Meny

Japan: Trusselen fra Nord-Korea er på et nytt nivå

Nyheten om rakettoppskytingene fra Nord-Korea gikk på nyhetene i Sør-Korea mandag morgen. Foto: Lee Jin-man / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japans statsminister Shinzo Abe reagerer kraftig etter at Nord-Korea fyrte av fire ballistiske missiler. Tre av dem landet i Japans økonomiske sone. 

Ifølge Abe ble de fire rakettene avfyrt nesten samtidig klokka 7.36 mandag morgen, og tre av dem landet i havområde kontrollert av Japan. Det har bare skjedd én gang tidligere, og Japan ser på utskytingen er en alvorlig trussel.

– Dette viser tydelig at Nord-Korea er gått inn i en ny trusselfase, sa Abe til den japanske nasjonalforsamlingen mandag.

– Gjentatte utskytninger fra Nord-Korea er alvorlige, provoserende handlinger med hensyn til sikkerhet og bryter klart resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd. Vi kan aldri tolerere dette.

USAs utenriksdepartement fordømmer oppskytingen og lover å bruke alle midler de har til rådighet mot den økende trusselen og støtte sine allierte mot Nord-Korea.

Les også: Sør-Korea: Nord-Korea har store lagre med kjemiske våpen

Nord-Korea hardt ut mot Kina

Hastemøte

Rakettene skal ha hatt en rekkevidde på 1.000 kilometer, og det er dermed ikke snakk om interkontinentale missiler. De ble avfyrt fra området Tongchang-ri i provinsen Nord Pyongan, ifølge de sørkoreanske myndighetene. Fungerende president Hwang Kyo-ahn innkalte mandag til hastemøte i det nasjonale sikkerhetsrådet i Sør-Korea. Eksperter fra USA og Sør-Korea analyserer alle data for å kartlegge alle detaljer rundt missilene.

Sør-Korea mener rakettesten mandag er en motreaksjon til at Sør-Korea og USA begynte en større militærøvelse i forrige uke. Nord-Korea har omtalt dette som invasjonsøvelser. USA og Sør-Korea kaller det forsvarsøvelser, og disse skal pågå fram til april.

– Nå som de amerikanske imperialistene og de sørkoreanske marionettstyrkene igjen har igangsatt atomkrigsøvelser mot Nord-Korea på vår dørterskel vil vår hær svare med de tøffeste motreaksjoner, uttalte en talsperson for Nord-Korea til nyhetsbyrået KCNA før de siste utskytningene.

Les også:  – Nord-Korea har nok plutonium til ti atombomber

Kina stopper all kullimport fra Nord-Korea

Fordømt

Avfyringen av missilene føyer seg inn rekken av flere testoppskytninger de siste månedene fra Nord-Koreas side. Det er under en måned siden FNs sikkerhetsråd enstemmig fordømte Nord-Koreas prøveoppskyting av en mellomdistanserakett. Også Kina, Nord-Koreas nære allierte, stemte for resolusjonen.

Nord-Korea virker ikke veldig påvirket av reaksjoner fra FN og har gang på gang gjort narr av seks vedtak fra Sikkerhetsrådet som har krevd umiddelbar stopp i missil- og rakettoppskytningen landet har gjennomført.

USAs president Donald Trump har omtalt Nord-Korea som "et stort, stort problem, og vi kommer til å håndtere det svært strengt".

Les også: Sterke reaksjoner etter testrakett fra Nord-Korea

– Nordkoreansk rakett kan nå mål 200 mil unna

Populært