Han kan vippe Merkel av tronen

<p>Det nye fjeset Martin Schulz eller velkjente Angela Merkel? Det kan bli valget i høstens valg i Tyskland.</p>
Det nye fjeset Martin Schulz eller velkjente Angela Merkel? Det kan bli valget i høstens valg i Tyskland. Foto: Cedric Joubert / AP

Sosialdemokratenes Martin Schulz lager spenning i den tyske valgkampen. Men kan han vippe Merkel av tronen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tyske sosialdemokratene har fått kraftig vind i seilene etter at Martin Schulz lanserte sitt kandidatur til å bli ny tysk kansler for en måned siden. Schulz er den første reelle utfordreren til kansler Angela Merkel på veldig mange år.

Tyskland-kjenner Kate Hansen-Bundt i Den norske Atlanterhavskomité mener mye av Schulz’ plutselige popularitet handler om at han er et nytt fjes i tysk politikk.

– I tillegg er velgerne trolig litt trette av Merkel som har sittet som kansler i 12 år, sier Bundt, og understreker samtidig at det viktig å huske på at det er langt fram til valget.

Tyskerne går ikke til valg før i september. Mye kan skje før det og det er umulig å si hvorvidt Schulz’ boost kan holde hele løpet ut.

Les også: Merkel stiller til gjenvalg

For sterkt EU

Schulz’ kandidatur har uansett sørget for å få opp temperaturen i den tyske valgkampen. Han har løftet det sosialdemokratiske partiet SPD til høyder det ikke har sett på rundt 20 år, skriver tyske medier.

Schulz har greid å mobilisere sofavelgerne og de unge. Han stjeler også velgere fra innvandringsmotstanderne i partiet Alternativ for Tyskland (AfD). Han kommer rett fra jobben som president for EU-parlamentet og har hatt nesten hele sin politiske karriere i Brussel. Likevel oppfattes han som en anti-elite-kandidat og nykommer. Tyske medier kaller ham en populist. Men i motsetning til populister i andre europeiske land, kjemper Schulz for et sterkt EU.

At EU står så sterkt hos tyske velgere handler om Tysklands historie, sier Kate Hansen Bundt.

– Tyskere i dag er oppdratt til at nasjonalstaten førte til to kriger og Holocaust. Oppfatningen i hele etterkrigsperioden har vært at Tyskland er helt avhengig av EU. EU har vært veien tilbake til det gode internasjonale selskap og kraftig økonomisk vekst. Det skal man ikke undervurdere, sier hun.

Schulz skiller seg også ut blant tyske toppolitikere ved at han ikke har høyere utdanning, skriver Der Spiegel. Det er uvanlig i Tyskland der det nærmest går inflasjon i doktorgrader blant samfunnstoppene. Merkel har en doktorgrad i kjemi fra tidligere Øst-Tyskland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Trygg eller ny

Angela Merkel ble kansler første gang i 2005 og har allerede blitt gjenvalgt to ganger. Da hun i fjor høst annonserte at hun stiller igjen, hadde ryktene allerede gått en stund. Det lå i kortene, Merkel har ingen reelle utfordrere i eget parti. Hun er det trygge valget. Spørsmålet er om velgerne vil ha trygt eller nytt.

I en meningsmåling søndag svarte nesten 44 prosent at de vil ha Schulz som ny kansler, mens 38 prosent vil ha Merkel, ifølge Der Spiegel.

Sosialdemokratene sitter siden 2013 i regjering med Merkels konservative parti CDU. Fram til Schulz dukket opp har partiet ligget lavt på meningsmålingene og gjort rekorddårlige lokale valg de siste to årene.

SPD satt også i en såkalt storkoalisjon med CDU i Merkels første regjeringsperiode. Det er typisk at det er juniorpartiet som taper på regjeringskoalisjoner. Det vil derfor være oppsiktsvekkende om Schulz kan motvirke denne effekten i høstens valg.

Les også: Mektige Merkel alene i Europa

Mulig regjeringsskifte

Til sammen sitter regjeringspartiene på om lag 80 prosent av setene i nasjonalforsamlingen. Det har lagt opposisjonen nærmest død. Om SPD skulle vinne valget er det gode sjanser for regjeringsskifte. Velgerne til både ytre venstrepartiet Linke og miljøpartiet De grønne støtter Schulz, skriver Der Spiegel. Velgerne til det liberale partiet Fridemokratene, som røk ut av Bundestag i 2013, stiller seg derimot bak Merkel.

Bundt håper det kommende valget kan bidra til økt politisk debatt i Tyskland.

– Jeg håper det kommer klarere konfliktlinjer tilbake i det partipolitiske spillet. Det kan skje ved at Fridemokratene kommer inn i Bundestag igjen, eller at sosialdemokratene greier å lage en koalisjon på venstresiden, sier hun.

Tysklands høye sperregrense gjør at en høy andel velgere ender opp med å stemme på partier som ikke kommer inn i Bundestag.

– Mange føler at ingen politikere representerer dem. Det kan bli et demokratisk problem, sier Bundt.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Les også: Hatkriminalitet i Tyskland: Daglig er det ti voldelige angrep på migranter og asylanter

Personvernpolicy