten som ligger i stillingen han nå innehar.

– Å bruke et atomvåpen er noe helt annet enn å publisere en tweet. Verden er et tryggere sted når USA er på topp og når USA har makten. Verden er et tryggere sted når våre fiender tror det er en mulighet for at vi vil bruke atomvåpen, sier Higbie til CNN.

Les også: Japan: Trusselen fra Nord-Korea er på et nytt nivå

Personvernpolicy