Kina ber Nord-Korea og USA droppe provokasjonene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina foreslår at Nord-Korea legger sitt atom- og rakettprogram på is mot at USA og Sør-Korea avslutter sine felles militærøvelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Wang Yi sammenligner onsdag den økte spenningen mellom USA, Sør-Korea og Nord-Korea med to akselererende tog som kjører rett mot hverandre uten at noen er villige til å endre kurs.

– Spørsmålet er om de to sidene virkelig er klare for en frontkollisjon? Vår prioritet nå er å blinke med det røde lyset og sette på bremsene på begge togene, sier Wang til journalister onsdag.

Les også: Nord-Korea: Simulerte angrep mot amerikanske baser

CNN-kilde: Trump ser Nord-Korea som største trussel

Gjensidig

Som et første steg i den prosessen foreslår Kina at Nord-Korea legger atomprogram og testing av missiler på hylla, mot at USA og Sør-Korea dropper sine felles militærøvelser.

– Dette kan hjelpe oss ut av sikkerhetsdilemmaet og få partene tilbake til forhandlingsbordet, sier Wang, som sier det er et forsøk på å ta hensyn til alle parter, synkronisert og gjensidig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Korea og USA begynte i forrige uke felles militærøvelser. Nord-Korea tolker det som at de øver seg på invasjon, og fulgte opp med å skyte fire ballistiske missiler i retning Japan og omtale det som øvelse på angrep mot USA. USA svarte med å igangsette installasjon av rakettforsvarssystemet THAAD i Sør-Korea.

Les også: Nord-Korea: – Rakettesten var vellykket

I klemma

Kina er Nord-Koreas viktigste handelspartner og støttespiller, men har lagt press på landet når det gjelder atom- og rakettprogrammet. I februar droppet Kina all import av kull fra Nord-Korea ut året. Tirsdag støttet Kina de andre medlemmene i FNs sikkerhetsråd i en fordømmelse av den siste rakettesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På den annen side har Kina vært svært imot installasjonen av det amerikanske rakettforsvarssystemet i Sør-Korea. Onsdag ba utenriksminister Wang Sør-Korea la være å sette opp THAAD. Han sier det er feil valg og at det vil bli den mest skadelige faktoren for forholdet mellom Kina og Sør-Korea. Wang mener utstyret gjør det mulig for USA å overvåke dem og kartlegge bevegelser i luftrommet over Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA og Sør-Korea har bedyret at rakettsystemet kun er ment til forsvar og ikke utgjør en trussel mot Kina eller Russland.

Les også: Japan og USA vil styrke forsvarsbåndene

Mattis med kraftig advarsel til Nord-Korea

Diplomati

Utenriksdepartementet i Kina gjør det klart at de vil ta de nødvendige grep for å forsvare seg, og at USA og Sør-Korea må være forberedt på å ta konsekvensen av det.

Midt i den anstrengte situasjonen skal USA utenriksminister Rex Tillerson på besøk i regionen, nærmere bestemt til Sør-Korea, Kina og Japan, i perioden 15. til 19. mars.

– Tillerson vil diskutere bilaterale og multilaterale temaer med ledere i alle landene, inkludert strategisk koordinering mot den økende atom- og rakettrusselen fra Nord-Korea, sier talsperson Mark Toner.