Meny

Håpet svinner for Arvid Birkeland

– En ekkel situasjon for norske myndigheter

Arvid Birkeland har kjempet i over ti år for å bli renvasket. Regjeringen sier de ikke vil gjøre mer for at dokumentene som frikjenner han kommer frem til brasiliansk rett. Foto: Privat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erna Solberg ba Stoltenberg-regjeringen rydde opp etter at Arvid Birkeland ble dømt i Brasil. Dommen er fortsatt gjeldende, og nå får ABC Nyheter bekreftet at regjeringen ikke vil gjøre mer for å få nordmannen frikjent.

I 2007 blir trondheimsmannen Arvid Birkeland arrestert og mistenkt for å ha hvitvasket penger i Natal i Brasil. Grunnlaget for siktelsen er blant annet en rapport fra norske Økokrim, ifølge NRK.

I 2009 sier Økokrim at pengene Birkeland investerte var lovlige og at de mangler bevis for at Birkeland har hvitvasket penger.

Tre år senere, i 2012, blir Birkeland dømt til elleve og et halvt års fengsel. Senere har straffen blitt redusert til ni og et halvt år.

– Informasjonen Økokrim ga brasilianske myndigheter var hinsides. I etterkant lagde Økokrim en ny rapport med de faktiske forhold som viste at jeg var uskyldig, sier Arvid Birkeland til ABC Nyheter.

Økokrim: Ingen mistanke

Førstestatsadvokat i Økokrim, Geir Kavlie, sa i et intervju med NRK i 2009 at det ikke foreligger noen mistanke mot Birkeland.

– I de forklaringene som er gitt så står det svart på hvitt at vi ikke har noen mistanke mot Birkeland og de andre nordmennene og at vi mener de har midler til å investere. Så de rettsprotokollene som vi har tilgang til, er ikke mulig å misforstå på det punktet altså, sa Kavlie.

Birkelands brasilianske advokat Guilherme Doval sa til NRK i 2010:

– Hvis dere klarer å sende over denne klare uttalelsen, så vil vi kunne oppheve all rettsforfølgelse av Birkeland.

Fire år senere i 2014, etter politiske press fra blant andre Erna Solberg og Per Sandberg, sender Justis- og beredskapdepartementet en rapport fra Økokrim som bekrefter at pengene Birkeland har investert i Brasil ikke stammer fra økonomisk kriminalitet. Rapporten frikjenner i praksis Birkeland.

Birkeland så på oversendelsen som et nytt håp, men ingenting har skjedd siden rapporten skal ha blitt oversendt.

Dokumentene fra norske myndigheter har aldri kommet frem og blitt en del av rettspapirene i Brasil, hevder Birkeland.

Ifølge Birkeland har advokaten i Brasil varslet at han ikke har sett noen av forsendelsene fra norske myndigheter.

Arvid Birkeland er tilbake i Trondheim. Rett før jul i 2015 fikk han beskjed om at anken i brasiliansk høyesterett var avvist, og at tiden var inne for å sone.

Birkeland reiste fra landet og sin dom på ni og et halvt år fengsel.

– Vil bare restarte livet mitt

– Jeg er dømt på feilaktige opplysninger fra Økokrim. Jeg har i lang tid forsøkte å få Økokrim til å tilføre de riktige opplysningene i saken, uten å lykkes så langt, sier Birkeland til ABC Nyheter.

Arvid Birkeland og flere nordmenn ble fengslet under storaksjonen «Operasjon Paradis» i Natal i Brasil. Her er er bilde fra stranden i Natal tilbake i 2009. Foto: Ole Peder Giæver / ABC Nyheter

Han omtaler norske myndigheters innsats som «katastrofal».

– Alt jeg eier er tatt i beslag, men jeg måtte bare komme meg ut av landet. Det eneste jeg vil er å restarte livet mitt og bare få tilbake det som er mitt.

Birkeland sier han ikke har noen hevntanker, og er overbevist om at Økokrim og norske myndigheter er klar over feilene de har gjort.

– Min advokat i Brasil sier dokumentene ikke er kommet frem til riktig instans. Det er en ekkel situasjon for norske myndigheter. Blir jeg frikjent har de et kjempeproblem, sender de dokumentene har de et problem fordi det beviser at de har send uriktig informasjon, sier Birkeland.

Regjeringen vil ikke gjøre mer

ABC Nyheter har vært i kontakt med Justis- og beredskapdepartementet. De hevder rapporten er kommet frem til rett instans og vil ikke foreta seg mer i saken.

– Rapporten ble oversatt og sendt til Brasil i 2014. Justis- og beredskapsdepartementet har tidligere fått bekreftet av Norges ambassade i Brasil at den kom frem til rett instans, skriver kommunikasjonsavdelingen i departementet i en e-post til ABC Nyheter.

– Rapporten er ikke blitt en del av rettsprosessen i Brasil, blir det aktuelt å sende rapporten igjen?

– Nei, vi har fått bekreftet av Norges ambassade i Brasil at rapporten har kommet frem til rett instans.

– Hvorfor implementeres ikke rapporten og bekreftelsen i rettspapirene når den er kommet frem til rett instans?

– Det spørsmålet kan ikke Justis- og beredskapsdepartementet svare på. Spørsmålet må rettes til brasilianske myndigheter.

Birkeland reagerer sterkt på at departementet sier de har sendt dokumenter til Brasil.

– Sendt hva? Vi har ikke fått dokumentasjon på verken hva eller hvor det er sendt noe, sier Birkeland.

Solberg ba Stoltenberg-regjeringen gripe inn

2009: Erna Solberg fra Høyre (tv) og daværende statsminister Jens Stoltenberg i vandrehallen på Stortinget. Den gang ba Solberg regjeringen gripe inn i Birkeland-saken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Høyre og Fremskrittspartiet jobbet iherdig for å få Stoltenberg-regjeringen til å renvaske Arvid Birkeland da han fremdeles var i Brasil.

I et brev til daværende justisminister Knut Storberget (Ap) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), skrev Erna Solberg at «det virker som om Økokrim er mest opptatt av at de har fulgt prosedyrene. Fokuset bør være at en endelig dom faller på riktig grunnlag».

– De kan sørge for at de riktige dokumentene, sett fra norsk side, er de som blir brukt i rettssaken, sa Erna Solberg til NRK i 2009.

Arvid Birkeland er forundret over at statsministeren og regjeringspartiene ikke har ryddet opp i en sak de kalte for en «Kafka-prosess» i opposisjon.

– Dette må oppleves som en Kafka-prosess. Det kan være at noen har gjort feil og ønsker å dekke det, eller at det ikke fins vilje til å rydde opp etter seg. Politikere og ministere må nå skjære igjennom i denne saken, sa Solberg til NRK i 2009.

Den gang så ikke Høyre-lederen noe problem med å få dokumentet frem.

– Jeg synes norske myndigheter skal anstrenge seg litt mer for å sikre at ikke feil opplysninger i første omgang leder til at mennesker som kan være uskyldige, blir dømt i et annet land.

ABC Nyheter har forsøkt å få en kommentar fra Erna Solberg, men statsministerens kontor har ikke besvart henvendelsen.

Per Sandberg var leder i justiskomiteen da han i 2010 engasjerte seg sterkt i saken.

Statsråd Per Sandberg engasjerte seg sterkt i Birkeland-saken da han var leder i justiskomiteen på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Her må vi bruke de mulighetene vi har på Stortinget i forhold til å tvinge Økokrim og justisministeren til å ta de nødvendige initiativ og grep for å hjelpe disse norske statsborgerne i Brasil, sa Sandberg til NRK.

– Siden jeg ble leder i justiskomiteen har jeg arbeidet med denne saken. Jeg har flere møter med Økokrim og justisministeren, men det skjer ingenting.

Per Sandberg blir statsråd i Justis- og beredskapsdepartementet 5. mars.

Les saken: Sandberg overtar for Listhaug

Stikk til Eirik Jensen

Eirik Jensen leder «Operasjon Nemesis» – oppkalt etter den greske ånden for guddommelig gjengjeldelse. Aksjonen rammet B-gjengen knallhardt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Samtidig som Birkeland jobber for å renvaske seg selv, er mannen som arbeidet med brasilianske politimyndigheter i Natal i 2007, Eirik Jensen, siktet for grov korrupsjon.

Arrestasjonen av Birkeland og flere andre nordmenn var samordnet med norsk politi gjennom Operasjon Nemesis der målet var den såkalte B-gjengen.

Birkeland kommer med et stikk til den korrupsjonssiktede eks-politimannen Eirik Jensen.

– Har han vært skikket til jobben sin? Har han hatt rett og slett hatt frie tøyler i jakten på B-gjengen og forårsaket at jeg ble dømt feilaktig?

– Har han selv noen gang tenkt over hva han da satte i gang for andre familier, og tenkte han noen gang på hvilke katastrofale konsekvenser det måtte få for mennesker han visste hadde investert legale midler i turistparadiset? spør Birkeland.

Eirik Jensen har gjennom sin advokat John Christian Elden fått anledning til å kommentere saken.

Les også: Politispaner mistenkte Eirik Jensen i nesten 20 år

Les også: Elden mener press mot Cappelen kan ligge bak saken mot Jensen

Operasjon Paradis

* Politiet i Oslo pågrep onsdag 9. mai 2007 medlemmer av den kriminelle B-gjengen og deres hjelpere. Til sammen 18 personer ble pågrepet, elleve av dem fra Rasool-familien. Aksjonen fikk navn Operasjon Nemesis.

* Samtidig slo føderalt politi i Natal i Brasil til mot flere enkeltpersoner og selskaper eiet og drevet av nordmenn. Elleve personer, både nordmenn og brasilianere, ble pågrepet i aksjonen, som fikk navnet Operasjon Paradis. En av de som ble pågrepet var Arvid Birkeland.

* Mistanken gikk ut på at 500 svarte millioner kunne være hvitvasket gjennom blant annet investeringer i leiligheter i Natal i Brasil.

* Birkeland blir dømt i to rettinstanser i Brasil. Anklagene var basert på en foreløpig rapport fra norske Økokrim, som viste seg å være mangelfull.

* I 2010 innrømmer Økokrim at de ikke har noen bevis mot Birkeland.

* Arvid Birkeland har klaget til Sivilombudsmannen på saksbehandlingen. Sivilombudsmannen fant ikke grunn til å kritisere Økokrims behandling av saken.

* Kjente norske politikere engasjerer seg i saken. Daværende leder av justiskomiteen, Per Sandberg, uttalte i 2010 at «Økokrim må tvinges til å hjelpe Arvid Birkeland i Brasil». Erna Solberg kalte saken en Kafka-prosess.

* I 2014 hevder Justis- og beredskapdepartementet at de sender en rapport fra Økokrim som viser at pengene Birkeland investerte i Brasil trolig stammer fra lovlig virksomhet.

* I 2015 reiser Birkeland til Norge for å renvaske seg.

Kilde: NTB, NRK

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:00 Minst 40 døde i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Ny pågripelse i cyanid-saken13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Canada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Litauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20 UNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14 Barnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56 Nicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24 Trump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35 Bolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21 Ni stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20 Rapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52 DNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20 Ruud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15 Politisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40 Lyon tok første stikk i den norske duellen22:28 Romas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24 Fire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06 Skuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47 Marerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37 Mann stukket ned i Oslo20:31 Hytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54 Trump med krass brexit-kritikk av May19:33 Ingen rentehevinger i vente i USA i år19:26 – Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04 Aksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57 Kvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42 EPP suspenderer Orbáns parti18:35 Fant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29 Brosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23 Norwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent18:01 Eldre mann drakk champagne mens han kjørte bil17:28 Husdøra til Wara var åpen kort tid før bilbrannen ble oppdaget17:14 EU stiller ultimatum til britene17:07 Ap: Sørgelig at regjeringen går bort fra eggdonasjon og enslig befruktning16:49 Utfordrer Ap på fri arbeidsinnvandring16:34 Trafikkulykke i Molde – to til sykehus16:19 Selnæs tilbakeviser tøffe påstander etter klubbyttet15:55 Stortingsflertall for endringer i bioteknologiloven15:55 Pogba vil at Solskjær blir i klubben15:47 KappAhl legger ned butikker etter fallende resultater15:27 HRS: To personer tatt av snøskred i Lofoten15:23 Italiensk sjåfør bortførte skolebarn og satte fyr på bussen sin15:15 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Valdres15:14 Karadzic må sone resten av livet i fengsel15:09 Frikjent for å ha leid torpedoer mot dommer15:05 PFU-medlem til frontalangrep på Dagbladet14:19 I dag kan ungarske Fidesz bli kastet ut
Siste nytt
15:00VerdenMinst 40 døde i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeNy pågripelse i cyanid-saken13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenCanada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeLitauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20VerdenUNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14NorgeBarnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56VerdenNicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24VerdenTrump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35PolitikkBolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23NorgeKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21PolitikkNi stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20VerdenRapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52NorgeDNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20SportRuud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15VerdenPolitisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40SportLyon tok første stikk i den norske duellen22:28NorgeRomas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24NorgeFire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06PolitikkSkuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47SportMarerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42PolitikkKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37NorgeMann stukket ned i Oslo20:31NorgeHytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54PolitikkTrump med krass brexit-kritikk av May19:33VerdenIngen rentehevinger i vente i USA i år19:26Penger– Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04NorgeAksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57NorgeKvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42PolitikkEPP suspenderer Orbáns parti18:35VerdenFant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29NorgeBrosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23PengerNorwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent18:01NorgeEldre mann drakk champagne mens han kjørte bil17:28PolitikkHusdøra til Wara var åpen kort tid før bilbrannen ble oppdaget17:14PolitikkEU stiller ultimatum til britene17:07PolitikkAp: Sørgelig at regjeringen går bort fra eggdonasjon og enslig befruktning16:49PolitikkUtfordrer Ap på fri arbeidsinnvandring16:34NorgeTrafikkulykke i Molde – to til sykehus16:19SportSelnæs tilbakeviser tøffe påstander etter klubbyttet15:55PolitikkStortingsflertall for endringer i bioteknologiloven15:55SportPogba vil at Solskjær blir i klubben15:47PengerKappAhl legger ned butikker etter fallende resultater15:27NorgeHRS: To personer tatt av snøskred i Lofoten15:23VerdenItaliensk sjåfør bortførte skolebarn og satte fyr på bussen sin15:15NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Valdres15:14VerdenKaradzic må sone resten av livet i fengsel15:09NorgeFrikjent for å ha leid torpedoer mot dommer15:05KulturPFU-medlem til frontalangrep på Dagbladet14:19PolitikkI dag kan ungarske Fidesz bli kastet ut
Populært