Meny

Helgesen møtt med krav om at ulvesonen fjernes

Oslo 20170104. Miljøminister Vidar Helgesen møter noen representanter for demonstrantene inne i departementet tirsdag ettermiddag i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøminister Vidar Helgesen (H) fikk klar beskjed om at hele ulvesonen bør skrotes da han mandag besøkte politikere og lokalbefolkning i Trysil i Hedmark.

Miljøminister Vidar Helgesen (H) fikk klar beskjed om at hele ulvesonen bør skrotes da han mandag besøkte politikere og lokalbefolkning i Trysil i Hedmark.

– Det var hyggelig at han endelig tok turen hit for å prate med oss. Han virket forståelsesfull, men jeg har ikke tillit til at de endringene som er foreslått i naturmangfoldsloven vil gjøre det lettere å ta ut ulv, sier Kirsten Winge i Søre Osen til NTB.

Hun sa klart ifra til Helgesen om å skrote ulvesonen da han besøkte gården hennes mandag.

– Det er meg bekjent ingen her som hater ulv eller er imot at vi skal ha ulv i norsk natur overhodet. Problemet er at ulvesonen gjør at vi som bor i ulvesonen må ta hele belastningen alene, sier Winge.

Nærgående

Hun viser til at ulven ikke bare tar elg og hjortedyr, men også går til angrep på hunder. Hun har selv sett ulver i Slettås-flokken på nært hold og sier ulvene ikke er redde for mennesker.

– Spesielt tispa kan være nærgående. Den er helt uredd, sier Winge, som frykter at ulvene kan komme til å angripe mennesker, selv om hun for egen del ikke føler frykt.

Helgesen sier til NTB at han ikke har noen grunn til å betvile påstanden om at ulvene i Slettåsflokken er nærgående og har en truende atferd.

– Men det må en god kartlegging til for å konstatere at det er en endring i ulvens atferd, sier miljøministeren og viser blant annet til radiomerkingen som Miljødirektoratet høster erfaringer fra.

– Ikke tema

På spørsmål om det er aktuelt for statsråden å bidra til en ny debatt om ulvesonen, svarer Helgesen avvisende.

– Vi la så sent som i fjor fram en melding som ikke innebar noe brudd med ulvesonen, og jeg har ikke inntatt noen ny posisjon i denne saken. Selv om denne debatten er høyst levende i ulvesonen, har ikke sonen i seg selv vært et tema i den politiske debatten på riksplan det siste året, sier han.

Populært