Tybring Gjedde: – Venstre er innvandringsnaive og klimafanatiske

Christian Tybring-Gjedde
Christian Tybring-Gjedde Foto: NTB scanpix

– Vingle-Venstre hører hjemme på sidelinjen i norsk politikk. Ikke i regjeringen og aller helst langt unna Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver den profilerte Frp-politikeren på Facebook sent søndag kveld.

Der gir han samtidig Venstres vedtak om å gå i regjering uten Frp sin fulle støtte.

– Jeg kan gi Skei Grande mine garantier at så lenge jeg er en del av Frp, så vil det aldri skje. Fremskrittspartiet vil aldri tillate at innvandringsnaive og klimafanatiske Venstre noen gang får være i nærheten av regjeringstaburettene, skriver Tybring-Gjedde.

Les også: Venstre splittet om Plan B

– Soleklart ønske

Venstres landsstyre har bestemt at de vil samarbeide med Høyre og Kristelig Folkeparti, uten Fremskrittspartiet. Vedtaket får blandet mottakelse i Frp.

Venstres partileder Trine Skei Grande sier til NTB søndag ettermiddag at avgjørelsen til slutt var soleklar.

– Vi har hatt en lang diskusjon, og fylkesårsmøtene har hatt en prosess i partiet, og det ender ganske soleklart med at alle ønsker seg en blågrønn regjering, forteller hun.

– Det baserer seg på at selv om vi syns vi har fått til veldig mye på borgerlig side i hele perioden, så velger jo noen ganger Høyre og Frp å gå til Arbeiderpartiet. For eksempel innenfor asylpolitikken og miljøpolitikken – som ulv og gruvedumping – og da ser vi at vi får dårlige løsninger, sier Skei Grande.

Les også: Venstre-Grande fikk voldsalarm etter å ha blitt truet på livet

– Nøkkelen på borgerlig side

Venstreleder Trine Skei Grande Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Venstreleder Trine Skei Grande Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Forslaget om en blågrønn regjering skal utarbeides av redaksjonskomiteen for landsmøteuttalelser. Uttalelsen skal legges fram på landsmøtet, som holdes i Ålesund fra 30. mars til 2. april.

Landsstyret ber komiteen ta inn blant annet følgende formulering i uttalelsen:

"Venstre er nøkkelen til et borgerlig flertall og vi vil søke å samarbeide på borgerlig side etter valget. Vi tror Venstre får størst gjennomslag for vår politikk i en blågrønn regjering sammen med Høyre og Kristelig Folkeparti. Vi deler noen felles verdier som enkeltmenneskets ukrenkelighet, valgfrihet, rause fellesskap og nye muligheter."

Venstre: Uaktuelt å fortsette samarbeidet med Frp

– Skaper usikkerhet

Skei Grande regner med at landsmøtet slutter opp om forslaget.

– Ja, dette er jo enstemmig vedtatt i landsstyret, så da regner jeg med at vi får til gode vedtak på landsmøtet også.

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik sier til VG at innstillingen fra Venstres landsstyremøte ikke kommer som en overraskelse, men at den skaper usikkerhet.

– Ved sist valg var Venstre tidlig ute og sa at de ville ha en borgerlig regjering. Det gjorde at vi fikk en regjering på høyresiden. At Venstre velger en annen strategi denne gangen, skaper mer usikkerhet og mer tvil, sier Nesvik.

Les også: Alle småpartiene under sperregrensen på måling

-Godt samarbeid

Flere fylkesledere i Venstre hadde i forkant av landsstyremøtet varslet at de ønsker å avslutte samarbeidet med Frp. Frp-leder Siv Jensen sa lørdag følgende om dette ønsket:

– Jeg tenker at Venstre skal få lov til å gjøre sine vedtak på samme måte som vi gjør våre, men vi har hatt et veldig godt samarbeid i denne perioden.