Meny

Støre støtter Sanners nei til Utøya-naboer

MINNE: Jonas Gahr Støre (Ap) synes det er riktig å holde fast ved Utøykaia som minnested. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er riktig av regjeringen å holde fast ved Utøykaia som minnested etter 22. juli-terroren.

– Jeg stiller meg bak Sanner og vil si at han har håndtert denne saken på en klok måte. Opplegget som han nå har tatt initiativ til, har Arbeiderpartiets støtte, sier Støre til NTB.

Naboene motsatte seg de opprinnelige planene om et minnested på Sørbråten, noe som førte til at staten i forståelse med AUF og Støttegruppa pekte på Utøykaia i stedet. Men heller ikke dette er ønskelig for naboene, som reagerer på at staten ikke vil vurdere flere alternativer, skriver Klassekampen.

– Jeg konfronterte kommunalminister Jan Tore Sanner nylig med at han har sagt at staten ville se på alternative minnesteder, altså mer enn ett. Men jeg fikk til svar at det ikke var aktuelt å utrede flere steder enn Utøykaia, sier Harald Stabell, som er naboenes advokat.

Les også: Utøya-naboer føler de blir fremstilt som egoistiske

Nei til minnested ved E16

Naboene har i stedet for Sørbråten og Utøykaia foreslått Brinken, en bakkekam ved E16 med utsikt mot Utøya. Den er allerede vurdert, men departementet gikk ikke videre med forslaget.

– Støttegruppen, som representerer overlevende og etterlatte etter 22. juli-hendelsene, ønsker ikke et minnested ved E16. Det mener jeg må vektlegges, opplyser Sanner til avisen. Støttegruppen har blant annet påpekt sjenerende støy i forbindelse med en planlagt utbygging av veien. Det ble også påpekt potensielle usikkerhet knyttet til «til erverv, planlegging og gjennomføring» på Brinken.

– Det er gode grunner til å være skeptisk til en plassering ved E16, ikke minst på grunn av avstand, støy og mulige veiutbygginger. Støttegruppa representerer de som er mest berørt av 22. juli, og det må være mulig å utforme minnestedet ved Utøykaia på en måte som ikke virker belastende på naboene. Jeg mener det her er truffet et valg som alle parter bør kunne leve med, sier Støre.

– Fremstilt som egoistiske

AUF-leder Mani Hussaini og leder for støttegruppa Lisbeth Røyneland presenterte 9. februar forslaget til minnested på AUFs egen tomt på Utøykaia.

Naboene var ikke varslet om pressekonferansen på forhånd, og reagerte kraftig på at de ikke var involvert i diskusjonen i forkant. Naboene hadde allerede gått til sak for å få hindret minnestedet på Sørbråten.

I en pressemelding som etter et orienteringsmøte ble sendt ut av advokat Harald Stabell på vegne av naboene, framgår det at de mener seg framstilt som egoistiske og vanskelige.

–Det eneste vi ber om, er at vår psykiske helse skal bli ivaretatt, og at vi frivillig og etter eget ønske skal kunne oppsøke et nasjonalt minnested, het det blant annet i pressemeldingen.

Populært