Meny

Kjente, men dempede toner fra Trump

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Donald Trump holdt sin første tale til Kongressen, snakket han i en time om kjente temaer, men tonen og stilen var mer dempet enn vi har vært vant til.

Trump holdt seg til manus under så godt som hele den timen talen til de to kamrene varte, og selv slipset var mer dempet enn det karakteristisk røde han er kjent for.

Presidenten trakk historiske linjer helt tilbake til grunnleggelsen av USA og snakket om den fakkelen hver generasjon har gitt videre til den neste.

– Nå er det vi som bærer den, og vi skal bruke den til å lyse opp verden, sa Trump, men i likhet med innsettelsestalen, bar tirsdagens tale preg av at USA kommer først.

Les også: Trump vil prioritere de best kvalifiserte innvandrerne

Trump med flere helseløfter

USA-ekspert: – Den beste talen Trump har holdt

USA-ekspert Svein Melby mener at Donald Trump har holdt sin beste tale til nå. Men det politiske budskapet er det samme: USA kommer først.

Seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby. Foto: IFS.

Ifølge Melby viser talen at Trump står fast på at USA ikke har noe spesielt ansvar for verden. Dette er et markant brudd med USAs tidligere selvforståelse: At det har vært viktig for USA å fremme liberale verdier og demokrati i verden. Trump har en helt annen vurdering, framholder Melby, som er forsker ved Institutt for forsvarsstudier.

– Trump bryter her med en lang tradisjon. Han prater mye om at det i mange tiår er brukt ressurser på internasjonale engasjementer, og at dette har gått på bekostning av den amerikanske middelklassen og bygging av infrastruktur. Han mener at USA først og fremst må tenke på seg selv, og han har et annet syn på hva som er USAs interesser enn presidentene før ham, sier Melby, som understreker at også Trumps forgjengere primært var opptatt av USAs interesser.

Forskeren er ikke enig med dem som tror at Trumps politiske karriere vil bli kort.

– Det er klokt å ta både politikken hans og Trump på alvor. Han kommer til å være en markant skikkelse i amerikanske politikk i flere år framover, sier Svein Melby.

Vil fortsatt reversere helsereform

Han var innom kjente temaer som helsereform og gjentok angrepet på helsereformen til forgjengeren Barack Obama.

– I kveld ber jeg Kongressen forkaste og erstatte Obamacare med reformer som gir flere valg, bedre tilgang, lavere kostnader og samtidig bedre helsetjenester, sa Trump.

Også løfter om å styrke forsvaret ble gjentatt. Det samme gjelder amerikansk økonomi som skal løftes fram med blant annet skattereform og i større grad skal skjermes mot konkurranse utenfra.

– Vi må konkurrere på like vilkår. I dag legger mange land på høy toll når vi sender våre produkter dit, mens vi har lite eller ingen toll på import hit.

Les også: Trump tok til orde for foreldreperm og kvinnehelse

Trump: – Byggingen av muren starter snart

CNN-måling: Trumps tale godt mottatt

Foto: Pool / Reuters

78 prosent av dem som fulgte talen til Donald Trump sier de reagerte svært eller litt positivt på det de så, melder CNN.

Tallet kommer fram i en måling TV-kanalen har gjort sammen med meningsmålingsinstituttet ORC rett etter at president Trump talte i en time til Kongressen.

Flere analytikere påpeker at den fortsatt forholdsvis ferske presidenten har grunn til å være svært fornøyd med det resultatet.

CNNs politiske senioranalytiker Stephen Moore sammenligner det med målinger som viser at bare litt over halvparten så mange – rundt 44 prosent – er fornøyd med jobben Trump gjør.

Les også: Trump fordømte hat og ondskap

CNN-kilde: Trump ser Nord-Korea som største trussel

Mer optimistisk

69 prosent sier talen gjør dem mer optimistiske med tanke på hvilken retning landet tar. Like mange mener Trumps politikk vil være bra for landet. Rett før talen var det tallet 58 prosent.

Politisk direktør David Chalian i TV-kanalen sier både George W. Bush og Barack Obama gjorde det noe bedre etter at de holdt sine første taler til en samlet Kongress, men at Trump ikke ligger langt bak.

– Det er i samme størrelsesorden, og det er et veldig bra tall for Trump. Vi vet at han før dette hadde en historisk lav oppslutning, og han er en polariserende president. Dette er riktig bra for ham, sier Chalian.

Les også: Trump åpner opp for å gi lovlig opphold til ulovlige innvandrere

Trump fjerner Obamas beskyttelse av vannkilder

Ny innvandringspolitikk

Som en del av styrkingen av arbeidsmarkedet, tok han også til orde for omfattende endringer i innvandringspolitikken og prioritering av de best kvalifiserte innvandrerne.

–Jeg tror det er mulig å få til en reell og positiv immigrasjonsreform, så lenge vi kan fokusere på følgende mål: å gjøre jobbene og lønningene til amerikanere bedre, å styrke landets nasjonale sikkerhet og å gjenopprette respekten for loven.

Trump sa videre at dagens system med "ufaglært" lovlig innvandring ikke makter å beskytte arbeidere, og viste til praksisen i Canada og Australia.

–Det er et grunnprinsipp at de som ber om å få komme inn i et land bør kunne forsørge seg selv og familien.

Les også: Forsøk på å tvinge Trump til å vise selvangivelsen stanset

Trump «tar æren» for Oscar-tabbe

–Klar til å ta ledelsen

Foto: Jim Lo Scalzo / Pool / EPA

Også forsvaret og politiet fikk oppmerksomhet som viktige institusjoner og de modigste representantene for et USA som Trump fortsatt vil gjenreise til fordums storhet, slik han terpet på gjennom valgkampen i fjor.

– Vi skriver et nytt kapittel om amerikansk storhet, en ny bølge av stolthet skyller over landet. Den amerikanske ånden har fått fornyet styrke, og våre allierte vil se at USA igjen er klare til å ta ledelsen.

Til slutt tegnet Trump et bilde av en rik amerikansk fremtid preget av nye oppdagelser og oppfinnelser. Et USA med arbeid, fred og trygghet, med rom for håp og drømmer.

– Tiden for å tenke smått er over. Tiden for smålig kjekling er bak oss. Jeg ber alle om bli med meg i å drømme stort og dristig på landets vegne, sa presidenten før han avsluttet med de tradisjonelle ordene: Gud velsigne dere og Gud velsigne De forente stater.

Les også: Regjeringskilder: Trump vil satse på forsvar i nytt budsjett

Trump trapper opp krigen mot mediene

Populært