Folkefeide om kommunesammenslåing i Berg:

– Stortinget startet dette. Nå får de rydde opp!

<p>IMOT FOLKEAVSTEMNINGEN: – Vi som er politikere, innehar en bedre innsikt i saker, i økonomi og politiske prosesser, enn folk flest, sier Hildegunn Simonsen, som nå setter sin lit til at Stortinget avgjør Bergs framtid.</p>
IMOT FOLKEAVSTEMNINGEN: – Vi som er politikere, innehar en bedre innsikt i saker, i økonomi og politiske prosesser, enn folk flest, sier Hildegunn Simonsen, som nå setter sin lit til at Stortinget avgjør Bergs framtid. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Det blir for sårbart å ta en så splittende avgjørelse om storkommune her. Det er for mye bitterhet, sier kommunestyrerepresentant Hildegunn Simonsen (Ap) i Berg kommune i Troms.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERG, TROMS (ABC Nyheter): – Vi i Arbeiderpartiet gikk etter et enstemmig medlemsmøte til valg på å bygge en større kommune. Og i kommunevalget i 2015 ble vi størst med over 40 prosent av stemmene, sier en av Bergs 15 kommunestyrerepresentanter, Hildegunn Simonsen, til ABC Nyheter.

Vi treffer henne i hjertet av fiskerihavna i Senjahopen, der hun til daglig jobber i administrasjonen for fiskerikonsernet Nergård. Hun føler at motsetningene i diskusjonen om Berg skal slå seg sammen med nabokommunene Lenvik, Torsken og Tranøy har blitt så krasse, at det går over alle støvleskaft.

Men Simonsen står fast på at argumentene for å bli større enn dagens kommune med bare 900 innbyggere, er gode:

– I en ny og større kommune får vi større og sterkere fagmiljøer og høyere kompetanse. Vi blir da Norges nest største fiskerikommune og får store muligheter til utvikling og nye arbeidsplasser.

Les også: Folket sa nei - men kommunestyret i Berg vil ha Stortinget til å avgjøre kommunesammenslåing

– Vi skal jo leve sammen etterpå

– Men dere fikk et flertall på 71 prosent i folkeavstemningen i 2016 mot dere?

– Greit. Man skal ha respekt for demokratiet og alt det der. Men vi syns det var et stusselig flertall når bare 54 prosent deltok, og det var en rådgivende folkeavstemning, svarer Simonsen.

– Vi som er politikere, innehar en bedre innsikt i saker, i økonomi og politiske prosesser, enn folk flest, legger hun til.

– Hvordan opplevde du stemningen på de to folkemøtene etter at intensjonsavtalen om sammenslåing med de tre andre kommunene var inngått?

– Det var stemning for begge deler på folkemøtene. Men det var mest politikere som preget debatten. Jeg syns ikke det var folket som framtrådte på folkemøtene, sier hun.

– Dermed løfta vi spørsmålet om storkommune opp til det høyeste demokratiske organet, Stortinget. Det blir for sårbart å ta en så splittende avgjørelse her. Vi skal jo leve her etter en beslutning er fattet. Motsetningene her i Berg har blitt tøffe, med mye personhets. Jeg har fått trusselbrev i posten, sier hun og fortsetter:

– Vi venta bare på trusselbrev i denne saka og - slik Ap har fått ved andre uenigheter. Vi var flere som mottok brev. Det er mange rare mekanismer som slår inn ved uenighet, noe som også viser at kommunen er for liten.

– Stortinget startet dette. Så får de rydde opp. For her er det for mye bitterhet, splitt og hersk. Vi kan ikke leve med det. Det hadde ikke blitt levelig for oss hvis vi hadde tatt den avgjørelsen.

Les også: 13 kommuner blir tvangssammenslått

Slutt på tjenester over grensene?

Ap og Berg Fellesliste gikk inn for kommunesammenslåing helt fram til kommunestyremøtet ble åpnet 23. februar. Da trakk de forslaget tilbake og gikk altså inn for å be Stortinget avgjøre spørsmålet om Berg skal bestå som egen kommune, eller ikke. Det fikk et flertall på åtte mot sju stemmer.

– Det var så mye hets de siste dagene at vi måtte finne en løsning. Hadde jeg visst hvordan dette ble, ville jeg aldri blitt politiker, sier Simonsen.

– Innebærer vedtaket en bestilling på tvangsvedtak fra Stortinget?

– Nei. Det kan jo være vi får saken tilbake igjen, sier hun.

To av kommunene på Senja, Lenvik og Tranøy har besluttet å slå seg sammen. Nabokommunen Torsken vil holde seg utenfor. Men til nå har disse og andre kommuner hatt et utstrakt kommunalt samarbeid om ulike oppgaver.

Tilhengerne i Berg av storkommune, advarer om at lege-, barneverns- og andre interkommunale tjenester vil bli sagt opp.

– Vi har et interkommunalt samarbeid. Men Lenvik har varslet oppsigelse av disse avtalene fra mai, forteller Hildegunn Simonsen.

Les også: Støre vil stoppe Sanners reform

Rådmannen: – Ikke uproblematisk

– Det sies at vesle Berg kommune ikke er i stand til å yte gode nok tjenester til folk og næringsliv. Hva er status?

Vi spør rådmann Tore-Jan Gjerpe i Berg kommune.

UTFORDRENDE: – Alenegang er ikke uproblematisk, men kan løses med samarbeid, mener rådmann Tore-Jan Gjerpe. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
UTFORDRENDE: – Alenegang er ikke uproblematisk, men kan løses med samarbeid, mener rådmann Tore-Jan Gjerpe. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Det har jeg redegjort for i det såkalt null-alternativet i fjor. Hovedsiden er at Berg kommune vil ha store problemer med å imøtekomme de økte kravene som kommer, innleder Gjerpe og fortsetter:

– Min konklusjon er at skal Berg overleve som kommune, må den satse på interkommunalt samarbeid. Berg kan bestå, men det er ikke uproblematisk og en rekke utfordringer må løses.

– Ville det ikke vært fornuftig å ha øya Senja som én kommune?

– Jeg er enig med Fylkesmannen som påpekte at man ikke utredet Senja som en kommune. Det var en stor svakhet at man ikke vurderte å flytte kommunegrenser også. Samfunnsgeografisk stedstilhørighet burde vært vurdert.

Også i dag henter Berg tjenester utenfra, både i form av interkommunale selskaper (IKS) og kjøp av tjenester.

– Vi har samarbeid med mange kommuner. Det er stor vilje til det i Midt-Troms, forteller Gjerpe.

POSITIV: På bordet i kafékroken i dagligvarehandelen ligger intensjonsavtalen om å slå sammen Berg, Lenvik, Torsken og Tranøy på bordet. Butikkansatt Stina Møller skulle gjerne ha oppfylt den. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
POSITIV: På bordet i kafékroken i dagligvarehandelen ligger intensjonsavtalen om å slå sammen Berg, Lenvik, Torsken og Tranøy på bordet. Butikkansatt Stina Møller skulle gjerne ha oppfylt den. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Men det sies at Lenvik kommer til å si opp samarbeidsavtalene?

– Lenvik vil opphøre som kommune og må nødvendigvis formelt si opp samarbeidsavtaler. Men Lenvik er bare én av flere parter.

– Vil det da bli dyrere avtaler?

– Det vet vi ikke. Men vi er kjent med at rådmannen i Lenvik mener de tar for lite betalt ved salg av tjenester, svarer Gjerpe.

Han hevder at Lenvik har store fordeler av å selge tjenester til Berg, fordi det bidrar til å opprettholde tjenester som de ellers kunne hatt problemer med å opprettholde.

– Etter hva jeg kjenner til, er ikke Lenvik avgjørende for at vi skal få avtaler om IKS og kjøp av tjenester. Det er ført samtaler med andre kommuner i regionen dersom den nye Senja-kommunen bestående av Lenvik og Tranøy ikke ønsker samarbeid med oss, forteller han.

– For eksempel kjøper vi allerede i dag skattetjenester fra Tromsø. Det er vi svært fornøyd med, sier rådmann Gjerpe.

Les også: Hver tredje nordmann får en ny kommune

Og folk flest, da?

Folk vi treffer tilfeldig, svarer en etter en at de ønsker å bevare kommunen sin for seg selv. Til slutt sikrer Stina Møller, som jobber i COOP-butikken i Senjahopen, en viss balanse.

IRRITERT: – Vi er naboer og i slekt, men reagerer på at Berg Fellesliste går imot løftet de ga ved kommunevalget og ikke respekterer 71 prosent av folket i folkeavstemningen, sier Jim og Benedikte Wilsgård. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
IRRITERT: – Vi er naboer og i slekt, men reagerer på at Berg Fellesliste går imot løftet de ga ved kommunevalget og ikke respekterer 71 prosent av folket i folkeavstemningen, sier Jim og Benedikte Wilsgård. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Jeg syns det er greit å slå oss sammen. Jeg er såpass ung at jeg ser noen muligheter framfor å stå alene, sier hun.

Møller har vært åpen på at hun stemte for å gå sammen med andre kommuner i fjorårets folkeavstemning. Det har hun fått sure kommentarer for.

– Det er feil å ete hue av hverandre på grunn av meninger, har Møller å si om den saken.

Så stopper vi ekteparet Jim og Benedikte Wilsgård, som i stor fart gjør unna sin spasertur langs fjorden mellom Senjahopen og Mefjordvær.

Det viser seg etter hvert at de er svært så sterke motstandere av kommunesammenslåing.

– De sier at næringslivet vil tjene på det. Men jeg har ikke hørt én fra næringslivet gå på barrikadene for det, sier Jim.

Han tror tvert imot at distriktet vil bli robbet for arbeidsplasser dersom kommunesenteret flyttes til Finnsnes i Lenvik inne på fastlandet.

– De mest kvalifiserte blir å trekke inn i sentrum, stemmer Benedikte Wilsgård i.

– Så flytter familiene etter. De snakker om større fagmiljøer. Men skal det bo folk på bygdene, må vi ha interkommunalt samarbeid og bevare kommunen, mener hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Avgjørelse om amerikansk biltoll utsettes trolig08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Kraftig rakettskyting fra Gaza mot Israel06:44 Tønseths offensive beskjed: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag06:18 Norsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00 Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45 Elever streiker for streikerett05:43 Morales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35 Dette skjedde i natt05:35 Ny vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33 Nikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30 Millioner trues av flom og tørke i Afrika05:03 Leder for milits drept i israelsk luftangrep04:51 Sterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38 USA fordømmer volden i Hongkong03:55 Malis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20 Jimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19 Bønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10 Politiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Klart mindretall vil velge elbil: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania
Siste nytt
10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerAvgjørelse om amerikansk biltoll utsettes trolig08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenKraftig rakettskyting fra Gaza mot Israel06:44SportTønseths offensive beskjed: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34NorgeMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag06:18Helse og livsstilNorsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00PengerBesteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45VerdenElever streiker for streikerett05:43PolitikkMorales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35NorgeDette skjedde i natt05:35PengerNy vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33VerdenNikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30VerdenMillioner trues av flom og tørke i Afrika05:03VerdenLeder for milits drept i israelsk luftangrep04:51SportSterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38VerdenUSA fordømmer volden i Hongkong03:55VerdenMalis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20VerdenJimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19PengerBønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10NorgePolitiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorKlart mindretall vil velge elbil: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania
Populært