Kina ber Nord-Korea og USA droppe provokasjonene

Kina foreslår at Nord-Korea legger sitt atom- og rakettprogram på is mot at USA og Sør-Korea avslutter sine felles militærøvelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Wang Yi sammenligner onsdag den økte spenningen mellom USA, Sør-Korea og Nord-Korea med to akselererende tog som kjører rett mot hverandre uten at noen er villige til å endre kurs.

– Spørsmålet er om de to sidene virkelig er klare for en frontkollisjon? Vår prioritet nå er å blinke med det røde lyset og sette på bremsene på begge togene, sier Wang til journalister onsdag.

Les også: Nord-Korea: Simulerte angrep mot amerikanske baser

CNN-kilde: Trump ser Nord-Korea som største trussel

Gjensidig

Som et første steg i den prosessen foreslår Kina at Nord-Korea legger atomprogram og testing av missiler på hylla, mot at USA og Sør-Korea dropper sine felles militærøvelser.

– Dette kan hjelpe oss ut av sikkerhetsdilemmaet og få partene tilbake til forhandlingsbordet, sier Wang, som sier det er et forsøk på å ta hensyn til alle parter, synkronisert og gjensidig.

Sør-Korea og USA begynte i forrige uke felles militærøvelser. Nord-Korea tolker det som at de øver seg på invasjon, og fulgte opp med å skyte fire ballistiske missiler i retning Japan og omtale det som øvelse på angrep mot USA. USA svarte med å igangsette installasjon av rakettforsvarssystemet THAAD i Sør-Korea.

Les også: Nord-Korea: – Rakettesten var vellykket

I klemma

Kina er Nord-Koreas viktigste handelspartner og støttespiller, men har lagt press på landet når det gjelder atom- og rakettprogrammet. I februar droppet Kina all import av kull fra Nord-Korea ut året. Tirsdag støttet Kina de andre medlemmene i FNs sikkerhetsråd i en fordømmelse av den siste rakettesten.

På den annen side har Kina vært svært imot installasjonen av det amerikanske rakettforsvarssystemet i Sør-Korea. Onsdag ba utenriksminister Wang Sør-Korea la være å sette opp THAAD. Han sier det er feil valg og at det vil bli den mest skadelige faktoren for forholdet mellom Kina og Sør-Korea. Wang mener utstyret gjør det mulig for USA å overvåke dem og kartlegge bevegelser i luftrommet over Kina.

USA og Sør-Korea har bedyret at rakettsystemet kun er ment til forsvar og ikke utgjør en trussel mot Kina eller Russland.

Les også: Japan og USA vil styrke forsvarsbåndene

Mattis med kraftig advarsel til Nord-Korea

Diplomati

Utenriksdepartementet i Kina gjør det klart at de vil ta de nødvendige grep for å forsvare seg, og at USA og Sør-Korea må være forberedt på å ta konsekvensen av det.

Midt i den anstrengte situasjonen skal USA utenriksminister Rex Tillerson på besøk i regionen, nærmere bestemt til Sør-Korea, Kina og Japan, i perioden 15. til 19. mars.

– Tillerson vil diskutere bilaterale og multilaterale temaer med ledere i alle landene, inkludert strategisk koordinering mot den økende atom- og rakettrusselen fra Nord-Korea, sier talsperson Mark Toner.

Personvernpolicy