Meny

Kors-krangelen:

Dette er saken som viser at Listhaug har rett

2007: Sylvi Listhaug bærer korset som byråd i Oslo for velferd og sosiale tjenester. Foto: Bjørge Stein J / Aftenposten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter har gått gjennom arkivet til NTB scanpix og bilder fra andre medier. Arkivet viser at Sylvi Listhaug (Frp) har båret korset flere ganger offentlig før hun ble innvandrings- og integreringsminister. 

– Jeg bruker korset jeg fikk av min bestemor som er nært 100 år gammelt fordi det betyr mye for meg, skrev Listhaug på sin Facebook side søndag kveld. 

Dette er korset som Sylvi Listhaug (FrP) brukte på Oslo symposium. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Innlegget kom som en reaksjon på at tidligere redaktør Sven Egil Omdal på Facebook opplyste at han har gått gjennom 631 bilder av innvandringsministeren i bildebasen til NTB scanpix fra 2001 fram til hun ble minister i desember 2015. 

Han ville se om hun tidligere har brukt det religiøse symbolet offentlig. Hans påstand er at Listhaug, med unntak av ett tilfelle i 2008, ikke har båret kors i offentlig sammenheng før hun ble statsråd i justis- og beredskapdepartementet.

«Påstår jeg at hun bruker korset som en politisk rekvisitt for å fri til den underlige gruppen som tror at fremmedfrykt er en kristelig dyd? Ja, det er i grunnen det jeg gjør.» skrev Omdal på Facebook.

Listhaug: – Falske nyheter

Listhaug reagerte sterkt på innlegget til Omdal.

«Dette er det mest nedrige angrepet jeg noensinne har sett! Og det sier litt. Den meget erfarne pressemannen, nå kommentator i Stavanger Aftenblad, Sven Egil Omdal, sprer nå falske nyheter, oppkonstruert for å fremstille meg fæl og kynisk», skrev hun på sin Facebook-side søndag.

ABC Nyheter gikk mandag raskt gjennom Scanpix sin database. Flere bilder av Listhaug viser at hun har båret korset før 2015 da hun ble innvandrings- og integreringminister.

2007: Sylvi Listhaug bærer korset som byråd i Oslo for velferd og sosiale tjenester. Foto: Bjørge Stein J / Aftenposten

Listhaug brukte korset i 2008 da hun til VG sa hun ville legge ned sprøyterom i Oslo. 

Listhaug brukte korset i forbindelse med to intervju i Aftenposten 2007. 

På sin Facebook-side la Listhaug ut tre bilder fra Scanpix-basen som viser at hun har brukt smykket ved flere anledninger før hun ble innvandrings- og integreringsminister.

Listhaug brukte også korset den dagen hun overtok ansvarsområder fra justisminister Anders Anundsen, og ga nåværende landsbruks- og matminister Jon Georg Dale nøkkelen til landbruks- og matdepartementet.

Et kjapt besøk på Google viser at også andre medier har bilder av henne med dette smykket før 2015:

Sak i 2013 fra Trønder Avisa da det ble klart at Listhaug ble landsbruksminister. Foto: Skjermpdump Trønder Avisa

Les også: Listhaug: – Skjønner godt at folk flest er skeptisk til mediene

– Løgn

Espen Teigen er politisk rådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet og regnes som Listhaugs høyre hånd på sosiale medier. Han er ikke overrasket over funnene.

Sammen med sin politiske rådgiver, Espen Teigen, har Sylvi Listhaug brukt mye krefter og tid på sin egen Facebook-side. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

–  Det er nettopp denne løgnen vi har påpekt. Omdal hevdet han hadde sett gjennom alle bilder i en femten års periode, men det kan han umulig ha gjort. Det eksisterer en rekke bilder av henne med korset lenge før hun ble innvandringsminister. Vi la ut de på Facebook for å avkle denne åpenbare løgnen fra Omdal. Han nekter å beklage for dette. Jeg er utrolig glad vi har sosiale medier slik at vi kunne få sannheten der ute med én gang, skriver Teigen i en e-post til ABC Nyheter.

Ifølge Teigen tar Listhaug kritikken med knusende ro.

– Hun tar det nok med knusende ro personlig, men reagerer på hvor lavt Omdal og hans meningsfeller er villig til å synke for å angripe henne. Hvis fakta står i veien, dikter de selv opp dem. Hvis man tar noen skritt tilbake, hvem er det som ærlig talt har noe med om Listhaug bruker et smykke eller ikke? Det må hun få gjøre akkurat som hun vil med, skriver Teigen videre.

Teigen mener det «ikke finnes regler hvis man angriper Listhaug og Frp».

– Man tyr til alle midler så lenge man kan forsøke å stemple henne som fæl og kynisk, skriver Teigen.

Les også: Aldri har så mange omkommet i Middelhavet som i 2016

Sylvi Listhaug på Facebook Foto: skjermdump

Rettelse fra Omdal søndag

I det første innlegget til Omdal søndag skrev han at han har «gått gjennom samtlige bilder i databasen til Scanpix fra 2001 og til 15. desember 2015, da hun ble innvandrings og ekskluderingsminister.»

«Hun bærer ikke kors-smykket på et eneste av dem», hevdet Omdal. 

Omdal kom med en rettelse søndag etter det første innlegget. Han presiserer at han søkte i databasen uten innlogging. Med innlogging finnes det flere bilder av Listhaug.

Svein Egil Omdal i Stavanger Aftenblad. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

«Våkne folk har også søkt i Scanpix-basen og funnet bilder fra 2006 og 2007 der Sylvi Listhaug har korset på seg. Jeg søkte i den åpne basen, (uten innlogging) i tidsrommet 1. januar 2001 til 15. desember 2015, da hun ble utnevnt til innvandrings- og integreringsminister. Jeg har sjekket nå, og ser at ved én anledning i 2008 er hun avbildet med korset. Det finnes ingen tilsvarende bilder fra 2006 eller 2007 i det søket jeg får opp. Men rett skal være rett: Av de 631 bildene gjennom 14 år, er det ett hvor hun bærer korset. Det burde jeg sett, og formulert meg tilsvarende.»

Provoserer fortsatt

Etter at verken ABC Nyheter eller andre medier lyktes å få en kommentar fra Omdal mandag, valgte den erfarne mediemannen å utdype sitt syn på både korssmykket og Listhaug i en ny Facebook-post mandag kveld.

– Jeg gjorde en sløv jobb i bildetellingen og offentliggjorde feil fakta. Det er jeg lei for. Jeg skulle selvsagt inderlig ønske at jeg hadde droppet hele bildesøket, og bare sagt det jeg ville si – og som fremdeles er korrekt: Etter at hun fikk en jobb der korset kan ha en politisk effekt, bruker Sylvi Listhaug det langt oftere og etter min oppfatning langt mer bevisst enn før. Og det provoserer fortsatt, skriver han.

Les også: Regjeringen mener asylsøkernes mobiler bør sjekkes

Antirasistisk senter: – Listhaug har brukt korset mye

Nestleder i Antirasistisk senter, Ervin Kohn, mener Listhaug ikke fortjener kritikk for å bruke korset. 

Nestleder i Antirasistisk senter Ervin Kohn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Listhaug har brukt korset mye, men det var nok ikke tilfeldig at hun brukte det under Oslo symposium. Det er helt naturlig at Listhaug bærer korset som personlig kristen, og det skjønner jeg veldig godt, sier Kohn til ABC Nyheter og fortsetter:

– Jeg synes ikke hun fortjener kritikk for dette, det er så mye annet man kan kritisere henne for. Blant annet sa hun under Oslo symposium at definisjonen av en populist er «en som lytter til folket». Det er en veldig snever definisjon. 

Listhaug om hemmelige dokumenter: – Et voldsomt press på Europa nå

Populært