Meny

Ekspert: – Viktig at Trump begrunner anklagene

President Donald Trump ber Kongressen granske om han er blitt avlyttet av Barack Obama - men har ikke forklart bakgrunnen for anklagen. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis ikke Donald Trump begrunner anklagene om at han ble avlyttet av Barack Obama, kan det slå tilbake på ham selv, mener USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen.

Kommer det ingen forklaring, risikerer Trump negative reaksjoner blant mange uavhengige amerikanske velgere, ifølge Tønnessen, som er førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda.

Han ble litt overrasket over Trumps Twitter-anklager tidlig lørdag morgen. Trumps tale i Kongressen noen dager tidligere ble beskrevet som forsonende.

– Men vi har sett det flere ganger, at han kjører en teknikk hvor han prøver å skape distanse til eliten, sier Tønnessen til NTB.

Trump er opptatt av å mobilisere egne tilhengere, og USA-eksperten minner om den sterke motstanden mot Obama på høyresiden i USA.

Russland-gransking

I Twitter-meldingene beskyldte Trump Obama for å ha iverksatt avlytting av telefoner i Trump Tower i New York før valget i fjor. Han kalte Obama et dårlig menneske, men la ikke fram bevis for anklagene.

De ble raskt avvist av en talsmann for Obama. Dagen etter krevde Det hvite hus at saken må granskes av kongresskomiteene som undersøker Russlands antatte forsøk på å påvirke presidentvalget.

Verken Trump eller Det hvite hus vil si noe mer om saken før granskingen er gjennomført, skrev presidentens talsmann Sean Spicer på Twitter. I utgangspunktet ser det altså ikke ut til at Tønnessens ønske om mer dokumentasjon vil bli oppfylt med det første.

To av Trumps talspersoner, Kellyanne Conway og Sarah Huckabee Sanders, lot seg intervjue om saken på amerikansk TV mandag. Men heller ikke de presenterte noen håndfaste bevis. Conway viste til "troverdige nyhetskilder", mens Sanders sa det kunne hende at Trump har tilgang til dokumenter som hun selv ikke kjenner til.

Tønnessen tror Trumps anklager kan ha vært et forsøk på å dreie oppmerksomheten bort fra Russland-anklagene som rettes mot Trumps medarbeidere. Både kongresskomiteene og det føderale politiet FBI skal granske kontakten mellom Trump-medarbeidere og russiske tjenestemenn i løpet av fjoråret.

Les også: Trump krever at kongressen gransker Obama

– Fantes ingen rettsordre

USAs tidligere nasjonale etterretningssjef James Clapper har avvist at det fantes noen hemmelig rettsordre om avlytting av Trump Tower under valgkampen. I et intervju med TV-stasjonen NBC sa han også at han ville ha kjent til en slik tillatelse dersom den eksisterte.

FBI-sjefen James Comey skal ha bedt justisdepartementet tilbakevise Trumps påstander, ifølge kilder som New York Times og Washington Post har snakket med. Det har departementet så langt ikke gjort, og Comey har ikke bekreftet han har kommet med en slik oppfordring.

Demokratenes ledere i Representantenes hus, Nancy Pelosi, mener Trump dikter opp ting for å styre hva mediene skriver om. Dette er en taktikk som brukes av autoritære ledere, hevdet hun i et intervju med CNN.

Les også: – Obama beordret aldri overvåking av noen amerikansk borger

Ber Trump forklare

Også flere republikanske politikere mener Trump må begrunne påstandene sine. Senator Marco Rubio ber Det hvite hus forklare hva Trump sikter til, og senator Lindsey Graham sier anklagene gjør ham svært bekymret.

Ifølge New York Times var det påstander på det omstridte, høyreorienterte nettstedet Breitbart som utløste Trumps angrep på Obama. Breitbart og flere høyreorienterte radiokanaler har påpekt at Russland-anklagene mot Trumps medarbeidere delvis er basert på informasjon som stammer fra overvåking gjennomført av amerikanske etterretningsorganisasjoner.

Overvåkingen i disse tilfellene skal imidlertid ha vært rettet mot russiske tjenestemenn, ikke personer knyttet til Donald Trumps valgkamp.

Les også: Dette bildet av Clinton vekker oppsikt

Populært