SV etterlyser Trump-kritikk fra Brende

Utenriksminister Børge Brende (H) møtte onsdag sin amerikanske kollega Rex Tillerson (t.h.) i Washington.
Utenriksminister Børge Brende (H) møtte onsdag sin amerikanske kollega Rex Tillerson (t.h.) i Washington. Foto: Cliff Owen / AP

Utenriksminister Børge Brendes oppgave er ikke å koseprate med det stadig mer ytterliggående Trump-regimet, mener SV-leder Audun Lysbakken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er sterkt kritisk til signalene som kom etter møtet mellom Brende (H) og USAs utenriksminister Rex Tillerson onsdag.

– I Norge har representanter for de fleste partier kritisert den nye amerikanske regjeringen, og folk er urolige for retningen USA tar. Lar Brende virkelig være å snakke høyt og tydelig om dette når han drar til Washington? I så fall kan han like gjerne holde seg hjemme, sier Lysbakken til NTB.

Brende kunne fortelle om et "veldig godt og substansielt møte" med den tidligere Exxon-sjefen som nå er blitt utenriksminister i president Donald Trumps regjering.

"Spesielt og nært"

Tillerson understreket ifølge Brende viktigheten av "det nære og gode samarbeidet" mellom de to landene, og de to diskuterte en rekke internasjonale spørsmål.

– Tillerson sa at han åpnet for å møte Norge så tidlig på grunn av det helt spesielle og nære forholdet mellom landene, sa Brende.

Overfor VG beskrev han møtet som "varmt og åpenhjertig".

– Vi trenger ikke en "varm tone" fra vår regjering nå, vi trenger en tydelig og kritisk stemme. Forsikringene om at dette går "svært godt" gjør meg bekymret for at regjeringen tier stille om norsk kritikk av Trump når Brende er på tur til Washington, sier Lysbakken.

Les også: Brende: – Godt møte med Tillerson

– Hvor blir kritikken av?

Det har ikke manglet på kontroversielle forslag fra Trump-administrasjonen i de få ukene som er gått siden innsettelsen. Lysbakken viser blant annet til innreiseforbudet som ble rettet mot borgere fra sju hovedsakelig muslimske land, kutt i FNs budsjetter og angrepet på bistand og helsehjelp til kvinner.

– Brendes oppgave er ikke å koseprate med det stadig mer ytterliggående regimet til Trump. Det er å stå opp for de verdiene og de menneskene som trues av denne politikken, sier Lysbakken.

Han mener Brende heller enn å være en av de europeiske lederne som tar avstand fra Trump, gjør det han kan for å få det til å virke som om ingenting er forandret.

– Vi vet ikke hva som ble sagt i møtet, men vi vet hva Brende har ønsket å formidle derfra. Det er at alt er som før, sier SV-lederen.

– Utrolig viktig

USA er Norges viktigste allierte, men flere av Trumps uttalelser har skapt tvil langt inn i NATO om hvorvidt amerikanerne føler seg like forpliktet overfor alliansen som tidligere.

Også presidentens negative uttalelser om internasjonal frihandel har fått alarmen til å gå i mange europeiske land.

– Det er utrolig viktig for Norge å ha et godt forhold til USA, som er vår viktigste allierte på det sikkerhetspolitiske området. Det gode forholdet ble bekreftet i dette møtet, sa Brende til VG onsdag.

Les også: Rapport: Norge bidrar med 470.000 jobber i USA

Personvernpolicy