Merkel i sitt første møte med president Trump

Tyskland statsminister Angela Merkel har i forkant av Donald Trumps innsettelse understreket at hun mener verdens problemer må løses med internasjonalt samarbeid. F
Tyskland statsminister Angela Merkel har i forkant av Donald Trumps innsettelse understreket at hun mener verdens problemer må løses med internasjonalt samarbeid. F Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag får USAs president Donald Trump besøk i Washington av kvinnen han i en twittermelding i 2015 skrev at "ødela Tyskland". 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump la ut meldingen i 2015 etter at Time Magazine hadde kåret Merkel til "årets person", en kåring Trump mente han var favoritt til å vinne. Etter at han ble valgt til president, har Trump også kommet med skarp kritikk av Merkel. Han har sagt at det var «en katastrofal» tabbe av Merkel å åpne Tyskland for 1 million flyktninger.

Merkel på sin side har advart mot den proteksjonistiske politikken til Donald Trump. Hun var raskt ute med å kritisere innreiseforbudet Trump lanserte i januar for personer med hovedsakelig muslimske land.

Les også: Merkel: Ikke grunnlag for USAs innreiseforbud

Han kan vippe Merkel av tronen

EU tema

Om flyktningpolitikk blir tema når de to møtes i Det hvite hus tirsdag, vites ikke. Merkels talsmann Steffen Seibert sa da møtet ble kjent tidligere denne uka, at temaet for samtalene blant annet blir G20-toppmøtet i Tyskland i juli, samt framtiden til forholdet mellom EU og USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Besøket blir det første for Merkel til Washington etter at Donald Trump ble tatt i ed som president. Trump har allerede tatt imot én mektig kvinne i Det hvite hus. Storbritannias statsminister Theresa May var den første regjeringssjefen som møtte Trump etter at han ble president. De to møttes 27. januar, bare en uke etter innsettelsen.

Les også: Kerry kaller Trumps Merkel-kritikk upassende

Trump: Merkel gjorde katastrofal feil med migranter

Telefonsamtaler

Dagen etter møtet med May snakket Trump med flere regjeringstopper, blant dem Angela Merkel. I samtalene snakket de to blant annet om at samarbeidet mellom de to landene har stor betydning for felles sikkerhet, het det i en uttalelse fra Merkels kontor etter møtet.

I samtalen var de to også enige om at NATO er svært viktig for å bevare fred og stabilitet, het det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angela Merkel hadde et nært forhold til USAs forrige president, Barack Obama. I en telefonsamtale 19. januar, dagen før han gikk av som president, takket Obama Merkel for det nære vennskapet de to har hatt. Samtalen var den siste Obama hadde med en utenlandsk statsleder før han gikk av som president.

Les også: Merkel vil ha dialog med Trump