Juncker tegner opp fem scenarioer for EU

Jean-Claude Juncker er EU-kommisjonens president.
Jean-Claude Juncker er EU-kommisjonens president. Foto: Olivier Matthys / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker ser for seg både sterkt begrenset samarbeid og full fart mot føderalisme som mulige veier videre for EU. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Juncker la onsdag fram en såkalt hvitebok om Europas framtid. Der beskriver han fem ulike scenarioer for hvordan EU kan utvikle seg fram mot 2025.

Junckers håp er at dokumentet skal inspirere de gjenværende 27 medlemslandene til å sette i gang en bred diskusjon om veien videre når Storbritannia går ut av EU.

– Dette er starten på prosessen, ikke slutten. Jeg håper nå på en ærlig og bred debatt, sier han.

Les også: Juncker sier brexit får en "heftig" pris

Fem alternativer

De fem scenarioene beskriver ulike ambisjonsnivåer for EU:

* Fortsette som før: Det første scenarioet er at de 27 gjenværende medlemslandene holder kursen. Det krever at EU leverer bedre og unngår å love for mye, advarer Juncker.

* Det indre marked og ingenting annet: Her ser Juncker for seg at EU konsentrerer seg om det økonomiske samarbeidet og nedprioriterer fellesløsninger i saker som innvandring, sikkerhet og forsvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* De som vil mer, gjør mer: EU fortsetter i ulike hastigheter, slik at grupper av medlemsland som ønsker å samarbeide mer på bestemte områder, får anledning til det.

* Gjøre mindre mer effektivt: EU strammer inn og konsentrerer seg om et begrenset antall saker som blinkes ut som spesielt viktige.

* Gjøre mye mer sammen: EU setter alle kluter til for en europeisk føderasjon.

Les også: Juncker tar ikke gjenvalg

Toppmøte i Roma

Kommissærene la siste hånd på den 32 sider lange hviteboka tirsdag kveld. Den ble presentert i EU-parlamentet onsdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dokumentet er en del av forberedelsene til det uformelle toppmøtet som EU skal holde i Roma 25. mars for å markere 60-årsdagen til Romatraktaten, som ble starten på Det europeiske økonomiske fellesskap (EØF).

Stats- og regjeringssjefene i de 27 landene som blir igjen i EU, arbeider parallelt med en egen erklæring om EUs framtid. Den ventes å bli betydelig kortere enn Junckers hvitebok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tvil om innsatsviljen

Anonymt har flere EU-diplomater forsøkt å dempe forventningene til hva som kan komme ut av prosessen.

I mange medlemsland er appetitten på ambisiøse nye EU-prosjekter svært mager. EUs budsjetter kan dessuten stå foran dype kutt når Storbritannia trekker seg ut, noe som kan tvinge Brussel inn på en langt mer moderat kurs.

I hviteboka inviterer Juncker nå til en åpen diskusjon som etter planen skal kulminere i en erklæring på EU-toppmøtet i desember i år. Håpet er å få på plass en handlingsplan før neste valg til EU-parlamentet. Det holdes i juni 2019.