Seks land rammet av Trumps nye innreiseforbud

USAs utenriksminister, Rex Tillerson, presenterte mandag president Trumps nye innreiseforbud. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump har signert en presidentordre om et nytt innreiseforbud. Det utvannede forbudet rammer borgere fra seks overveiende muslimske land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump signerte ordren bak lukkede dører, opplyser Det hvite hus' talsmann Michael Short mandag ettermiddag.

Det reviderte innreiseforbudet omfatter de samme landene som før, unntatt Irak. Det betyr at nye visumsøknader fra borgere fra Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen vil bli avvist i 90 dager.

Det nye forbudet er ventet å trå i kraft 16. mars.

– Med denne ordren utøver president Trump sin rettmessige myndighet til å gjøre vårt folk trygt, sier utenriksminister Rex Tillerson,

Sammen med justisminister Jeff Sessions og minister for innenlands sikkerhet, John Kelly, møtte han pressen for å presentere innreiseforbudet mandag.

I motsetning til det opprinnelige forbudet vil personer som allerede har gyldig visum til USA, ikke nektes innreise. Da det forrige forbudet ble innført, kansellerte USA nærmere 60.000 visum til landet, noe som førte til at flere hundre personer ble anholdt på amerikanske flyplasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktningtopp

I tråd med det opprinnelige forbudet settes USAs flyktningprogram på vent i 120 dager. Men til forskjell fra før får flyktninger som allerede har fått innvilget opphold, reise til landet.

Videre er den opprinnelige innreisenekten på ubestemt tid for syriske flyktninger fjernet. Syriske flyktninger rammes, i likhet flyktninger fra andre land, av at USAs flyktningprogram settes på vent i 120 dager – med mindre de allerede har fått innvilget opphold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgte bort høyesterett

Det var 27. januar Trump gjennom en presidentordre utstedte det opprinnelige, omfattende innreiseforbudet. USAs føderale domstoler satte imidlertid innreisenekten til side på ubestemt tid.

Trump-administrasjonen kunne anket avgjørelsen til høyesterett, men valgte altså isteden å komme med et nytt, utvannet innreiseforbud – som de antar vil bli vanskeligere å stoppe i domstolene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fortsatt muslimforbud

Den amerikanske menneskerettsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) fordømmer det nye innreiseforbudet og lover uansett ny kamp i retten. Den nye presidentordren er fortsatt et "muslimforbud", mener organisasjonen.

– Trump-administrasjonen har tilstått at det opprinnelige muslimforbudet er uforsvarlig. Dessverre har den erstattet det med en redusert versjon som har noen av de samme fatale manglene, sier Omar Jadwat, som er direktør for ACLUs prosjekt for innvandreres rettigheter.

ACLU var blant dem som tok saken til domstolene da Trump innførte det første innreiseforbudet.

Færre flyktninger

Trumps nye ordre innebærer i likhet med den første at ikke flere enn 50.000 flyktninger vil bli sluppet inn i USA i løpet av inneværende budsjettår.

Under Barack Obama var grensen 110.000.