Bush: Trenger svar om Russland-forbindelser

Tidligere president George W. Bush under en tale han holdt i Washington i fjor.
Tidligere president George W. Bush under en tale han holdt i Washington i fjor. Foto: NTB scanpix

Tidligere president George W. Bush sier vi må få svar på hvilke forbindelser Donald Trumps medarbeidere har hatt til Russland. Samtidig bryter han med Trumps kritikk av mediene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med TV-stasjonen NBC vil ikke Bush ta stilling til om en uavhengig spesialetterforsker bør utnevnes for å granske saken. Men han gjør det klart at gransking er nødvendig.

– Jeg mener vi alle trenger svar, sier Bush.

Bakgrunnen for granskingene som er iverksatt både av FBI og Kongressen, er kontakten som medarbeidere av Trump skal ha hatt med russiske tjenestemenn før Trump ble innsatt som president. Tidligere har amerikansk etterretning konkludert med at Russland prøvde å hjelpe Trump i valgkampen.

Bakgrunn: Strid om Russland-granskning i USA

Ikke enig med Trump

Amerikanske mediers dekning av saken er blitt skarpt kritisert av Trump, som har stemplet flere kjente medier som "folkets fiender".

– Jeg anser mediene som uunnværlig for demokratiet. Vi trenger mediene for å stille folk som meg til ansvar. Makt kan være svært avhengighetsskapende, makt kan være nedbrytende, og det er viktig for mediene å stille folk som misbruker makt ansvarlig, uansett om det er her eller andre steder, sier Bush i intervjuet med TV-stasjonen NBC.

Intervjuet mandag var det første store intervjuet Bush gjorde etter at Trump ble innsatt som president. Bush, som ikke Trump med navn, gjorde et poeng ut av at han i sin tid forsøkte å få Russlands president Vladimir Putin "til å akseptere forståelsen av uavhengig presse".

– Det er vanskelig å be andre om å ha en uavhengig fri presse hvis vi ikke er villige til å ha det selv, sier Bush.

Reportasje: – Jeg var muslim i Det hvite hus under Trump - det varte i åtte dager

Nektet medier adgang

CNN og The New York Times var blant dem som ble utestengt da Det hvite hus fredag håndplukket nyhetsmedier som fikk møte Donald Trumps talsmann Sean Spicer.

Journalister fra en rekke medier som kritisk har dekket Trump, ble nektet adgang. Den uformelle brifingen med Spicer var på forhånd varslet å være åpen, men i siste liten ble flere akkrediterte journalister avvist.

Også Politico og Buzzfeed ble utestengt, i tillegg til store deler av den utenlandske pressen som vanligvis er til stede på pressekonferansene i Det hvite hus,melder The New York Times og CNN.

Pressemøtet ble holdt få timer etter at Trump i en tale gikk til nok et frontalangrep på mediene.

– Tilsynelatende er det sånn de tar igjen når du rapporterer fakta de ikke liker, heter det i en reaksjon fra CNN.

New York Times -redaktør Dean Baquet sier avisa aldri har opplevd noe lignende i Det hvite hus.

Les også:

Trump-rådgiver vil «gjenreise det hvite Vesten»

Medisinsk tidsskrift: – Trumps politikk vil være skadelig for vitenskap og helse

Personvernpolicy