Japan: Trusselen fra Nord-Korea er på et nytt nivå

Nyheten om rakettoppskytingene fra Nord-Korea gikk på nyhetene i Sør-Korea mandag morgen.
Nyheten om rakettoppskytingene fra Nord-Korea gikk på nyhetene i Sør-Korea mandag morgen. Foto: Lee Jin-man / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Japans statsminister Shinzo Abe reagerer kraftig etter at Nord-Korea fyrte av fire ballistiske missiler. Tre av dem landet i Japans økonomiske sone. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Abe ble de fire rakettene avfyrt nesten samtidig klokka 7.36 mandag morgen, og tre av dem landet i havområde kontrollert av Japan. Det har bare skjedd én gang tidligere, og Japan ser på utskytingen er en alvorlig trussel.

– Dette viser tydelig at Nord-Korea er gått inn i en ny trusselfase, sa Abe til den japanske nasjonalforsamlingen mandag.

– Gjentatte utskytninger fra Nord-Korea er alvorlige, provoserende handlinger med hensyn til sikkerhet og bryter klart resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd. Vi kan aldri tolerere dette.

USAs utenriksdepartement fordømmer oppskytingen og lover å bruke alle midler de har til rådighet mot den økende trusselen og støtte sine allierte mot Nord-Korea.

Les også: Sør-Korea: Nord-Korea har store lagre med kjemiske våpen

Nord-Korea hardt ut mot Kina

Hastemøte

Rakettene skal ha hatt en rekkevidde på 1.000 kilometer, og det er dermed ikke snakk om interkontinentale missiler. De ble avfyrt fra området Tongchang-ri i provinsen Nord Pyongan, ifølge de sørkoreanske myndighetene. Fungerende president Hwang Kyo-ahn innkalte mandag til hastemøte i det nasjonale sikkerhetsrådet i Sør-Korea. Eksperter fra USA og Sør-Korea analyserer alle data for å kartlegge alle detaljer rundt missilene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Korea mener rakettesten mandag er en motreaksjon til at Sør-Korea og USA begynte en større militærøvelse i forrige uke. Nord-Korea har omtalt dette som invasjonsøvelser. USA og Sør-Korea kaller det forsvarsøvelser, og disse skal pågå fram til april.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå som de amerikanske imperialistene og de sørkoreanske marionettstyrkene igjen har igangsatt atomkrigsøvelser mot Nord-Korea på vår dørterskel vil vår hær svare med de tøffeste motreaksjoner, uttalte en talsperson for Nord-Korea til nyhetsbyrået KCNA før de siste utskytningene.

Les også: – Nord-Korea har nok plutonium til ti atombomber

Kina stopper all kullimport fra Nord-Korea

Fordømt

Avfyringen av missilene føyer seg inn rekken av flere testoppskytninger de siste månedene fra Nord-Koreas side. Det er under en måned siden FNs sikkerhetsråd enstemmig fordømte Nord-Koreas prøveoppskyting av en mellomdistanserakett. Også Kina, Nord-Koreas nære allierte, stemte for resolusjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea virker ikke veldig påvirket av reaksjoner fra FN og har gang på gang gjort narr av seks vedtak fra Sikkerhetsrådet som har krevd umiddelbar stopp i missil- og rakettoppskytningen landet har gjennomført.

USAs president Donald Trump har omtalt Nord-Korea som "et stort, stort problem, og vi kommer til å håndtere det svært strengt".

Les også: Sterke reaksjoner etter testrakett fra Nord-Korea

– Nordkoreansk rakett kan nå mål 200 mil unna