Borgerlig støtte til kontantstøtte-kutt i Oslo

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil fjerne kontantstøtten i utvalgte bydeler og bruke pengene på norskopplæring og arbeidstrening. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil fjerne kontantstøtten i utvalgte bydeler og bruke pengene på norskopplæring og arbeidstrening. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Venstre og Fremskrittspartiet støtter byrådet som vil fjerne kontantstøtten i deler av Oslo. Nå er det opp til regjeringen å avgjøre saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo vil ha en forsøksordning der kontantstøtten fjernes i utvalgte bydeler og erstattes med norskopplæring og aktivitetstilbud.

– Kontantstøtten kombinert med manglende barnehagebygging i Oslo har vært et hinder for blant annet norskopplæring for Oslos yngste innbyggere, sier Johansen til NTB.

Får støtte

Oslo Frp støtter forslaget, sier leder Mazyar Keshvari.

– Å betale for at barn ikke skal sendes i barnehage og at kvinner skal holde seg hjemme, er ikke bærekraftig, sier han.

Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg er på samme linje.

– Jeg synes forslaget er positivt og verdt å se nærmere på. Kontantstøtten er på grunn av Oslos integreringsutfordringer mindre egnet her enn mange andre steder, sier han til NTB.

Også Venstre slutter opp om initiativet til det rødgrønne byrådet.

– Vi tok faktisk et lignende initiativ i forrige periode, men foreslo da at kontantstøtten skulle fjernes i hele Oslo. At det nå foreslås en forsøksordning i utvalgte bydeler kan øke sjansene for at dette går igjennom, sier Venstres gruppeleder i bystyret, Guri Melby.

Lovendring

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) sier det må en lovendring til før Oslo eventuelt kan fjerne kontantstøtten i utvalgte bydeler.

– Dagens kontantstøttelov åpner ikke for muligheten til å innskrenke retten til kontantstøtte eller gjøre unntak fra loven, så loven må endres hvis det skal gis tillatelse til å gjennomføre en slik forsøksordning, sier Horne til NTB.

Hun sier det er for tidlig å si hvordan regjeringen vil vurdere en slik søknad. KrFs Geir Jørgen Bekkevold advarer regjeringen mot å si ja til en kommunal forsøksordning.

– Jeg ønsker Oslo lykke til med de gode tiltakene som foreslås for bedre språkopplæring og integrering, men å fjerne kontantstøtten for å få til dette, er ikke veien å gå, sier han.

Prøveprosjekt

Oslo-byrådet vil konkret innlede et samarbeid med staten om et prøveprosjekt der kontantstøtten avvikles i enkelte bydeler. Pengene skal i stedet gå til en aktivitetspakke som skal styrke språkopplæringen for barna og utvide tilbudet med arbeidstrening for foreldrene i de aktuelle bydelene.

Byrådsleder Raymond Johansen trekker fram Sagene, Østensjø og Søndre Nordstrand som aktuelle bydeler for et forsøk med avvikling av kontantstøtten. Om lag 180 millioner kroner går hvert år til kontantstøtte i Oslo. 5.500 av hovedstadsbarna i barnehagealder går ikke i barnehage.

Personvernpolicy