Meny

Høyre-ledelsen vant slaget om eggdonasjon

Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyres landsmøte vil ikke si ja eller nei til eggdonasjon nå, men fortsetter diskusjonen fram til landsmøtet i 2018.

197 delegater stemte for forslaget om å utsette beslutningen, 150 stemte mot og to delegater stemte blankt.

Det var helseminister Bent Høie som ba landsmøtet om å utsette å ta stilling til spørsmålet. Han mente spørsmålet om eggdonasjon må diskuteres sammen med en rekke andre spørsmål knyttet til ny genteknologi.

At forslaget ble lagt på bordet i siste liten etter at mange fylkeslag hadde ferdigdiskutert saken, vakte irritasjon hos flere i salen. Forslaget kom mens debatten var i gang for fullt i landsmøtesalen og avstemningen bare var noen timer unna, og særlig Unge Høyre reagerte.

– Denne diskusjonen vil være akkurat like vanskelig om få år. La oss som vil stemme ja til eggdonasjon, få lov til å stemme ja, sa Unge Høyres nestleder Sandra Bruflot fra talerstolen.

Men Høie, som la fram forslaget sammen med fylkeslagene fra Akershus, Buskerud, Vestfold, Østfold, Telemark, Rogaland, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Aust-Agder og Vest-Agder, fikk landsmøtet med på å utsette beslutningen til 2018.

Også statsminister og partileder Erna Solberg støttet forslaget om å utsette beslutningen. Hun argumenterte for at beslutningen baseres på prinsipper, og at det trengs en sammenheng i politikken om genteknologi.

– Jeg håper at vi kan være enige om at når et konservativt parti skal endre standpunkt, så skal vi ha en grundig debatt, sa hun.

Populært