Norge gir inntil 1,6 milliarder til kriserammet region i Afrika

Utenriksminister Børge Brende tar i mot sin tyske kollega Sigmar Gabriel på Holmenkollen park hotell. Norge arrangerer en internasjonal giverkonferanse for Nigeria og området rundt Tsjad-sjøen sammen med Tyskland, Nigeria og FN. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende tar i mot sin tyske kollega Sigmar Gabriel på Holmenkollen park hotell. Norge arrangerer en internasjonal giverkonferanse for Nigeria og området rundt Tsjad-sjøen sammen med Tyskland, Nigeria og FN. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I løpet av de neste tre årene vil Norge bidra med inntil 1,6 milliarder i nødhjelp til Nigeria og området rundt Tsjad-sjøen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det haster å stanse krisen som utspiller seg i et område med 26 millioner mennesker og som truer en hel region. Om vi ikke setter inn et krafttak nå, vil situasjonen bli enda verre, med de konsekvenser det vil få. Regjeringen foreslår derfor en treårig forpliktelse på inntil 1,6 milliarder i humanitær- og utviklingsbistand for 2017 – 2019, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Brende åpnet fredag den internasjonale giverkonferansen i Oslo for Nigeria og området rundt Tsjad-sjøen, der 11 millioner mennesker har et akutt behov for nødhjelp. Området er rammet av terrorgruppen Boko Harams herjinger, fattigdom, manglende samfunnsutvikling og klimaendringer.

Giverlandskonferansen arrangeres sammen med Nigeria, Tyskland og FN, med om lag 170 deltakere fra 40 land og organisasjoner. Det er nå klart at Norge bare i 2017 gir 729 millioner kroner til det nordøstlige Nigeria og Niger, Kamerun og Tsjad. 150 millioner av dette skal gå til mat, beskyttelse av mennesker på flukt og annen akutt nødhjelpsinnsats.

Skole og helse

Pengene kanaliseres gjennom FN, Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM), Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og norske frivillige organisasjoner i de rammede landene. Det er imidlertid landene selv som har ansvaret for å gi sikkerhet og grunnleggende tjenester til egen befolkning, noe Brende tok opp i møtene med landenes utenriksministre.

Det er ikke minst i skole- og helsesektorene at internasjonal pengestøtte er helt avgjørende for befolkningen.

– I tillegg til den akutte innsatsen, er det viktig med flerårig støtte til sårt nødvendige utviklingstiltak. Dette handler om områder der infrastruktur som helse og skole knapt finnes. Norge vil videreføre dette gjennom utviklingssamarbeidet som vi allerede har etablert med Nigeria og Niger, mens vi i Tsjad og Kamerun støtter særlig skole- og helsesektoren gjennom globale ordninger og sivilsamfunnsorganisasjoner, sier Brende.

Ytterligere behov

Det er FN som skal følge opp at pengene kommer inn som lovet, og blir brukt i tråd med planene for hjelpeinnsatsen.

– Det vil være behov for ytterligere støtte i tiden fremover, for å sikre at alle i nød får nok mat, helsehjelp og tak over hodet, og støtte til flerårig innsats spesielt innen matsikkerhet og utdanning, sier Brende.