Solberg gir smakebiter fra Nasjonal transportplan

Nasjonal transportplan står på agendaen når statsminister Erna Solberg holder pressekonferanse i Bergen tirsdag.
Nasjonal transportplan står på agendaen når statsminister Erna Solberg holder pressekonferanse i Bergen tirsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) reiser landet rundt for å presentere nyheter fra Nasjonal transportplan (NTP), men sier hele planen ikke er klar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ventet at regjeringspartiene og samarbeidspartiene ville kunngjøre at de er enige om den omfattende samferdselsplanen i løpet av tirsdagen, men statsministeren avviser overfor NTB at partiene har kommet til enighet.

– Vi er enige om en del ting, men vi er ikke i mål med alle punktene. Selve avtalen vil bli presentert på et senere tidspunkt, sier Solberg over telefon fra Bodø, hvor hun tirsdag morgen kunne gi bodøværingene den gledelige beskjeden om at byen får bevilget 2,4 milliarder kroner til en ny flyplass i NTP.

– Dette er en milepæl for Bodø og Norges mest spennende samferdselsprosjekt, sier Solberg.

Hun sier hun er glad for å kunne presentere nyheten til byen som i 2012 ble fratatt kampflyplassen sin til fordel for Ørland i Sør-Trøndelag.

– Den gangen gikk stemningen i moll i byen, nedleggelsen innebar den største flyttingen av statlige arbeidsplasser noensinne med over 1.000 arbeidsplasser. Nå gir vi noe tilbake, men det er basert på at man lokalt har utviklet et fantastisk prosjekt. Ved å flytte flyplassen kan vi lage en helt ny bydel, og det vil skape en helt ny byutvikling og en masse positive ringvirkninger for Bodø, sier Solberg til NTB.

Den nye flyplassen skal stå ferdig i 2025, og er ventet å koste mellom 4,5 og 5 milliarder kroner.

Aktuelt: Frp varsler mer bompenger: – Vi har ikke den luksusen de rødgrønne hadde

Samles til pressekonferanse

Senere tirsdag reiser statsministeren videre til Bergen, hvor hun holder pressekonferanse sammen med Helge André Njåstad (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Terje Breivik (V).

Tema for pressekonferansen er planer for samferdselssaker i Hordaland. Ny E16 og jernbane til Stanghelle skal stå på programmet, i tillegg til å bekrefte at man velger ytre trasé for Hordfast, skriver Bergens Tidende.

Solberg sier de borgerlige partiene ønsket å presentere viktige nyheter fra NTP allerede nå selv om ikke hele avtalen er klar.

Hun sier flere nyheter fra NTP vil bli presentert i tiden fremover, men vil ikke anslå når hele planen vil bli presentert samlet. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) har tidligere uttalt at NTP vil bli lagt fram før påske.

Mandag bekreftet flere av partiene at samtalene var inne i aller siste runde, og at en enighet var nært forestående. De fire partienes stortingsgrupper ble hasteinnkalt for å diskutere NTP, og samferdselspolitikerne møttes etterpå for å diskutere de siste innspillene.

MDG-topp: Ønsker heller femdobling av bompenger enn dieselforbud

Lan Marie Berg: – Det er ingen menneskerett å kjøre bil

– Bruker nær 1.000 milliarder

Ifølge TV 2 skal partiene ha blitt enige om å sette av 928,7 milliarder kroner til samferdselsprosjekter over de neste tolv årene. Bevilgningene skal økes med 3,4 milliarder kroner i året de første seks årene, og 2,7 milliarder de siste seks, melder kanalen.

Samtidig begynner flere elementer i NTP å bli kjent. TV 2 melder at regjeringen finansierer halvparten av kostnadene ved en ny T-banetunnel i hovedstaden, samt at det er enighet om en ny Oslo-tunnel for jernbanen. Bergens Tidende skriver at det er enighet om å bygge Stad skipstunnel.

Nasjonal transportplan er en plan som gjelder i tolv år for transport i Norge. Planen revideres hvert fjerde år.

Personvernpolicy