Lurer på om Solhjell og Isaksen har våknet

Christian Tybring-Gjedde (Frp) lurer på hva det er som gjør at Høyre og SV nå vil begrave multikulturalismen.
Christian Tybring-Gjedde (Frp) lurer på hva det er som gjør at Høyre og SV nå vil begrave multikulturalismen.

Christian Tybring-Gjedde lurer på om Høyre og SV har våknet fra sin «drøm fra Disneyland».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gårsdagens Dagsavisen slo Bård Vegar Solhjell (SV) fast at multikulturalismen er død, og fulgte med det opp Høyres Torbjørn Røe Isaksen, som ville ta et oppgjør med berøringsangsten han mener har gjort at mange har sett bort fra kultur i integreringsdebatten.

Fikk pepper

Den berøringsangsten kjenner ikke Christian Tybring-Gjedde (Frp) seg igjen i.

– Etter kronikken «Drøm fra Disneyland» fikk jeg høre at denne typen retorikk kunne bidra til terror og massedrap, nå kommer de to fra eliten og snakker om nasjonal identitet og kultur, som om det er noe nytt. Det er så drøyt. Dette oppfatter jeg som et lite forsøk på å bli med på toget før det forlater perrongen, sier han.

– Oppfatter du at de er enig med deg?

– De snakker i hvert fall også om hvordan et flerkulturelt samfunn ikke vil fungere, selv om de begge har vært forkjempere for multikulturalismen, sier Tybring-Gjedde.

Les også: – Multikulturalismen er død

Rive opp

Nasjonal kultur er avgjørende for å skape fellesskap og norsk identitet, mener han.

– Verden blir aldri et FN i miniatyr uansett hvor mange ganger det gjentas.

– De som kommer hit må rive opp røtter fra sitt opprinnelsesland, og plante dem i Norge. Det kan være krevende, men inngår i en totalitet. De har fått anledning til å bo i Norge og får tilgang til alle våre goder, da må de oppfylle sin del av avtalen; nemlig tilpasse norsk kultur og bli en del av oss. Vår jobb er å invitere de som kommer hit inn i den norske kulturen. Det er den enste måten man kan skape fellesskapog nasjonal identitet på, mener Frp-politikeren.

Les også: Torbjørn Røe Isaksen: – Det er viktig å være bekymret for hvordan norsk kultur kan påvirkes av høy innvandring

Saken er først publisert på Dagsavisen.no

Personvernpolicy