Regjeringen til kamp mot mikroplast

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) varsler en offensiv mot marin forsøpling og mikroplast. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Bergens Tidende har Helgesen bedt Miljødirektoratet utrede en rekke nye tiltak for å redusere plastforurensningen. Noe av bakgrunnen er det store engasjementet rundt hvalen som døde på Sotra og som hadde magen full av plastposer.

– Den forferdelige skjebnen til hvalen og de forskrekkelige bildene av all plasten den hadde fått i seg, har heldigvis også ført noe bra med seg. Tragedien har bidratt til stor oppmerksomhet og folkelig bevisstgjøring om kjempeproblemet med plast i det marine miljø, sier Helgesen.

Han ber blant annet Miljødirektoratet om å vurdere vasking av veier. Hvert år dannes det rundt 8.000 tonn med mikroplast i Norge, og gummistøv fra bildekk er kilde til over halvparten av utslippene. I tillegg skal Miljødirektoratet vurdere en utvidelse av returordningen for bildekk til også å gjelde gjenvinningsprodukter fra kunstgressbaner og gummigranulat.

I februar opplyste regjeringen at den gir 35 millioner kroner i støtte til prosjekter som rydder synlig plast og mikroplast langs kysten.

Personvernpolicy