Meny

Håpet svinner for Arvid Birkeland

– En ekkel situasjon for norske myndigheter

Arvid Birkeland har kjempet i over ti år for å bli renvasket. Regjeringen sier de ikke vil gjøre mer for at dokumentene som frikjenner han kommer frem til brasiliansk rett. Foto: Privat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erna Solberg ba Stoltenberg-regjeringen rydde opp etter at Arvid Birkeland ble dømt i Brasil. Dommen er fortsatt gjeldende, og nå får ABC Nyheter bekreftet at regjeringen ikke vil gjøre mer for å få nordmannen frikjent. 

I 2007 blir trondheimsmannen Arvid Birkeland arrestert og mistenkt for å ha hvitvasket penger i Natal i Brasil. Grunnlaget for siktelsen er blant annet en rapport fra norske Økokrim, ifølge NRK.

I 2009 sier Økokrim at pengene Birkeland investerte var lovlige og at de mangler bevis for at Birkeland har hvitvasket penger. 

Tre år senere, i 2012, blir Birkeland dømt til elleve og et halvt års fengsel. Senere har straffen blitt redusert til ni og et halvt år. 

– Informasjonen Økokrim ga brasilianske myndigheter var hinsides. I etterkant lagde Økokrim en ny rapport med de faktiske forhold som viste at jeg var uskyldig, sier Arvid Birkeland til ABC Nyheter. 

Økokrim: Ingen mistanke

Førstestatsadvokat i Økokrim, Geir Kavlie, sa i et intervju med NRK i 2009 at det ikke foreligger noen mistanke mot Birkeland.

– I de forklaringene som er gitt så står det svart på hvitt at vi ikke har noen mistanke mot Birkeland og de andre nordmennene og at vi mener de har midler til å investere. Så de rettsprotokollene som vi har tilgang til, er ikke mulig å misforstå på det punktet altså, sa Kavlie.

Birkelands brasilianske advokat Guilherme Doval sa til NRK  i 2010:

– Hvis dere klarer å sende over denne klare uttalelsen, så vil vi kunne oppheve all rettsforfølgelse av Birkeland.

Fire år senere i 2014, etter politiske press fra blant andre Erna Solberg og Per Sandberg, sender Justis- og beredskapdepartementet en rapport fra Økokrim som bekrefter at pengene Birkeland har investert i Brasil ikke stammer fra økonomisk kriminalitet. Rapporten frikjenner i praksis Birkeland. 

Birkeland så på oversendelsen som et nytt håp, men ingenting har skjedd siden rapporten skal ha blitt oversendt.

Dokumentene fra norske myndigheter har aldri kommet frem og blitt en del av rettspapirene i Brasil, hevder Birkeland.

Ifølge Birkeland har advokaten i Brasil varslet at han ikke har sett noen av forsendelsene fra norske myndigheter.

Arvid Birkeland er tilbake i Trondheim. Rett før jul i 2015 fikk han beskjed om at anken i brasiliansk høyesterett var avvist, og at tiden var inne for å sone. 

Birkeland reiste fra landet og sin dom på ni og et halvt år fengsel.

– Vil bare restarte livet mitt

– Jeg er dømt på feilaktige opplysninger fra Økokrim. Jeg har i lang tid forsøkte å få Økokrim til å tilføre de riktige opplysningene i saken, uten å lykkes så langt, sier Birkeland til ABC Nyheter. 

Arvid Birkeland og flere nordmenn ble fengslet under storaksjonen «Operasjon Paradis» i Natal i Brasil. Her er er bilde fra stranden i Natal tilbake i 2009. Foto: Ole Peder Giæver / ABC Nyheter

Han omtaler norske myndigheters innsats som «katastrofal». 

– Alt jeg eier er tatt i beslag, men jeg måtte bare komme meg ut av landet. Det eneste jeg vil er å restarte livet mitt og bare få tilbake det som er mitt.

Birkeland sier han ikke har noen hevntanker, og er overbevist om at Økokrim og norske myndigheter er klar over feilene de har gjort.

– Min advokat i Brasil sier dokumentene ikke er kommet frem til riktig instans. Det er en ekkel situasjon for norske myndigheter. Blir jeg frikjent har de et kjempeproblem, sender de dokumentene har de et problem fordi det beviser at de har send uriktig informasjon, sier Birkeland. 

Regjeringen vil ikke gjøre mer

ABC Nyheter har vært i kontakt med Justis- og beredskapdepartementet. De hevder rapporten er kommet frem til rett instans og vil ikke foreta seg mer i saken. 

– Rapporten ble oversatt og sendt til Brasil i 2014. Justis- og beredskapsdepartementet har tidligere fått bekreftet av Norges ambassade i Brasil at den kom frem til rett instans, skriver kommunikasjonsavdelingen i departementet i en e-post til ABC Nyheter. 

– Rapporten er ikke blitt en del av rettsprosessen i Brasil, blir det aktuelt å sende rapporten igjen?

– Nei, vi har fått bekreftet av Norges ambassade i Brasil at rapporten har kommet frem til rett instans.

– Hvorfor implementeres ikke rapporten og bekreftelsen i rettspapirene når den er kommet frem til rett instans?

– Det spørsmålet kan ikke Justis- og beredskapsdepartementet svare på. Spørsmålet må rettes til brasilianske myndigheter.

Birkeland reagerer sterkt på at departementet sier de har sendt dokumenter til Brasil.

– Sendt hva? Vi har ikke fått dokumentasjon på verken hva eller hvor det er sendt noe, sier Birkeland. 

Solberg ba Stoltenberg-regjeringen gripe inn

2009: Erna Solberg fra Høyre (tv) og daværende statsminister Jens Stoltenberg i vandrehallen på Stortinget. Den gang ba Solberg regjeringen gripe inn i Birkeland-saken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Høyre og Fremskrittspartiet jobbet iherdig for å få Stoltenberg-regjeringen til å renvaske Arvid Birkeland da han fremdeles var i Brasil. 

I et brev til daværende justisminister Knut Storberget (Ap) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), skrev Erna Solberg at «det virker som om Økokrim er mest opptatt av at de har fulgt prosedyrene. Fokuset bør være at en endelig dom faller på riktig grunnlag».

– De kan sørge for at de riktige dokumentene, sett fra norsk side, er de som blir brukt i rettssaken, sa Erna Solberg til NRK i 2009.

Arvid Birkeland er forundret over at statsministeren og regjeringspartiene ikke har ryddet opp i en sak de kalte for en «Kafka-prosess» i opposisjon.

– Dette må oppleves som en Kafka-prosess. Det kan være at noen har gjort feil og ønsker å dekke det, eller at det ikke fins vilje til å rydde opp etter seg. Politikere og ministere må nå skjære igjennom i denne saken, sa Solberg til NRK i 2009. 

Den gang så ikke Høyre-lederen noe problem med å få dokumentet frem.

–  Jeg synes norske myndigheter skal anstrenge seg litt mer for å sikre at ikke feil opplysninger i første omgang leder til at mennesker som kan være uskyldige, blir dømt i et annet land.

ABC Nyheter har forsøkt å få en kommentar fra Erna Solberg, men statsministerens kontor har ikke besvart henvendelsen.

Per Sandberg var leder i justiskomiteen da han i 2010 engasjerte seg sterkt i saken.

Statsråd Per Sandberg engasjerte seg sterkt i Birkeland-saken da han var leder i justiskomiteen på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Her må vi bruke de mulighetene vi har på Stortinget i forhold til å tvinge Økokrim og justisministeren til å ta de nødvendige initiativ og grep for å hjelpe disse norske statsborgerne i Brasil, sa Sandberg til NRK.

–  Siden jeg ble leder i justiskomiteen har jeg arbeidet med denne saken. Jeg har flere møter med Økokrim og justisministeren, men det skjer ingenting.

Per Sandberg blir statsråd i Justis- og beredskapsdepartementet 5. mars.

Les saken: Sandberg overtar for Listhaug

Stikk til Eirik Jensen

Eirik Jensen leder «Operasjon Nemesis» – oppkalt etter den greske ånden for guddommelig gjengjeldelse. Aksjonen rammet B-gjengen knallhardt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Samtidig som Birkeland jobber for å renvaske seg selv, er mannen som arbeidet med brasilianske politimyndigheter i Natal i 2007, Eirik Jensen, siktet for grov korrupsjon.

Arrestasjonen av Birkeland og flere andre nordmenn var samordnet med norsk politi gjennom Operasjon Nemesis der målet var den såkalte B-gjengen.

Birkeland kommer med et stikk til den korrupsjonssiktede eks-politimannen Eirik Jensen.

– Har han vært skikket til jobben sin? Har han hatt rett og slett hatt frie tøyler i jakten på B-gjengen og forårsaket at jeg ble dømt feilaktig?

– Har han selv noen gang tenkt over hva han da satte i gang for andre familier, og tenkte han noen gang på hvilke katastrofale konsekvenser det måtte få for mennesker han visste hadde investert legale midler i turistparadiset? spør Birkeland.

Eirik Jensen har gjennom sin advokat John Christian Elden fått anledning til å kommentere saken. 

Les også: Politispaner mistenkte Eirik Jensen i nesten 20 år

Les også: Elden mener press mot Cappelen kan ligge bak saken mot Jensen

Operasjon Paradis

* Politiet i Oslo pågrep onsdag 9. mai 2007 medlemmer av den kriminelle B-gjengen og deres hjelpere. Til sammen 18 personer ble pågrepet, elleve av dem fra Rasool-familien. Aksjonen fikk navn Operasjon Nemesis.

* Samtidig slo føderalt politi i Natal i Brasil til mot flere enkeltpersoner og selskaper eiet og drevet av nordmenn. Elleve personer, både nordmenn og brasilianere, ble pågrepet i aksjonen, som fikk navnet Operasjon Paradis. En av de som ble pågrepet var Arvid Birkeland.

* Mistanken gikk ut på at 500 svarte millioner kunne være hvitvasket gjennom blant annet investeringer i leiligheter i Natal i Brasil.

* Birkeland blir dømt i to rettinstanser i Brasil. Anklagene var basert på en foreløpig rapport fra norske Økokrim, som viste seg å være mangelfull.

* I 2010 innrømmer Økokrim at de ikke har noen bevis mot Birkeland. 

* Arvid Birkeland har klaget til Sivilombudsmannen på saksbehandlingen. Sivilombudsmannen fant ikke grunn til å kritisere Økokrims behandling av saken.

* Kjente norske politikere engasjerer seg i saken. Daværende leder av justiskomiteen, Per Sandberg, uttalte i 2010 at «Økokrim må tvinges til å hjelpe Arvid Birkeland i Brasil». Erna Solberg kalte saken en Kafka-prosess.

* I 2014 hevder Justis- og beredskapdepartementet at de sender en rapport fra Økokrim som viser at pengene Birkeland investerte i Brasil trolig stammer fra lovlig virksomhet. 

* I 2015 reiser Birkeland til Norge for å renvaske seg. 

Kilde: NTB, NRK

Populært