SV-veteran vil ha selvbestemt abort til uke 16

Kvinnene skal fortsatt få gode medisinske vurderinger, men beslutningen om det skal foretas abort, bør ligge hos kvinnen, enten det er i uke 12 eller uke 22, sier Karin Andersen fra SV.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Kvinnene skal fortsatt få gode medisinske vurderinger, men beslutningen om det skal foretas abort, bør ligge hos kvinnen, enten det er i uke 12 eller uke 22, sier Karin Andersen fra SV.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

SVs Karin Andersen sa torsdag til Vårt Land at hun vil at kvinner skal ha rett til selvbestemt abort fram til 22. uke. SV mener saken er en misforståelse. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Kvinnene skal fortsatt få gode medisinske vurderinger, men beslutningen om det skal foretas abort, bør ligge hos kvinnen, enten det er i uke 12 eller uke 22, sa SV-veteran og stortingspolitiker Karin Andersen til Vårt Land.

Politisk redaktør Berit Aalborg i Vårt Land sier til NTB at saken var gjennomlest av Karin Andersen før den kom på trykk, og at sitatet var godkjent av henne. Det bekrefter SVs kommunikasjonssjef Siri Gjørtz, som beklager det hun kaller en misforståelse.

SV: – Vår feil

– Det er vår feil at dette sitatet har blitt godkjent. Sitatet er ikke representativt for hva Karin faktisk mener og trodde hun uttalte seg om, sier Gjørtz til NTB.

– Hun har ikke ment at det skal skje noen endringer mellom uke 16 og uke 22. Der er det kun medisinske grunner som gjør at man skal få innvilget abort, sier hun.

– Når det gjelder sitatsjekken hos Vårt Land, så har Karin dessverre ikke fanget opp at denne feilen har forplantet seg. Dette skyldes uheldige omstendigheter, sier Gjørtz.

I januar skrev Vårt Land at SV har fjernet punktet om "å sikre kvinner rett til selvbestemt abort inntil 16. svangerskapsuke" i sitt siste programutkast. Fjerningen av dette punktet var basert på en misforståelse, ifølge Karin Andersen.

– For å rette opp i dette har programkomitéleder Snorre Valen lagt inn forslag om å fjerne abortnemndene. Det støtter jeg, sier Andersen.

Færre aborter

I dag kan norske kvinner selv bestemme om de vil avbryte svangerskapet i løpet av de 12 første ukene. Etter dette må man søke om abort hos en abortnemnd. Abortnemndene kan i spesielle tilfeller, og om det er tungtveiende medisinske grunner til det, innvilge abort fram til 22. svangerskapsuke. Etter dette er fostre ofte levedyktige.

Aborttallene i Norge har falt de siste årene, og i 2015 ble det utført 14.000 aborter her i landet. Åtte av ti aborter utføres før uke ni. Omkring 600 svangerskapsavbrudd ble utført etter nemndbehandling, altså etter uke 12, viser de siste tallene fra Abortregisteret.

Personvernpolicy