Meny

Norge har ikke oversikt over seksuelle overgrep mot flyktningbarn

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland er bekymret for mørketall når det gjelder seksuelle overgrep mot mindreårige flyktninger. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overgrep mot flyktningbarn underrapporteres, advarer Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland. Norge er blant landene som ikke fører statistikk.

Europarådet har bedt 41 land om statistikk som viser hvor mange mindreårige asylsøkere som er utsatt for seksuelle overgrep eller utnyttelse.

Bare noen få av landene har vært i stand til å legge tall på bordet.

– Underrapportering av seksuelle overgrep mot og utnyttelse av flyktningbarn og manglende identifikasjon av ofre er store utfordringer, sier Jagland.

Han oppfordrer medlemslandene til å øke innsatsen for å få oversikt og for å tilby hjelp til dem som trenger det.

Les også: UNICEF: Tre av fire flyktningbarn utsettes for vold på vei til Europa

Det europeiske nettverket av ombudspersoner for barn (ENOC) anslår at 337.000 mindreårige ble registrert som asylsøkere i Europa i 2015. Av disse kom 88.300 alene.

Utlendingsdirektoratet (UDI) i Norge opplyser til Europarådet at det ikke har tillatelse til å samle data om seksuell kriminalitet mot barn. Direktoratet har derfor ikke vært i stand til å presentere tall.

UDI har gjort enkelte manuelle anonyme registreringer av slike saker, men disse tallene regnes som usikre og er ifølge UDI kun til intern bruk.

Les også: Norge snart halvveis i flyktningkvoten

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært