Regjeringen vil utjevne forskjeller i eldreomsorgen med ny reform

Finansminister Siv Jensen (Frp), statsminister Erna Solberg (H) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) presenterte fredag regjeringens arbeid med en ny reform for eldre.
Finansminister Siv Jensen (Frp), statsminister Erna Solberg (H) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) presenterte fredag regjeringens arbeid med en ny reform for eldre. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen ber kommuner og organisasjoner bidra til å lage en kvalitetsreform for eldreomsorgen. Det er ikke nødvendigvis en reform som trengs, lyder svaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi tviler sterkt på at enda en stortingsmelding er det mest målrettede nye tiltaket regjeringen kan komme med for å løfte eldreomsorgen videre rundt om i kommunene, sier leder Gunn Marit Helgesen i KS.

Kommunenes organisasjon vil selvsagt bidra, men mener kunnskapen om de store utfordringene i eldreomsorgen allerede er der. KS ber regjeringen satse på tiltakene kommunene selv ønsker støtte til, som digitalisering og teknologi.

-Jeg tror ikke svaret er å gjøre enda mer av det vi allerede gjør og bare bevilge mer penger og ansette flere folk. Det er det vi har gjort til nå og det har ikke ført til tilstrekkelige endringer. Men det betyr ikke at vi skal stoppe å bevilge mer penger og ansette flere folk sier helseminister Bent Høie (H).

Hele tre regjeringsmedlemmer med statsminister Erna Solberg (H) i spissen lanserte fredag ikke en reform, men en prosess som skal ende med en reform. Også finansminister og Frp-leder Siv Jensen (Frp) var til stede.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En gledens dag

Målet er å jevne ut ulikheter mellom kommunene og at gode prøveprosjekter om alt fra mat og medisinbruk til aktiviteter skal bli til bedre tilbud til alle eldre.

– Dette er en gledens dag. I løpet av relativt kort tid kommer vi til å få en kraftig bedring av eldreomsorgen over hele landet, lover Jensen.

Fagforbundet finner det på sin plass å minne om at det er valgkamp.

– Her er det mange gode ønsker, men lite nytt. Dette er jo langt fram og de forplikter seg ikke i inneværende periode, sier Iren Luther, nestleder i seksjon for helse og sosial.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erik Kollerud leder Delta, som organiserer helsefagarbeidere, aktivitører og institusjonskokker, er glad for at regjeringen vil lytte til flere yrkesgrupper enn sykepleiere og leger i prosessen. Han mener imidlertid det også trengs mer ressurser for å få til en kvalitetsendring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir banalt når Siv Jensen drar fram at hun har fått treretters meny på sykehjem. Skal du lage en god treretters trengs det høyere kompetanse, kanskje et kjøkken i nærheten og flere kokker. Det er klart det handler om penger også, sier han.

Statsministeren sier det vil trengs flere ansatte fordi det blir flere eldre, men vil heller snakke om bedre ressursbruk en kostnader. God rehabilitering kan for eksempel bety at en ikke trenger hjemmehjelp.

– Det kan være noen av disse tilbudene vil koste noe, men du kan ikke si nå ved begynnelsen at dette vil koste mye mer penger, sier hun.

Verken hun eller Høie vil umiddelbart slå fast at reformen vil bety flere statlige standarder og nasjonale krav til kommunenes tilbud.

Stolt Jensen

Jensen avviser at reformplanen er en erkjennelse av at Fremskrittspartiet ikke har lyktes med sin hjertesak når de først kom i regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er stolt av det vi har fått gjennomført så langt i perioden, sier hun og mener reformen bygger videre på dette.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er imidlertid ikke imponert over regjeringens eldreinnsats.

– Etter nesten fire år med feilslåtte satsinger og lite ressurser kommer Høyre og Frp på tampen av sin regjeringsperiode med løfter det dessverre ikke kan festes mye lit til, sier han.

Han mener regjeringen har lyttet for lite til kommunene til nå og brukt tid på små, men ressurskrevende pilotprosjekter framfor bedre tjenester til de eldre.